Menu

Ποια τα νέα δεδομένα για την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ποια τα νέα δεδομένα για την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Από την πρώτη επιτυχή έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τη γέννηση του πρώτου υγιούς μωρού, της Luisa Brown(1978), τεράστια βήματα έχουν γίνει με σκοπό τη θεραπεία της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας. Ο Σφακιανούδης Κωνσταντίνος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος μεταφέρει στους αναγνώστες μας τους μύθους και τις αλήθειες που αφορούν τα νεότερα δεδομένα για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

1. Νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν βρει εφαρμογή τα οποία καθιστούν την εξωσωματική γονιμοποίηση προσιτή σε όλες τις γυναίκες, ακόμα και σε εκείνες που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη χρήση ενέσεων .
Γνωρίζατε ότι μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί προσπάθεια εξωσωματικής με χρήση μόνο τριών υποδόριων ενέσεων? Από τις αρχές του χρόνου έχει κυκλοφορήσει ανασυνδυασμένη γοναδοτροπίνη η οποία αντικαθιστά ολόκληρη εβδομάδα ενέσεων και η οποία στις μισές περίπου περιπτώσεις δε χρειάζεται περαιτέρω αγωγή.

2. Γνωρίζατε ότι τα σύγχρονα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι απολύτως αθώα όσον αφορά στην πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου μαστού, ωοθηκών ή ενδομητρίου? Τεράστιες μελέτες οι οποίες διενεργήθηκαν σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία και οι οποίες αναζήτησαν τις επιπτώσεις των φαρμάκων σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών απέτυχαν να αναδείξουν οποιαδήποτε συσχέτιση με κακοήθεια. Αντίθετα ορισμένες από αυτές κατέληξαν στο ήδη γνωστό συμπέρασμα ότι η χρόνια υπογονιμότητα κατατάσσει τις ασθενείς σε μία κατηγορία υψηλότερου κινδύνου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και ότι η θεραπεία περιόριζε το σχετικό κίνδυνο (A.Venn et all Τhe Lancet, Vol 354, Nov 6,1999).

3. Θα πρέπει να γνωρίζατε ότι η εμβρυομεταφορά στο στάδιο της βλαστοκύστης, δηλαδή στο στάδιο της πέμπτης ή έκτης ημέρας ανάπτυξης, μειώνει τις πιθανότητες αποβολής και εξωμήτριου κυήσεως σύμφωνα με μία πρόσφατη μεγάλη αυστραλέζικη μελέτη.

4. Γνωρίζατε ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα ελέγχου όλων των χρωμοσωμάτων με τη μέθοδο Array -CGH του εμβρύου προς μεταφορά? Με τον τρόπο αυτό είμαστε σε θέση να δώσουμε απάντηση σε ζευγάρια τα οποία υποφέρουν από καθ έξιν αποβολές ή επανειλημμένες αποτυχίες εμφύτευσης, περιπτώσεις στις οποίες κατά μείζονα λόγο, ευθύνεται το γενετικό υλικό του εμβρύου. Ταυτόχρονα, με την ίδια τεχνική , αυτή δηλαδή της προεμφυτευτικής διάγνωσης , είμαστε σε θέση να αποκλείσουμε σπάνια γενετικά νοσήματα όπως η κυστική ίνωση , η νωτιαία μυϊκή ατροφία και άλλες μεταβολικές παθήσεις. Η τεχνική αυτή έχει επιτρέψει τη δημιουργία "εμβρύων-σωτήρων" για αδέλφια με σπάνια γενετικά νοσήματα όπως η β-μεσογειακή αναιμία τα οποία μετά τη γέννησή τους θα δώσουν κύτταρα συμβατά προς μεταμόσχευση και θεραπεία στα πάσχοντα αδελφάκια τους. Ήδη δεκάδες τέτοια παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν λυτρώσει με τα βλαστοκύτταρά τους τα αδέλφια τους και τις οικογένειες τους.

5. Γνωρίζατε ότι σε λίγα χρόνια θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ποιο έμβρυο είναι ικανό προς εμφύτευση με την τεχνική της προεμφυτευτικής διάγνωσης και την ταυτοποίηση του γενετικού αποτυπώματος του εμβρύου? Ήδη ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω στο Γένεσις Αθηνών, πήρε γενετικό υλικό από βλαστοκύστεις πριν εμφυτευτούν στη μήτρα και διασταύρωσε αυτό με το γενετικό υλικό του μωρού που γεννήθηκε με σκοπό να αναγνωριστούν τα πιθανά γονίδια που βοήθησαν στην εμφύτευσή του (Jones et al. Hum Reprod. 2008 Aug;23(8):1748-59). Αυτή η ιδιαίτερα πρωτοπόρος ανακάλυψη ανοίγει καινούριους δρόμους στην αναγνώριση των ικανών εμβρύων προς μεταφορά.

6. Γνωρίζατε ότι Γάλλοι επιστήμονες έχουν καταφέρει να παράξουν σπερματοζωάρια σε ποντίκια τα οποία γεννήθηκαν αζωοσπερμικά, δηλαδή χωρίς δυνατότητα παραγωγής σπερματοζωαρίων? Από τα παραγόμενα σπερματοζωάρια προέκυψαν εγκυμοσύνες οι οποίες όμως δυστυχώς δεν τελεσφόρησαν. Η ανακάλυψη όμως αυτή ανοίγει δρόμους για παραγωγή γεννητικών κυττάρων σε μερικά χρόνια (ωαρίων και σπερματοζωαρίων) είτε σε αζωοσπερμικούς άνδρες είτε σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας.
Όλες οι ανακαλύψεις αυτές καθώς και άλλες που έπονται ανοίγουν νέους δρόμους στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στη θεραπεία προβλημάτων δυσεπίλυτων όπως οι καθ' έξιν αποβολές, η αζωοσπερμία και η ωοθηκική ανεπάρκεια δίνοντας κουράγιο σε ζευγάρια που αγωνίζονται για χρόνια να κατακτήσουν το όνειρο της απόκτησης ενός υγιούς παιδιού.

Κ.Σφακιανούδης

Ο Κωνσταντίνος Σφακιανούδης γεννήθηκε στην Αθήνα από πρόσφυγες γονείς από την Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών με ιδιαίτερη διάκριση και εισήλθε με το θεσμό των Πανελληνίων Εξετάσεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών από όπου και αποφοίτησε στα έξι έτη σπουδών.

Περισσότερα

Ιστότοπος: www.sfakianoudis.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις