Menu

Vaginal seeding - Μια νέα αμφιλεγόμενη πρακτική στον τοκετό!

Vaginal seeding - Μια νέα αμφιλεγόμενη πρακτική στον τοκετό!

Μια νέα αμφιλεγόμενη πρακτική στον τοκετό, για την οποία πρέπει να γνωρίζουν όλες οι μέλλουσες μαμάδες που γενούν με καισαρική τομή.

Ως μαία που βοηθάς τις επιτόκους να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό, έχεις γνώση ότι μπορεί να χρειαστεί ένα μικρό ποσοστό αυτών να οδηγηθούν για ιατρικούς λόγους σε καισαρική τομή .

Τότε είναι και η στιγμή που πρέπει να αποφασιστεί με την μητέρα αν θα γίνει το vaginal seeding .

Τι ακριβώς είναι το «vaginal seeding»;

Είναι μια πρακτική όπου οι μητέρες που γεννούν τα παιδιά τους με καισαρική τομή , με μια γάζα που έχει τοποθετηθεί μια ώρα πριν στον κόλπο τους, απλώνουν τα κολπικά βακτήρια στο στόμα ,στο πρόσωπο και στο σώμα του νεογέννητου.

Μπορεί αυτή η πρακτική να ακούγεται ακραία, αλλά τα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά έρχονται σε επαφή με περίπου 300 διαφορετικά βακτήρια υποστηρίζει ο Dr Hannah Dahlen, γεγονός που δεν βιώνουν εκείνα που γεννιούνται με καισαρική τομή.

Εκείνοι που υποστηρίζουν το «vaginal seeding» αναφέρουν πως η δημιουργία μιας τέτοιου είδους επαφής με τα μικρόβια, στα οποία θα είχε εκτεθεί το μωρό εάν γεννιόταν φυσιολογικά, μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος με τον ίδιο τρόπο.

Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πιθανότερο να πάσχουν στο μέλλον από προβλήματα υγείας όπως είναι το άσθμα, οι αλλεργίες, το έκζεμα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και η κοιλιοκάκη, ενώ έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για γαστρεντερίτιδα και αυτοάνοσα νοσήματα.

Εάν το «vaginal seeding» είναι τόσο αποτελεσματικό όσο αναφέρουν οι υποστηρικτές του, τότε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τέτοιου είδους ασθένειες.

Η Δρ. Μαρία Gloria Dominguez-Bello, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διεξήγαγε μια μελέτη στο Puerto Rico με 21 μωρά όπου αμέσως μετά την καισαρική τομή κάλυψαν με κολπικά υγρά το στόμα και το πρόσωπο των νεογνών και τα τοποθέτησαν στο στήθος της μητέρας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πράγματι υπήρξε αποικισμός με την χλωρίδα των βακτηρίων της μητέρας στο έντερο και ενεργοποίηση του αμυντικού τους συστήματος .

Επίσης μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή και γίνεται η διαδικασία του vaginal seeding ή κολπικός βακτηρίας αποικισμός (ΚΒΑ) έχουν διπλάσια βακτήρια από τα γεννηθέντα με καισαρική τομή και πλησιάζουν της βακτηριακη χλωρίδα των παιδιών που γεννήθηκαν κολπικά παρόλο που αυτά υπερέχουν κατά έξι φορές περισσότερο στον αποικισμό του εντέρου τους .

Χαρακτηριστικά ο Dr Josef Neu, a professor of pediatrics at the University of Florida αναφέρει ότι όσο νωρίτερα στην ζωή μας ενεργοποιούμε το αμυντικό μας σύστημα ερχόμενοι σε επαφή με πολλούς μικροοργανισμούς τόσο πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα κτίζουμε σε σχέση με το να γίνεται σιγά σιγά και αργότερα στην ζωή μας.

Η Άννα Μ που γέννησε λίγους μήνες πριν με καισαρική την Μωρό της και συμφώνησε να γίνει vaginal seeding στην κόρη της δηλώνει ευτυχής:

<< Όταν κατά τη διάρκεια του τοκετού, διαπιστώθηκε η δυσφορία της και αποφασίστηκε η καισαρική τομή, ένιωσα ότι το παιδί μου θα χάσει ένα πολύτιμο κομμάτι της γέννησης της, εφόσον δεν θα συνέβαινε η πολυπόθητη κολπική διέλευση. Δεδομένου ότι οι γονείς προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο σε σχέση με τα παιδιά μας, η συγκεκριμένη σκέψη με γέμισε άγχος και απογοήτευση. Με παρότρυνση της μαίας μου, τοποθετήθηκε στον κόλπο μου μια απλή γάζα, η οποία αφού παρέμεινε εκεί για λίγη ώρα, φυλάχτηκε σε αποστειρωμένο περιβάλλον και ήταν το πρώτο χάδι που δέχτηκε στο σώμα και το στόμα της η νεογέννητη κόρη μου. Η συγκεκριμένη πρακτική, πέρα από τα ανοσολογικά οφέλη για το παιδί μου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογική μου ανάρρωση μετά την καισαρική και με λύτρωσε από όποιο αρνητικό συναίσθημα με διακατείχε, σε σχέση με όσα προαναφέρονται. Μια αμελητέας αξίας γάζα και μια ολιγόλεπτη πρακτική στάθηκε ικανή να δώσει στην μικρή μου ένα τόσο πολύτιμο δώρο, που δεν θα ήταν σε θέση να λάβει διαφορετικά >>

Κάποιοι επαγγελματίες υγείας μπορεί να σας βοηθήσουν να υλοποιήσετε την επιθυμία σας, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να την απορρίψουν.. Αναλογιζόμενοι ότι στην Ελλάδα γεννιούνται πολλά παιδιά με καισαρική τομή πρέπει οι επιστήμονες να αρχίσουν να ερευνούν τα οφέλη του κολπικού βακτήριου αποικισμού . Εάν, ωστόσο, το σκέφτεστε για εσάς και το μωρό σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες προφυλάξεις. Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης μιας υπάρχουσας μόλυνσης, και έτσι θα πρέπει να ελεγχθεί η μητέρα εκ των προτέρων για τυχόν επιβλαβή βακτήρια , για στρεπτόκοκκο Β, για HIV ή Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Τέλος αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι δεν προκαλείται καμία βλάβη από το «vaginal seeding», ωστόσο θα συμβούλευα όλους τους επαγγελματίες υγείας να είναι προσεκτικοί στο να έχουν κάνει τον απαραίτητο έλεγχο για νοσήματα και να γίνεται με προσοχή καθώς δεν υπάρχουν ακόμα σαφή επιστημονικά δεδομένα.

http://commonhealth.wbur.org/2014/06/birth-canal-bacteria-c-section
http://www.goodtoknow.co.uk/family/545438/vaginal-seeding
http://mums.bodyandsoul.com.au/pregnancy+parenting/pregnancy+advice/seeding+the+new+birth+trend+thats+all+about+bacteria,37495

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα]

φωτογραφία

Κωνσταντίνα Νούσια

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Νούσια και είμαι Mαία. Ως μητέρα δυο παιδιών και έχοντας ζήσει την αγωνία της εγκυμοσύνης και του τοκετού, μέσα στην ψυχή μου, αγάπησα και κατανόησα ακόμα περισσότερο το επάγγελμά μου.

Περισσότερα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις