Menu

3 μήνες για πιο υγιή ωάρια

3 μήνες για πιο υγιή ωάρια

Εάν δούμε τις ωοθήκες σε τομή, θα παρατηρήσουμε ωοθυλάκια διαφορετικού μεγέθους και σταδίου ανάπτυξης. Με λόγια απλά, τα ωοθυλάκια είναι μικροσκοπικές, στρογγυλές κυτταρικές δομές, που περιέχουν ωάρια, αρχικά ανώριμα. Τα ωάρια αυτά ωριμάζουν μέσα στα ωοθυλάκια και τελικά μονάχα ένα, πολύ σπάνια δύο, απελευθερώνονται στην επιφάνεια της ωοθήκης κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Το ωοθυλάκιο, εκκρίνει επίσης τις ορμόνες που επηρεάζουν τα διαφορετικά στάδια του έμμηνου κύκλου των ωοθηκών.

Μετά την ωορρηξία, το ωοθυλάκιο μετασχηματίζεται σε ωχρό σωμάτιο, που παράγει τις απαραίτητες ορμόνες για το ξεκίνημα και την υποστήριξη μιας νέας εγκυμοσύνης.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, καθορίζαμε την ποιότητα των ωαρίων, κυρίως από την ηλικία της γυναίκας. Αυτό είναι πολύ σωστό, πράγματι η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο. Όμως, δε λαμβάναμε τόσο υπόψη και επιπλέον παράγοντες, όπως τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και οξυγόνωση των ωοθηκών, την συνολική ορμονική ισορροπία, την τοξικότητα κάποιων ουσιών ή ακόμα και το στρες. Σαφέστατα και συνδέαμε αυτούς τους παράγοντες με πιθανή υπογονιμότητα, όμως δεν τους συσχετίζαμε άμεσα με την υγεία και τη δυναμική του ωαρίου ως κυττάρου.

Στη σύγχρονη εποχή, ο αριθμός των γυναικών που δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες λόγω προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας, πάνω από 37 ετών, διαρκώς αυξάνει. Ακόμα και στην περίπτωση που δε συντρέχουν άλλοι παράγοντες υπογονιμότητας, πχ ενδομητρίωση ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, έχω γνωρίσει πολλές γυναίκες που έχουν πρόβλημα να μείνουν έγκυες, που τους έχουν πει ότι τα ωάρια τους δεν είναι υγιή, ή έχουν "γεράσει". Έτσι, ως μοναδική επιλογή φαίνεται να είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, και αν θέλουν να είναι πιο "σίγουρες", η δωρεά ωαρίων. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, η δωρεά ωαρίων πράγματι είναι η μόνη επιλογή, σε μεμονωμένες όμως, και σίγουρα όχι με την πρώτη αποτυχία ή απογοήτευση.

Όπως είπα πιο πάνω, δε θα διαφωνήσω με τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της ηλικίας όσον αφορά τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Όσοι με παρακολουθείτε, γνωρίζετε πόσες φορές έχω "φωνάξει" για αυτό. Όμως σε καμία περίπτωση δε θα συμφωνήσω με τη φαινομενικά "εύκολη" λύση της δωρεάς ωαρίων σε κάθε περίπτωση που έχουμε λίγο μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα, ιδιαίτερα εάν η γυναίκα αυτή έχει ελεύθερο ιατρικό ιστορικό.

Σε κάθε περίπτωση, και αυτό είναι κάτι που οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν, είναι ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί μια γυναίκα να κάνει για να βοηθήσει την καλή υγεία των ωοθηκών της, και κατ' επέκταση τα ωάρια που αναπτύσσονται μέσα στα ωοθυλάκια. Ανεξάρτητα από την ηλικία της ή αν πρόκειται να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή όχι. Ανεξάρτητα εάν φαίνεται να έχει νορμάλ ωοθηκική δραστηριότητα ή πρόκειται για αυτό που αποκαλούμε φτωχή ανταποκρίτρια. Ακόμα και αν σκέφτεται, κάπου εκεί στην ηλικία των 35-38 ετών, να καταψύξει τα ωάρια της για μελλοντική χρήση.

20140721-094418-35058331

Όπως βλέπετε από την εικόνα, η ωοθυλακιογένεση και η ωογένεση, είναι διαδικασίες που πραγματοποιούνται μέσα σε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ότι κάνουμε λοιπόν πρέπει να εφαρμοστεί για τουλάχιστον 90 ημέρες για να έχουμε θετική επίδραση. Στο χρονικό αυτό διάστημα των τριών μηνών, όπου τα ωάρια αναπτύσσονται και ωριμάζουν προς την ωορρηξία, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους. Οι παράγοντες αυτοί αφορούν τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της οξυγόνωσης των ωοθηκών, την απομάκρυνση τοξινών και ελεύθερων ριζών, την ορμονική ισορροπία και ενίσχυση της υγείας των ωοθηκών μέσα από ειδική διατροφή.

Μου πήρε αρκετό καιρό να φτιάξω το πρόγραμμα αυτό, σε συνεργασία και με άλλους ειδικούς, το οποίο ήθελα εξαρχής να έχει επιστημονική βάση, και κυρίως να είναι εύκολο για οποιαδήποτε γυναίκα να το ακολουθήσει.

Το ονόμασα "3 – 4 – 3″: Έχουμε 3 μήνες, για να βελτιώσουμε 4 παράγοντες για να γίνετε 3.

Πάντα με την αισιοδοξία που με χαρακτηρίζει, ακόμα και στα πιο δύσκολα περιστατικά, να κάνουμε σαν ομάδα ότι καλύτερο αλλά επιστημονικά αποδεκτό περνάει από το χέρι μας για να αποκτήσει ένα ζευγάρι, με τη βοήθεια του Θεού, ένα υγιές μωρό.

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου,

Χαρούλα

Χ.Μαθιοπούλου Μπιλάλη

Η Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη BSc MMedSci είναι μοριακός βιολόγος ειδικευμένη στον τομέα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, με μεγάλη εμπειρία και κατάρτιση στην αναπαραγωγική υγεία. Από το 2004 είναι ιδρυτικό μέλος της Bilalis Women Wellness Medical Practice (www.dbilalis.gr), κλινική η οποία συνδυάζει την αιχμή της ιατρικής επιστήμης με την ολοκληρωμένη φροντίδα στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Εγκυμοσύνη.

Περισσότερα

Ιστότοπος: harroulabilali.gr/

17 σχόλια

 • Ανστασια

  Καλησπερα ειμαι 45 χρονων και εδω κ ενα χρονο εαι σε προσπαθεια με 3 σπερματενχγησεις μια προσπαθεια σε φυσικο κυκλο οπου τα ωοθυλακια εσπασαν ..μια εμβυομεταφορα οπου γονιμοποιηθηκαν 2 αλλα η χοριακη αρνητικη.Υπαρχει περιπτωση να βοηθησω για καλυτερη ποιοτητα ωαριων????

  δημοσιεύθηκε από Ανστασια Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017 17:13 Σύνδεσμος σχολίου
 • Αμάντα

  Καλησπέρα σας, σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μας δίνετε να πάρουμε κατευθύνσεις & συμβουλές.
  Είμαι στα 44 και πριν ένα μήνα κατέψυξα 6 ωάρια (στάδιο ΜΙΙ).
  Ξεκίνησα DHEAS από τον Ιούλιο σε δόση 25mgx3 , αργότερα Ωμέγα 3 1,5 gr, ουμπικινόλη 100mg και ένα συμπλήρωμα για προσπάθειες σύλληψης με φυλλικό, ψευδάργυρο,
  Κατά τη θεραπεία, επηρεάστηκα πολύ, σταμάτησα να τρώω, παρα μόνο 6 ασπράδια, έπαιρνα 1gr βιταμίνη C & μαγνήσιο.
  Η θεραπεία περιελάμβανε 300 IU menopur-orgalutran-ovitrelle 250 IU
  νομίζω, πως ίσως θα μπορούσα να κάνω άλλη μία προσπάθεια.....ξέρω, δεν έχει λογική !
  Όλες οι εξετάσεις μου ήταν εκτός φυσιολογικών ορίων, μέχρι το Σεπτέμβριο fsh 11 , AMY 1,2....
  Αν το ξανατολμήσω...μπορείτε να με κατευθύνετε ;
  Ευχαριστώ
  Καλή συνέχεια

  δημοσιεύθηκε από Αμάντα Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 00:24 Σύνδεσμος σχολίου
 • Μαίρη

  Καλησπέρα!
  Είμαι 38 ετών και έχω κάνει 3 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Την δεύτερη φορά έμεινα έγκυος και απέβαλα τον 2ο μήνα. Στο παρελθόν είχα αποβάλει πάλι στον 2ο μήνα με φυσική σύλληψη.
  Ο γιατρός μου είπε ότι έχω πολύ κακής ποιότητας ωάρια. Γίνεται με κάποιον τρόπο να τα βελτιώσω;

  δημοσιεύθηκε από Μαίρη Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 11:52 Σύνδεσμος σχολίου
 • Αμάντα

  Καλημέρα σας,
  Θα ήθελα να ρωτήσω για τα πιθανά περιθώρια ενδυνάμωσης ποιότητας ωαρίων στα 44.

  Ευχαριστώ

  δημοσιεύθηκε από Αμάντα Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 00:44 Σύνδεσμος σχολίου
 • Anna

  Kalispera. Eimai 44 etwn me 2 apoyximenes exwswmatikes. H 2i katelixe se apoxesi sti 10i evdomada. O giatros eipe oti i ilikia einai o kathoristikoteros paragontas. H diatrofi kai to dhea mporoun na voithisoun?

  δημοσιεύθηκε από Anna Δευτέρα, 01 Μαΐου 2017 22:14 Σύνδεσμος σχολίου
 • IVFforums

  @Χριστίνα , σε ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιό σου. Μπορείς να επικοινωνήσεις απευθείας με την Κυρία Μαθιοπούλου Μπιλάλη, στο τηλέφωνο, 210 77 04 393 ή με email στο info@harroulabilali.gr

  δημοσιεύθηκε από IVFforums Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017 14:34 Σύνδεσμος σχολίου
 • Χριστίνα

  Καλησπέρα. Είμαι 37 ετών. Έχω κάνει πεντε εξωσωματικής με φάρμακα Κ με τέσσερις με φυσικό κύκλο. Πάντα γονομοποιειται το ωάριο αλλά προχώρησε μόνο μια φορά την οποία παλλινδρομισε. Μου έχουν πει γιατροί ότι δεν έχω καλής ποιότητας ωαρια λόγω ενδομητριωσης. Μπορω να κανω κατι γι' αυτο? Ευχαριστώ πολυ!

  δημοσιεύθηκε από Χριστίνα Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 16:31 Σύνδεσμος σχολίου
 • IVFforums

  @ΜΑΡΙΑ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗ , σε ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιό σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με την κυρία Μαθιοπούλου Μπιλάλη, στο τηλέφωνο, 210 77 04 393 ή με email στο info@harroulabilali.gr

  δημοσιεύθηκε από IVFforums Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 21:21 Σύνδεσμος σχολίου
 • ΜΑΡΙΑ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗ

  Καλημέρα σας.
  Διαβάζοντας την ανάρτησή σας, κατάλαβα πόσο με αφορά, καθώς είμαι 38 στα 39 και εδώ και ένα χρόνο είχα 2 παλλίνδρομες κυήσεις, με καρυότυπο εμβρύου τρισωμίας 22, και 1 βιοχημική. Ο γιατρός μου τα χαρακτηρίζει τυχαία γεγονότα, λόγω ηλικίας. Έχω στρεσσαριστεί πολύ και δεν ξέρω αν αντέξω και τρίτη απόξεση. Υπάρχει φυσικός τρόπος βελτίωσης της ποιότητας των ωαρίων? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  δημοσιεύθηκε από ΜΑΡΙΑ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗ Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016 11:36 Σύνδεσμος σχολίου
 • IVFforums

  @Αναστασία Μάμαλη, @Δάφνη, @Σοφία, @αναστασια, @ΜΕΛΙΝΑ ΠΑΝΟΥ, @ΕΥΗ, @Δέσποινα, σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιό σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με την κυρία Μαθιοπούλου Μπιλάλη, στο τηλέφωνο, 210 77 04 393 ή με email στο info@harroulabilali.gr

  δημοσιεύθηκε από IVFforums Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 10:22 Σύνδεσμος σχολίου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις