Menu

Συνεργαζόμαστε...μπλογκοσφέροντας!

Συνεργαζόμαστε...μπλογκοσφέροντας!

Η λέξη «Προωρότητα» δεν είναι άγνωστη για το IVFforums.gr! Πολλές φορές, ίσως τις περισσότερες και ιδιαίτερα στις δίδυμες και πολύδυμες κυήσεις, ο τοκετός «έρχεται» πρόωρα. Τουλάχιστον αυτό έχουμε «δει» τόσα χρόνια από τα μέλη, στο Forum του IVFforums.gr αλλά και διαβάσαμε από τις ιστορίες των γυναικών, σχεδόν ένα χρόνο τώρα στο πόρταλ.

Είχα την χαρά, στις ψηφιακές γειτονιές 2014, να γνωρίσω την Κέλλυ Σώκου του μπλογκ «31ebdomades.blogspot.com». Ένα μπλογκ που ομολογουμένως μου αρέσει πολύ να διαβάζω, από την πρώτη στιγμή που «βγήκε στον αέρα» .

Έτσι λοιπόν με αφετηρία τις ψηφιακές γειτονιές 2014, μια πολύ όμορφη ιντερνετική συνεργασία ξεκινά!

logo

Η Κέλλυ μας συστήνει το «31ebdomades.blogspot.com» ως εξής:
«Όταν ένα παιδί γεννιέται έχοντας συμπληρώσει μόνο 31 εβδομάδες κύησης–και όχι 37-40 που είναι το φυσιολογικό -λέγεται πρόωρο. Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα μπλογκ για πρόωρα μωρά. Είναι ένα μπλογκ για μαμάδες που γέννησαν πρόωρα μωρά. Όχι, λάθος. Είναι ένα μπλογκ για πρώτη-φορά-μαμάδες που έτυχε να γεννήσουν πρόωρα. Μπα! Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι τα συναισθήματα. Κάποιας που τυχαίνει να είναι μαμά και κάποτε γέννησε στις 31 (+3 ημέρες) εβδομάδες» .

Ελάτε στην παρέα μας , να γνωρίσουμε καλύτερα την ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑ μέσα από το υπέροχο αυτό μπλογκ και την συζήτηση που είχαμε με την Κέλλυ Σώκου.

IVFforums : Κέλλυ, κλασσική, τυπική ερώτηση, απαραίτητη όμως για τους αναγνώστες μας, πώς «εμπνεύστηκες» αυτό το μπλογκ;
31ebdomades.blogspot : Όπως θα φαντάζεστε ίσως από το όνομά του, η ιδέα γεννήθηκε λίγο μετά τη γέννηση της κόρης μου στις 31 εβδομάδες (+3 ημέρες) κύησης πριν από τρία χρόνια. Φυσικά, τον πρώτο καιρό δεν είχα στο νου μου να φτιάξω κανενός είδους μπλογκ, παρά μόνο να ξεμπλέξουμε όσο γρηγορότερα από αυτή την περιπέτεια. Όταν τελικά έκλεισε τα 2 της χρόνια, και κατάφερε να καλύψει την προωρότητα, σύμφωνα με τους γιατρούς, η ιδέα είχε ξεκαθαρίσει μέσα μου: ήθελα να μοιραστώ όσα ένιωσα και βίωσα και, αν μπορώ, να βοηθήσω και άλλους που ζουν ή έζησαν κάτι παρόμοιο.

IVFforums : Η προωρότητα είναι επιλογή ;
31ebdomades.blogspot : Όχι βέβαια, σε καμία περίπτωση. Και επειδή πολλές μητέρες αισθάνονται ενοχές που δεν μπόρεσαν να κρατήσουν μέσα τους το παιδί περισσότερο καιρό, θέλω να τους πω ότι δεν φταίνε εκείνες. Αν η ιατρική κοινότητα ήξερε ακριβώς σε τι οφείλεται η προωρότητα και μπορούσε να την αναχαιτίσει, θα είχαμε κάνει πολλά βήματα μπροστά.

IVFforums : Ποιες είναι οι αιτίες της προωρότητας ; Μπορούμε να την «αποφύγουμε»;
31ebdomades.blogspot : Μπορούμε να περιορίσουμε τις πιθανότητές της, αποφεύγοντας κραυγαλέα «απαγορεύεται», όπως την κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών, το κάπνισμα, την υπερβολική δραστηριότητα την οποία η έγκυος δεν συνήθιζε πριν. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας, την εγκυμοσύνη σε πολύ νεαρή ή μεγάλη ηλικία, να κάνουμε τακτικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της κύησης και να μην ζοριζόμαστε ψυχολογικά, όσο βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Όλα αυτά ενδέχεται να μειώσουν τις πιθανότητες να γεννήσουμε πρόωρα. Ξέρω όμως γυναίκες που έκαναν ακριβώς όσα τους είπε ο γιατρός, έμειναν στο κρεβάτι κ.λπ. και πάλι γέννησαν πρόωρα. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πολυσύνθετος και ποτέ δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο κορυφαίο γεγονός, όπως η κύηση. Ειδικά αν αντιμετωπίζει ήδη κάποια προβλήματα υγείας – σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.

IVFforums : Τι «σημαίνει» προωρότητα για τους γονείς και για το παιδί;
31ebdomades.blogspot : Για τους γονείς σημαίνει απόλυτη διάψευση των προσδοκιών για ευτυχία και απόλυτη αγωνία. Για το παιδί απόλυτο κίνδυνο. Κίνδυνο να μην επιβιώσει, αλλά κυρίως να επιβιώσει με προβλήματα υγείας. Σωματικά, διανοητικά, ψυχολογικά. Όσο πιο πολύ μείνει ένα μωρό στη μήτρα τόσο το καλύτερο.

IVFforums : Πολλοί πιστεύουν ότι η προωρότητα διαρκεί όσο το νεογνό είναι στην ΜΕΝΝ και ότι αυτό που μένει μετά την έξοδο από την ΜΕΝΝ, είναι όμορφες και τρυφερές αναμνήσεις που γράφονται στα μπλογκ και συγκεντρώνουν Like.
31ebdomades.blogspot : Ό,τι πίστευα δηλαδή κι εγώ προτού το ζήσω... Οι μέρες παραμονής στη ΜΕΝΝ είναι βέβαια φρικτές, αφού βλέπεις το πιο δικό σου πλάσμα να παλεύει, χωρίς να μπορείς να κάνεις σχεδόν τίποτε γι' αυτό. Όμως μετά την έξοδο, αρχίζουν άλλα θέματα. Από τη φαρμακευτική αγωγή και την τακτική ιατρική παρακολούθηση που μπορεί να χρειάζεται ένα μωρό μέχρι την αναγνώριση και την αντιμετώπιση τυχόν μόνιμων βλαβών. Ακόμη όμως και τίποτε απ' όλα αυτά να μην συμβεί, οι γονείς περνούν πάντα τον πρώτο καιρό αγκαλιά με την αγωνία τους για το βάρος, την ψυχοκινητική ανάπτυξη, τα μικρόβια και τους ιούς που ενδεχομένως απειλούν το παιδί τους και σε χιλιομετρική απόσταση από τον κοινωνικό περίγυρο, όχι κυριολεκτικά, αλλά μεταφορικά, επειδή κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τι τους συμβαίνει. Τα Like έρχονται πολύ μετά. Και πάνε όλα στους μικρούς αυτούς μαχητές που τελικά τα κατάφεραν και εμμέσως σε εμάς τους γονείς που το αντέξαμε. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι μικροί μαχητές, ευάλωτοι όσο δεν πάει, είναι εκείνοι που μας εκπλήσσουν με τα κατορθώματά τους και μας δίνουν δύναμη.

IVFforums : Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι προωρότητα σημαίνει άρρωστα παιδιά. Πόσο ισχύει αυτό;
31ebdomades.blogspot : Ισχύει σε έναν μεγάλο βαθμό για τα νεογνά που βρίσκονται στη θερμοκοιτίδα. Διότι πρέπει να ξέρετε ότι τα περισσότερα βρέφη στις μονάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που προέρχονται από την ελλιπή ανάπτυξη και τις λοιμώξεις. Δεν είναι δηλαδή μωρά που απλώς πρέπει να πάρουν βάρος, να μάθουν να τρώνε και να πάνε στο σπίτι τους – φυσικά υπάρχουν και αυτά. Όσον αφορά τα πρόωρα που έφυγαν από τη μονάδα, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: αυτά που δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα υγείας, αυτά που αντιμετωπίζουν θέματα τα οποία θα ξεπεραστούν με την πάροδο του χρόνου και, τέλος - ευτυχώς αποτελούν μειοψηφία -, εκείνα που θα αντιμετωπίσουν δια βίου μια σημαντική αναπηρία ή ένα άλλου είδους πρόβλημα.

IVFforums : Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα υγείας που ίσως αντιμετωπίσει ένα πρόωρο παιδί και φυσικά και οι γονείς του;
31ebdomades.blogspot : Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι μια ενδεχόμενη εγκεφαλική παράλυση, που στην καλύτερη περίπτωση σημαίνει κινητική δυσλειτουργία. Ύστερα, έχουμε προβλήματα στην όραση, στο γαστρεντερικό σύστημα, στο αναπνευστικό – π.χ. βρογχοπνευμονική δυσπλασία -, αλλά και πιθανές αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες. Το τι σημαίνουν όλα αυτά για τους γονείς σε ψυχολογικό επίπεδο, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς. Σε οικονομικό είναι μάλλον δύσκολο. Διότι τα παιδιά αυτά, εκτός από συνεχή παρακολούθηση, χρειάζονται και ειδικές θεραπείες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν όχι για όλη τους τη ζωή.

IVFforums : Τόσο μέσα από το μπλογκ, όσο και από την προσωπική σου εμπειρία, πόσο ενημερωμένοι είναι για την προωρότητα, τόσο οι γονείς πρόωρων παιδιών όσο και οι μελλοντικοί γονείς που ίσως αντιμετωπίσουν την προωρότητα;
31ebdomades.blogspot : Οι μελλοντικοί γονείς είναι ελάχιστα ενημερωμένοι. Και αυτό είναι καλό μόνο στην περίπτωση που μια γυναίκα διανύει προσεκτικά την εγκυμοσύνη της και δεν πρέπει να τρομάξει. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι λάθος, διότι ούτε τα κατάλληλα μέτρα μπορούν να πάρουν, ώστε να την αποφύγουν, ούτε ξέρουν τι να περιμένουν. Οι γονείς των πρόωρων πάλι, θέλουν δεν θέλουν θα ενημερωθούν. Κι επειδή όλοι θέλουν το καλό των παιδιών τους θα προσπαθήσουν να μάθουν. Το πρόβλημα αρχίζει όταν για ψυχολογικούς λόγους θα αποφύγουν να δουν κατάματα την ύπαρξη ενός προβλήματος ...

ebc9d18dff

IVFforums : Πόσο καλά είναι επανδρωμένες οι ΜΕΝΝ, τόσο από ανθρώπινο δυναμικό όσο και από υλικοτεχνική υποδομή;
31ebdomades.blogspot : Θα απαντήσω με μεγάλη επιφύλαξη, μιας και δεν έχω κάνει κάποια σχετική έρευνα. Θεωρώ ότι οι γιατροί κάνουν καλά τη δουλειά τους, κρίνοντας από το ότι σώζονται τόσα παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία πάνε καλά μεγαλώνοντας. Εκεί μέσα είδα γιατρούς που αγωνιούσαν, που δούλευαν μερόνυχτα σε βάρδιες, που σήκωναν πάντα το κινητό τους για να σου μιλήσουν οποιαδήποτε ώρα, ακόμη κι αν βρίσκονταν στο εξωτερικό και μαίες που χαίρονταν να περιποιούνται μικρά μωρά. Είδα όμως και άλλες που έδιναν αντικρουόμενες συμβουλές όπως και αγενείς ή απότομους γιατρούς. Θεωρώ ότι στο θέμα «προωρότητα» το εθνικό σύστημα υγείας υστερεί, όχι τόσο από την πλευρά των γιατρών όσο από την πλευρά της πολιτείας. Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη η μακροχρόνια παρακολούθηση των προώρων είναι εξασφαλισμένη. Στην Ελλάδα οι γονείς των οποίων το παιδί χρήζει παρακολούθησης βγαίνοντας από τη ΜΕΝΝ, πρέπει να τρέχουν σε ιδιώτες γιατρούς μόνοι τους.

IVFforums : Τo ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις εκάστοτε MENN, θεωρείς ότι έχουν την μέγιστη δυνατή εκπαίδευση; Eυαισθησία; Ή υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;
31ebdomades.blogspot : Εκείνο που λείπει είναι η εμπλοκή των γονιών στη φροντίδα του βρέφους. Όχι η ιατρική κατάρτιση γενικά. Η εμπλοκή όμως αυτή προϋποθέτει υποδομή και εκπαίδευση, πράγμα που σημαίνει: επενδύω χρήματα. Για να εφαρμοστεί π.χ. η αγκαλιά του Καγκουρό, η θεραπευτική αγκαλιά που επιτρέπει στους γονείς να ακουμπούν στο γυμνό τους στήθος το πρόωρο μωρό τους, είτε είναι διασωληνωμένο είτε όχι, χρειάζεται έμπειρο προσωπικό, μικρότερη αναλογία νοσηλευτών-βρεφών και μονάδες με λιγότερες θερμοκοιτίδες. Και, φυσικά, οργανωμένη ψυχολογική υποστήριξη. Να υπάρχουν ψυχολόγοι και ψυχίατροι μέσα στις μονάδες, έτοιμοι να στηρίξουν όλους τους γονείς, είτε βλέπουν το παιδί τους για μόλις μία μέρα στη θερμοκοιτίδα είτε βιώνουν μια σοβαρή απώλεια.

IVFforums : Στην Ελλάδα της κρίσης, των μειωμένων μισθών, έως και των ανύπαρκτων μισθών, δεν θα μπορούσαμε να μην συζητήσουμε και για το οικονομικό κόστος της προωρότητας. Καλύπτουν τα ταμεία το κόστος της ΜΕΝΝ αλλά και μετά;
31ebdomades.blogspot : Τα έξοδα των ΜΕΝΝ καλύπτονται από τα ταμεία, δεν καλύπτονται όμως τα έξοδα μετά τη ΜΕΝΝ. Αν δεν υπάρχει π.χ. δημόσιο ιατρείο παρακολούθησης στο μέρος όπου διαμένει η οικογένεια, θα πρέπει αυτή να ταξιδέψει σε κεντρική πόλη (με έξοδα που θα καλύψουν τα ταμεία) και να αναζητήσουν ιδιώτη γιατρό. Φανταστείτε μια οικογένεια λοιπόν, που μένει σε κάποιο νησί και το παιδί της αντιμετωπίζει προβλήματα, χρειάζεται φυσιοθεραπείες κ.λπ. Και για τις οικογένειες όμως που διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα τα κόστη των θεραπειών είναι δυσβάσταχτα, καθώς δεν καλύπτονται πλήρως.

IVFforums : Προωρότητα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές;
31ebdomades.blogspot : Η ερώτηση αυτή πονάει. Και δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι κατέχω πλήρως την απάντηση. Θα σας πω πάντως ότι στις περισσότερες μονάδες του εξωτερικού εφαρμόζουν τη μέθοδο Καγκουρό και σε διασωληνωμένα μωρά, τη στιγμή που στα μέρη μας φαντάζει κάτι εξωτικό, τα περισσότερα μαιευτήρια διαθέτουν τράπεζα γάλακτος στην οποία οι μητέρες μπορούν να δωρίζουν την περίσσεια του γάλακτός τους, για να τραφούν συμπληρωματικά τα πρόωρα των οποίων οι μητέρες είτε δεν έχουν πολύ γάλα είτε δεν μπορούν να θηλάσουν (στην Ελλάδα υπάρχει μόνο στο Έλενα). Ότι η αντιστοιχία νοσηλευτριών -βρεφών στα σκανδιναβικά κράτη είναι κραυγαλέα μικρότερη από αυτή της Ελλάδας και ότι μια φίλη μου που γέννησε στις Βρυξέλλες είχε τη δυνατότητα να μένει στο νοσοκομείο και να βλέπει το παιδί της καθημερινά όσες ώρες ήθελε. Σίγουρα οι γιατροί μας είναι καλοί. Σίγουρα υπάρχουν αλλού χειρότερες συνθήκες, όμως εμείς πρέπει να βλέπουμε και να στοχεύουμε στις καλύτερες, διότι μπορεί να είναι και καθοριστικές για την έκβαση της υγείας ενός ανθρώπου.

IVFforums : Προωρότητα και θηλασμός. Είναι δύο όροι ασυμβίβαστοι;
31ebdomades.blogspot : Δεν είναι. Αν όμως ο θηλασμός είναι δύσκολος για τις μητέρες με τελειόμηνα μωρά, για εκείνες με τα πρόωρα είναι ακόμη δυσκολότερος. Κυρίως επειδή δεν έχουν μαζί τους το παιδί. Αλλά σε έναν μεγάλο βαθμό και επειδή η κάθε μονάδα έχει δικούς της κανόνες υγιεινής, δεν είναι πάντα φιλική προς τα βρέφη, ούτε καθοδηγεί και υποστηρίζει τις μητέρες. Το τελευταίο διάστημα διενεργώ μια καμπάνια ενημέρωσης για να στηρίξω τις μητέρες που θέλουν και προσπαθούν να θηλάσουν με σχετικές δημοσιεύσεις. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο http://31ebdomades.blogspot.gr/2014/06/the-big.html

IVFforums : Tι είναι εκέινο/α που χρειάζεται μια οικογένεια που μεγαλώνει πρόωρο παιδί;
31ebdomades.blogspot : Στήριξη και αγάπη επί χίλια. Από το κράτος παροχή ψυχολογικής και οικονομικής βέβαια υποστήριξης, από τους γιατρούς, τους φίλους και τους συγγενείς στήριξη. Συνεχώς και για όσο χρειαστεί. Με υπομονή. Η κατανόηση δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση, μιας και δεν μπορούν όλοι να καταλάβουν.

IVFforums : Οι αναγνώστριες του μπλογκ σου, που επικεντρώνουν κυρίως το ενδιαφέρον τους; Στα συναισθήματα που ζουν έξω από την ΜΕΝΝ ή μετά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω προωρότητας;
31ebdomades.blogspot : Περισσότερο στο τι έζησαν στις ΜΕΝΝ και λίγο αφότου βγήκαν. Ξέρετε, είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα να μιλήσουν γι' αυτά μέσα σε μια εξοντωτική καθημερινότητα. Εγώ όμως θα το ήθελα πολύ. Θεωρώ ότι μόνο αν μοιράζεσαι, ανακουφίζεσαι. Μόνο αν μιλάς για τα σοβαρά, έχεις πιθανότητες να βελτιωθούν οι συνθήκες – ο πολύς κόσμος, οι άνθρωποι που παίρνουν αποφάσεις δεν φαντάζονται τι σημαίνει αυτό που περνάς εσύ, πώς να βοηθήσουν; Και μόνο έτσι βοηθάς και άλλους και μέσα από την προσφορά σου, βοηθιέσαι κι εσύ.

IVFforums : Πόσο εύκολα οι αναγνώστριες του μπλογκ σου, γράφουν την εμπειρία τους για την προωρότητα;
31ebdomades.blogspot : Αν κρίνω από το πόσες ιστορίες έχω μαζέψει ο κόσμος έχει ανάγκη να μιλήσει γι' αυτό και το κάνει βάζοντας τις λέξεις στο χαρτί όμορφα και δυνατά. Λογικό. Αν έχεις βιώσει κάτι τόσο έντονα συναισθηματικά, μπορείς να το αποδώσεις. Ωστόσο – είπαμε – δεν μιλούν καθόλου εύκολα για τα προβλήματα που τους ακολουθούν...

IVFforums : Tι θα συμβούλευες στους μελλοντικούς γονείς που ίσως αντιμετωπίσουν την προωρότητα και στους γονείς που την αντιμετωπίζουν ήδη είτε στην ΜΕΝΝ είτε στο σπίτι;
31ebdomades.blogspot : Να μοιράζονται όσα νιώθουν, να πιστεύουν στη θέληση και τη δύναμη του παιδιού τους και της φύσης για ζωή και να μην μπαίνουν στη διαδικασία να αμφισβητούν όσα έκαναν οι γιατροί, διότι ενδέχεται να τους τρελάνει. Θα συμβούλευα επίσης τις μητέρες να προσπαθήσουν να θηλάσουν, γιατί θα νιώσουν ότι προσφέρουν κάτι στο παιδί τους και αυτό θα απαλύνει τη θλίψη τους και στους δύο γονείς να παραμείνουν ενωμένοι, να μην κρίνουν ο ένας τον άλλον και να μην επηρεάζονται από κανέναν φίλο ή συγγενή που δεν έχει ιδέα τι περνάνε.

A-premature-baby-008

IVFforums : Ξεκινάμε την συνεργασία μας λοιπόν Κέλλυ, με γνώμονα πάνω από όλα την ενημέρωση των μελλοντικών γονιών για την προωρότητα αλλά και την υποστήριξη των οικογενειών που μεγαλώνουν πρόωρα παιδιά.
31ebdomades.blogspot : Στις σελίδες του IVFforums θα μπορείτε να συνδέεστε άμεσα με το 31βδομάδες και να διαβάζετε ό,τι σχετικό με την προωρότητα σας ενδιαφέρει, ενώ κατά καιρούς θα βρίσκετε εδώ και άρθρα που θα πρωτοδημοσιεύονται παράλληλα και στα δύο πόρταλ. Κάνοντας Like στη σελίδα του 31ebdomades στο Facebook (https://www.facebook.com/31ebdomades) θα μπορείτε επίσης να διαβάζετε αναδημοσιευμένα σχετικά με την προωρότητα άρθρα από τον διεθνή χώρο.

IVFforums : Σφραγίζουμε αυτή την συνεργασία, στο πλαίσιο του «μπλογκοσφέρω», (ψηφιακές γειτονιές 2014) με ένα δώρο στους αναγνώστες μας! Θα ήθελες να μας πεις τις λεπτομέρειες; Το σκέφτηκες και το υλοποίησες, οπότε η χαρά της ανακοίνωσης δική σου.
31ebdomades.blogspot : Καταρχάς η λέξη «μπλογκοσφέρω» δημιουργήθηκε στην προσπάθειά μου να εξηγήσω στο συνέδριο των Ψηφιακών Γειτονιών 2014 την έννοια της προσφοράς μέσα από ένα μπλογκ. Θεωρώ ότι αν ένα μπλογκ θέλει να εξελιχθεί, πρέπει να βγει έξω από την μπλογκόσφαιρα και να προσφέρει όπως μπορεί στον κόσμο που έχει ανάγκη. Με άλλα λόγια, μιλάω για κοινωνικό ακτιβισμό μέσω του μπλόγκινγκ. Και προσωπικά, ξεκινάω από αυτό που έλειψε σε μένα, όταν πέρναγα τις δυσκολότερες μέρες της ζωής μου: την ψυχολογική στήριξη.

Θεωρώ ότι τόσο οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας όσο κι εκείνες που αποκτούν ένα πρόωρο μωρό, έχουν ένα κοινό: αισθάνονται αδικημένες από την υπερπροσπάθεια να κατακτήσουν τον στόχο τους και εξουθενωμένες επειδή τα πράγματα εξελίσσονται δύσκολα μέχρι την κατάκτησή του. Και κατά τη γνώμη μου, σε όλη αυτή την υπερπροσπάθεια, χρειάζονται στήριξη, στήριξη και στήριξη.

Σε συνεργασία λοιπόν με τις έμπειρες σε θέματα υπογονιμότητας ψυχολόγους Χριστιάνα Γερμανού (Αθήνα) και Έλλη Γιαννοπούλου (Θεσσαλονίκη) αποφασίσαμε να προσφέρουμε πέντε δωρεάν συνεδρίες σε δύο αναγνώστριες του IVFforums (μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη).

Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό, κοινοποιήστε αυτή την ανάρτηση, κάντε Like στη σελίδα του 31εβδομάδες στο facebook (https://www.facebook.com/31ebdomades) και στείλτε προσωπικό μήνυμα στην ίδια σελίδα με το όνομα και την πόλη που διαμένετε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Τα ονόματα των τυχερών θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο και θα μπορείτε να «παραλάβετε» το δώρο σας σε συνεννόηση με τις ψυχολόγους.

Η Κέλλυ Σώκου είναι δημιουργός του 31ebdomades.blogspot.gr

3 σχόλια

 • peggy

  Πολύ καλή σκέψη!!! Μπράβο σας

  δημοσιεύθηκε από peggy Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 16:40 Σύνδεσμος σχολίου
 • Στεφανος

  Πολυ ιδιαίτερο το δώρο σας, εξαιρετικός τρόπος για την αρχή μιας συνεργασίας!!!!!
  Εξαιρετικά και τα δυο site!!!!!

  δημοσιεύθηκε από Στεφανος Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 06:50 Σύνδεσμος σχολίου
 • Κατερίνα

  Εξαιρετική πρωτοβουλία! Εξαιρετικό "δώρο"!!!!!!!!
  Μπράβο σας!

  δημοσιεύθηκε από Κατερίνα Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 21:29 Σύνδεσμος σχολίου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις