Μοριακός Βιολόγος https://www.ivfforums.gr Wed, 16 Oct 2024 06:51:15 +0300 el-gr Όγκος σπέρματος -Τι πληροφορίες μας δίνει για το σπέρμα; https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/1161-ogkos-spermatos-ti-plirofories-mas-dinei-gia-to-sperma https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/1161-ogkos-spermatos-ti-plirofories-mas-dinei-gia-to-sperma Όγκος σπέρματος -Τι πληροφορίες μας δίνει για το σπέρμα;

Τι πληροφορίες μας δίνει ο όγκος του σπέρματος και πώς συσχετίζεται ή όχι με την συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων?

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ένας φυσιολογικός σπερματικός όγκος κυμαίνεται από 1,5-6ml. Δείγματα μεγαλύτερα των 6ml θεωρούνται υπερσπερμικά ενώ δείγματα με όγκο μικρότερο των 1,5ml θεωρούνται υποσπερμικά. Ένας επαρκής σπερματικός όγκος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά των σπερματοζωαρίων μέσα στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η γονιμοποίηση του ωοκυττάρου.

Οι περισσότεροι ασθενείς αφού εκσπερματώσουν ανησυχούν για τον εάν ο όγκος του σπέρματος που έδωσαν είναι επαρκής, μιας και το έχουν συσχετίσει με την συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων. Επίσης πολλοί ασθενείς νομίζουν ότι όσο μεγαλύτερο το διάστημα της σεξουαλικής αποχής τόσο το καλύτερο διότι βλέπουν να εκκρίνουν μεγάλο σπερματικό όγκο και άρα( θεωρούν )μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Για να μπορέσουμε να διασαφηνίσουμε τα παραπάνω θέματα ας απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις.

Ο όγκος του σπέρματος συσχετίζεται με την παρουσία σπερματοζωαρίων;

Ο όγκος , η ποσότητα του σπέρματος, δεν συσχετίζεται με την ύπαρξη ή όχι σπερματοζωαρίων λόγω του ότι αυτά περιλαμβάνουν μόλις το 5-10% του συνολικού όγκου του σπέρματος, ενώ το υπόλοιπο 90% αποτελείται από το έκκριμα των βολβοουρηθραίων (~ 1%) αδένων, από το προστατικό υγρό(~30%) και από το έκκριμα των σπερματοδόχων κύστεων (~60%).

Η μεγάλη σεξουαλική αποχή θα μας δώσει μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων;

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), το διάστημα της σεξουαλικής αποχής που θα πρέπει να μεσολαβεί πριν την ανάλυση του σπέρματος είναι 2-7 ημέρες και εάν θέλουμε να μειώσουμε την μεταβλητότητα των αποτελεσμάτων, τότε 3-5 ημέρες. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα απέδειξε πώς το διάστημα των 4-5 ημερών συσχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα στον σπερματικό όγκο (1,5-6ml) στη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων , στην κινητικότητα καθώς και στην μορφολογία τους (μειώνει το ποσοστό των ανωμαλιών της ουράς). Συνεπώς η μεγαλύτερη σεξουαλική αποχή ( μεγαλύτερη των 7 ημερών) δεν θα μας δώσει μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων.

Τι πληροφορίες μας δίνει ένας μεγάλος όγκος σπέρματος;

Ένας μεγάλος όγκος (>6ml) μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια που σε γενικές γραμμές, αλλά όχι πάντα, φαίνεται να σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα. Έτσι, η υπερσπερμία, προκαλεί μεγάλη αραίωση των σπερματοζωαρίων οδηγώντας σε μια χαμηλή συγκέντρωση και επίσης μπορεί να προκαλέσει την απώλεια των σπερματοζωαρίων από τον κόλπο.

Αιτίες ενός μεγάλου σπερματικού όγκου μπορεί να είναι:

• Φλεγμονώδες εξίδρωμα από ένα για παράδειγμα, μολυσμένο προστάτη κατά τη διάρκεια της αντιεξιδρωματικής φάσης της φλεγμονής

• Παρατεταμένη σεξουαλική διέγερση πιθανά συνδυασμένη με μεγάλη περίοδο σεξουαλικής αποχής

Τι μας δείχνει ένας μικρός όγκος σπέρματος ή και η απουσία εκσπερματώματος;

• Εκκριτική δυσλειτουργία των αδένων του γεννητικού συστήματος (μόλυνση, αγενεσία των σπερματοδόχων κύστεων)

• Στρες κατά τη διάρκεια της λήψης του δείγματος

• Το δείγμα δεν ήταν πλήρεις

• Μικρή περίοδος σεξουαλικής αποχής

• Απουσία ή ανεσταλμένη εκσπερμάτιση είτε λόγω πλήρους παλίνδρομης εκσπερμάτισης, είτε λόγω αδυναμίας της εκσπερμάτισης είτε λόγω ανοργασμίας

• Υπογοναδισμό

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα]

]]>
no-spam@ivfforums.gr (Αγάπη Σταματάκη) Μοριακός Βιολόγος Tue, 27 Mar 2018 00:00:00 +0300
Τι είναι η γλομποζωοσπερμία και πώς αντιμετωπίζεται; https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/1146-ti-einai-i-glompozoospermia-kai-pos-antimetopizetai https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/1146-ti-einai-i-glompozoospermia-kai-pos-antimetopizetai Τι είναι η γλομποζωοσπερμία και πώς αντιμετωπίζεται;

Η γλομποζωοσπερμία είναι μια σπάνια πάθηση (<0,1%) που επηρεάζει μόνο τους άνδρες. Η ολική γλομποζωοσπερμία χαρακτηρίζεται από την παρουσία σπερματοζωαρίων με στρογγυλή κεφαλή και απουσία ακροσώματος σε ένα ποσοστό 100% προκαλώντας στειρότητα. Η μερική γλομποζωοσπερμία, αναφέρεται σε ασθενείς που έχουν 20-60% των σπερματοζωαρίων τους με αυτή την πάθηση.

Τα φυσιολογικά κύτταρα του σπέρματος έχουν οβάλ σχήμα κεφαλής με μια πρόσθια δομή που μοιάζει με πώμα και ονομάζεται ακρόσωμα. Το ακρόσωμα προέρχεται από τα σωμάτια Golgi και περιέχει ένζυμα (ακροσίνη, υαλουρονιδάση) και υποδοχείς απαραίτητους για την αλληλεπίδραση του σπερματοζωαρίου με τη διάφανη ζώνη του ωοκυττάρου, επιτρέποντας στο σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο. Τα σπερματοζωάρια των ανδρών με γλομποζωοσπερμία, έχουν στρογγυλή κεφαλή χωρίς ακρόσωμα. Η ανωμαλία αυτή, καθιστά αδύνατον τη γονιμοποίηση του ωαρίου μια κατάσταση που αναπόφευκτα οδηγεί σε υπογονιμότητα.

Πόσο συχνό φαινόμενο είναι η γλομποζωοσπερμία;

Η γλομποζωοσπερμία είναι μια σπάνια πάθηση που εκτιμάται ότι επηρεάζει 1 στους 65.000 άνδρες. Είναι πιο συχνή στη Βόρεια Αφρική, όπου αντιπροσωπεύει περίπου 1 στις 100 περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας.

Ποια γονίδια συσχετίζονται με την γλομποζωοσπερμία;

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η πάθηση αυτή οφείλεται κυρίως σε μεταλλάξεις στο γονίδιο DPY19L2, μεταλλάξεις οι οποίες βρίσκονται στο 70 τοις εκατό περίπου των ανδρών με αυτή την ανωμαλία . Μεταλλάξεις σε άλλα γονίδια ενδέχεται επίσης να προκαλούν γλομποζωοσπερμία.
Το γονίδιο DPY19L2 παρέχει οδηγίες για την έκφραση μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα αναπτυσσόμενα σπερματοκύτταρα. Η πρωτεΐνη DPY19L2 εμπλέκεται στην ανάπτυξη του ακροσώματος και στην επιμύκηνση της κεφαλής των σπερματοζωαρίων, διεργασίες απαραίτητες για την ωρίμανση του σπερματικού κυττάρου. Μεταλλάξεις στο DPY19L2 γονίδιο οδηγεί σε απώλεια της λειτουργικής πρωτεΐνης DPY19L2. Ως αποτέλεσμα, τα σπερματοζωάρια δεν έχουν ακρόσωμα και δεν επιμηκύνονται σωστά. Χωρίς ακρόσωμα, τα μη φυσιολογικά αυτά σπερματοζωάρια δεν είναι σε θέση να περάσουν μέσα από την εξωτερική μεμβράνη του ωαρίου για να το γονιμοποιήσουν, οδηγώντας σε υπογονιμότητα.

globo

Πώς κληρονομούν οι άνθρωποι την γλομποζωοσπερμία;

Η κατάσταση αυτή κληρονομείται με αυτοσωμικό υπολειπόμενο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι για να έχει ένα άτομο αυτή την πάθηση, θα πρέπει να έχει και τα δύο αντίγραφα του γονιδίου με μετάλλαξη σε κάθε του κύτταρο, και οι γονείς ενός τέτοιου ατόμου να φέρουν από ένα αντίγραφο του μεταλλαγμένου γονιδίου, χωρίς αυτοί τυπικά να παρουσιάζουν συμπτώματα της πάθησης.

Θεραπεία

Η ICSI αποτελεί μια θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με ολική γλομποζωοσπερμία , αν και με χαμηλά ποσοστά γονιμοποίησης. Για τους ασθενείς με μερική γλομποζωοσπερμία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ICSI αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία. Τα ποσοστά γονιμοποίησης μάλιστα, δεν διέφεραν από εκείνα του γενικού πληθυσμού που είχαν επιλέξει την ICSI ως μέθοδο θεραπείας.

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα]

]]>
no-spam@ivfforums.gr (Αγάπη Σταματάκη) Μοριακός Βιολόγος Sat, 14 Oct 2017 00:00:00 +0300
Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι καλύτερες εποχές για τους υπογόνιμους άνδρες https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/1127-to-fthinoporo-kai-i-anoiksi-einai-oi-kalyteres-epoxes-gia-tous-ypogonimous-andres https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/1127-to-fthinoporo-kai-i-anoiksi-einai-oi-kalyteres-epoxes-gia-tous-ypogonimous-andres Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι καλύτερες εποχές για τους υπογόνιμους άνδρες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) το εκσπερμάτωμα υφίσταται μια βιολογική διακύμανση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η ενδογενής αυτή διακύμανση έχει εκτιμηθεί με τον υπολογισμό της συγκέντρωσης, της κινητικότητας, της μορφολογίας, και της κατάστασης της ακεραιότητας της χρωματίνης των σπερματοζωαρίων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του γραφήματος του εγχειριδίου του Π.Ο.Υ(1987,1999), το οποίο περιλαμβάνει τη διακύμανση της συγκέντρωσης των σπερματοζωαρίων ενός γόνιμου άνδρα σε 60 δείγματα, τα οποία συλλέχθηκαν μέσα σε διάστημα 120 εβδομάδων. Μία από τις μετρήσεις της συγκέντρωσης φτάνει στα 170x106/ml ενώ 7 από αυτές πέφτουν κάτω από τα 20x106/ml που είναι το καθορισμένο όριο αναφοράς. Πολλές έρευνες από τότε, επιβεβαίωσαν αυτή τη διακύμανση, περιλαμβάνοντας και τις υπόλοιπες παραμέτρους. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πληθυσμούς διαφόρων χωρών, έδειξαν μια εποχιακή διακύμανση των παραμέτρων.

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν της Νεγκέβ στο Ισραήλ με επικεφαλής τον Δρ.Ελιάχου Λέβιτας έδειξε ότι το χειμώνα το σπέρμα των υγιών ανδρών είναι στην πιο γόνιμη φάση του.
Στην μελέτη αυτή συμμετείχαν 6.500 άντρες, από τους οποίους οι 5000 ήταν απόλυτα υγιείς και οι 1.500 υπογόνιμοι.

Όσον αφορά τους γόνιμους άνδρες, η έρευνα έδειξε ότι το σπέρμα τους είχε μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, καλύτερη κινητικότητα και μορφολογία τους χειμερινούς μήνες ενώ από την άνοιξη και μετά υπήρχε σταδιακή μείωση των τιμών.
«Η διαπίστωση αυτή αποτελεί μια εύλογη εξήγηση για το αποκορύφωμα των γεννήσεων στη διάρκεια του φθινοπώρου», εξηγεί ο Δρ. Λέβιτας.

Όσον αφορά όμως τους άνδρες με μη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος, καταγράφηκαν διαφορετικά αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν πως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου τα σπερματοζωάριά τους είχαν καλύτερη κινητικότητα, ενώ κατά τη διάρκεια της άνοιξης είχαν μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων με φυσιολογική μορφολογία (περίπου το 7% του συνόλου).

Αν όντως υπάρχει τέτοιο εποχικό μοτίβο στο σπέρμα, τότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, «έχει μεγάλη σημασία, ιδίως για τα ζευγάρια όπου υπάρχει πρόβλημα ανδρικής υπογονιμότητας και παιδεύονται με μακρόχρονες και ανεπιτυχείς θεραπείες γονιμότητας. Με βάση τα ευρήματά μας, το φυσιολογικό σπέρμα θα έχει καλύτερες επιδόσεις το χειμώνα, ενώ οι υπογόνιμοι άνδρες με αραιότερο σπέρμα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επιλέγουν το φθινόπωρο και την άνοιξη (π.χ για τις προσπάθειες γονιμοποίησης)».

Ανάλογα εποχικά μοτίβα στο σπέρμα έχουν βρεθεί στο παρελθόν σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα και συνδέθηκαν με τις ορμονικές αλλαγές, αλλά και με άλλους παράγοντες όπως η θερμοκρασία. Σε γενικές γραμμές, έχει θεωρηθεί ότι η εποχιακή αυτή διακύμανση του σπέρματος οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες ρίχνουν την ποιότητα του σπέρματος ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα ευνοούν τη σπερματογένεση.

Η διάρκεια του φωτός αλλά και το ημισφαίριο (Βόρειο ή Νότιο) στο οποίο ανήκει η κάθε χώρα στην οποία γίνεται η έρευνα φαίνεται να παίζει επίσης ένα σημαντικό ρόλο.

Τέλος, οι επιστήμονες αναφέρουν πως το ανθρώπινο σπέρμα σημειώνει σε διεθνές επίπεδο μια διαχρονική επιδείνωση, η οποία μπορεί να οφείλεται στην καθιστική ζωή, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και σε μια γενικότερη κακή ποιότητα ζωής.

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα]

φωτογραφία

]]>
no-spam@ivfforums.gr (Αγάπη Σταματάκη) Μοριακός Βιολόγος Fri, 08 Sep 2017 00:00:00 +0300
Η μικρού βαθμού κιρσοκήλη μπορεί να αλλάξει κατά πολύ την ποιότητα του σπέρματος https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/986-i-mikroy-vathmoy-kirsokili-borei-na-allaksei-kata-poly-tin-poiotita-tou-spermatos https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/986-i-mikroy-vathmoy-kirsokili-borei-na-allaksei-kata-poly-tin-poiotita-tou-spermatos Η μικρού βαθμού κιρσοκήλη μπορεί να αλλάξει κατά πολύ την ποιότητα του σπέρματος

Ακόμη και μια μικρού βαθμού κιρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος και τη γονιμότητα σε ένα κατά τα άλλα υγιές νεαρό άνδρα, σύμφωνα με μιαν νέα μελέτη που βασίστηκε σε ένα πληθυσμό άνω των 7.000 νεοσύλλεκτων του στρατού σε έξι ευρωπαϊκές χώρες.

"Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η κιρσοκήλη είναι ένα κοινό τυχαίο εύρημα και ότι συσχετίζεται με τη μειωμένη ποιότητα του σπέρματος, ακόμη και σε νεαρούς άνδρες οι οποίοι είναι κατά τα άλλα υγιείς και ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί," είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Ulla Nordström Jensen, MD, PhD, από το Νοσοκομείο Roskilde της Δανίας. "Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να μειωθεί η ποιότητα του σπέρματος, ακόμη και σε άνδρες με ηπιότερο βαθμό κιρσοκήλης που δεν γνώριζαν δηλαδή ότι υπήρχε", ανέφερε στη Medscape Medical News.

"Αλλά δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το τι πρέπει να κάνετε όταν βρεθεί κιρσοκήλη", ομολόγησε στo συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο για το 2016.

"Θα πρέπει να χειρουργηθούν; Η μελέτη δεν απαντάει σε αυτό ερώτημα, δυστυχώς", είπε. Ωστόσο, "δεν είναι εφικτό να χειρουργηθούν όλοι άνδρες με κιρσοκήλη και μειωμένη ποιότητα σπέρματος. Αν η συχνότητα εμφάνισης της κιρσοκήλης είναι 15% και το ήμισυ αυτών των ανδρών έχουν μειωμένη ποιότητα σπέρματος, είναι πάρα πολλοί για να χειρουργηθούν όλοι."

Ο Δρ Joensen και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν 7067 άνδρες από τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Η μέση ηλικία στην ομάδα μελέτης ήταν 19 ετών. Μετά την κλινική εξέταση από ιατρό, 1098 από αυτούς τους άνδρες (16%) είχαν διαγνωστεί με κιρσοκήλη , από τους οποίους, 518 με βαθμό 1, 382 με βαθμό 2 και 198 με βαθμό 3. Ο μεγαλύτερος βαθμός κιρσοκήλης συνδέεται με την χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσον αφορά τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα και τη μορφολογία.

varicoceleΣυγκέντρωση σπερματοζωαρίων και κινητικότητα

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ήταν σημαντικά χαμηλότερος στους άνδρες με κιρσοκήλη βαθμού 3 σε σχέση με τους άνδρες χωρίς κιρσοκήλη (28 vs 51 εκατομμύρια / mL? P <0,0005), ελέγχοντας για κρυψορχία, τις ημέρες αποχής, το δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα, και την κατανάλωση αλκοόλ. Το ίδιο μοτίβο παρατηρήθηκε για τα ποσοστά των φυσιολογικών μορφών (5% έναντι 8%? P <0,0005) και της προοδευτικής κινητικότητας (55% έναντι 59%? P = 0,031). Ακόμη και οι άνδρες με κιρσοκήλη βαθμού 1 είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων περίπου 20% από τους άνδρες χωρίς την πάθηση.

"Πολλοί από τους άνδρες με κιρσοκήλη - περίπου το 55% - είχαν τέτοια ποιότητα σπέρματος η οποία έδειχνε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αργοπορημένης εγκυμοσύνης ή ακόμα και κίνδυνος στειρότητας," αναφέρει ο Δρ Joensen.

Από την άποψη των αναπαραγωγικών ορμονών, η κιρσοκήλη συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και ωχρινοτρόπου ορμόνης(LH) και χαμηλότερα επίπεδα ινχιμπίνης, "που σημαίνει ότι υπάρχει μια τάση για τη φτωχότερη λειτουργία των κυττάρων Leydig που παράγουν τεστοστερόνη", είπε στην Medscape Medical News .
"Εάν αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της τεστοστερόνης αργότερα δεν μπορούμε να το ξέρουμε," εξήγησε. "Αν υποθέσουμε ότι κιρσοκήλη είναι μια προοδευτική βλάβη, δεν ξέρουμε εάν η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων τους σε 10 με 20 χρόνια θα είναι ακόμη χειρότερη".

Λειτουργία των όρχεων

Μια πρόσφατη μελέτη από τη Δυτική Αυστραλία έδειξε ότι ακόμη και μια μικρού βαθμού κιρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των όρχεων (Hum Reprod 2015? 30:. 2713-2724).
Η μελέτη "έδειξε ότι το μέγεθος των όρχεων ήταν μικρότερο του φυσιολογικού, η παραγωγή σπέρματος μειωμένη και η έκκριση ανασταλτίνης σε χαμηλά επίπεδα," δήλωσε ο Roger Hart, MD, καθηγητής της αναπαραγωγικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο Crawley, ο οποίος ήταν ένας από τους Αυστραλιανούς ερευνητές.
"Ως εκ τούτου, η παρουσία της κιρσοκήλης είναι μια αιτία ανδρικής υπογονιμότητας. Ωστόσο, πολλοί άνδρες με κιρσοκήλη έχουν φυσιολογική γονιμότητα, και κατά συνέπεια δεν θεωρούμε ότι όλοι οι άνδρες με κιρσοκήλη θα πρέπει να θεωρούνται υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση", είπε στην Medscape Medical News.

Ο Δρ Joensen ανέφερε ότι "οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ κιρσοκήλης και λειτουργίας των όρχεων, να ενημερώνουν τον άνθρωπο σχετικά με τους κινδύνους, και να τον συμβουλεύουν για τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με την ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν πολλοί άνδρες με κιρσοκήλη που είναι γόνιμοι. "

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα]

φωτογραφία

]]>
no-spam@ivfforums.gr (Αγάπη Σταματάκη) Μοριακός Βιολόγος Wed, 20 Jul 2016 00:00:00 +0300
Καθιστική ζωή και υπογονιμότητα https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/875-kathistiki-zoi-kai-ypogonimotita https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/875-kathistiki-zoi-kai-ypogonimotita Καθιστική ζωή και υπογονιμότητα

Η ανδρική υπογονιμότητα είναι σε διαρκή άνοδο, κυρίως στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, όπου ο καθιστικός τρόπος ζωής αποτελεί πλέον συνήθεια.

Σύμφωνα με το Fertility Lifeline, η ανδρική στειρότητα οφείλεται κυρίως σε διαταραχές του σπέρματος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο εάν ή όχι ένα σπερματοζωάριο μπορεί να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα, η μορφολογία, η γρήγορη προοδευτική κίνηση και ο όγκος του σπέρματος. Ανεπάρκεια σε οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες είναι πιθανό να προκαλέσει ανδρική υπογονιμότητα.

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, έρευνες απέδειξαν ότι ο τρόπος ζωής, και κυρίως η καθιστική ζωή έχει επίδραση στη διαδικασία της σπερματογένεσης. Οι άνδρες που η δουλειά τους τους επιβάλει να κάθονται στην ίδια σταθερή θέση για πολλές ώρες με περιορισμένη φυσική δραστηριότητα έχουν αυξημένη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας. Ένα αντίκτυπο που προκύπτει από την καθιστική ζωή είναι η θέρμανση του όσχεου. Και γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό;

sedentary3Κατά τη γέννηση ενός μικρού αγοριού, οι όρχεις έχουν κατέβει στο όσχεο. Αν αυτή η διαδικασία αποτύχει μέχρι την εφηβεία του, πιθανόν να μην συμβεί ποτέ η διαδικασία της σπερματογένεσης. Ποια είναι η εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο; Σύμφωνα με τον Richard M Sharpe, για να επιτευχθεί η διαδικασία της σπερματογένεσης θα πρέπει η θερμοκρασία στους όρχεις να είναι 2-4 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του σώματος. Οπότε, οποιαδήποτε δραστηριότητα αυξάνει τη θερμοκρασία στους όρχεις(καθιστική ζωή, καυτό μπάνιο) έχει αρνητικό αντίκτυπο στην διαδικασία παραγωγής των σπερματοζωαρίων, στην διαδικασία ωρίμανσής τους, αλλά και στην αποθήκευσή τους.

sedentaryΟ λόγος που η καθιστική ζωή αυξάνει την θερμοκρασία στο όσχεο θα μπορούσε να αποτελεί το γεγονός ότι μειώνεται η κυκλοφορία του αέρα γύρω από αυτό. Ακόμα χειρότερο γίνεται για εκείνους που συνηθίζουν να φορούν στενά εσώρουχα και παντελόνια, για τους οδηγούς μεγάλων αποστάσεων και για εκείνους που τοποθετούν τους φορητούς υπολογιστές στους μηρούς τους. Οι Bujan et al. (2000) ανέφεραν ότι η θερμοκρασία στο όσχεο των οδηγών φτάνει στους 36,20 C - 36,40 C έπειτα από δύο ώρες οδήγησης.

Αυτό ενισχύει μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε άνδρες στους οποίους μετρούσαν τη θερμοκρασία στο όσχεο σε σχέση με τη θέση και τη δραστηριότητα που είχαν και βρήκαν ότι αφενός η θερμοκρασία στο όσχεο αυξάνονταν με το χρόνο που περνούσαν καθιστοί (Hjollund et. al)και αφετέρου αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγούσε με μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Η άνοδος λοιπόν της θερμοκρασίας οδηγεί σε μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων εξαιτίας της διαταραχής που αυτή προκαλεί στην διαδικασία της σπερματογένεσης και κατά συνέπεια θα οδηγήσει στη μείωση των sertoli κυττάρων. Εκτός από τον αριθμό των σπερματοζωαρίων υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι επηρεάζεται και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Όλες οι παραπάνω μελέτες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η δραστηριότητα και η απασχόληση των περισσότερων ανδρών στις δυτικές χώρες επηρεάζουν κατά πολύ την ανδρική γονιμότητα στα Δυτικά αναπτυγμένα έθνη.
Αυτές είναι μερικές από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην ανδρική γονιμότητα που ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει, έτσι ώστε να μπορέσει να αποφύγει. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προστατέψετε τη γονιμότητά σας εάν η εργασία σας σας επιβάλει την καθιστική ζωή, όπως το περπάτημα, να αποφεύγετε να φοράτε στενά παντελόνια, στενά εσώρουχα και πολλά άλλα.

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα]

φωτογραφία

]]>
no-spam@ivfforums.gr (Αγάπη Σταματάκη) Μοριακός Βιολόγος Wed, 23 Mar 2016 00:00:00 +0200
Καφές και IVF : σύμμαχος ή εχθρός; https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/874-kafes-kai-ivf-symmaxos-i-exthros https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/874-kafes-kai-ivf-symmaxos-i-exthros Καφές και IVF : σύμμαχος ή εχθρός;

Πολλά έχουν αναφερθεί για τις ιδιότητες του καφέ. Άλλοτε αντιοξειδωτικός και ωφέλιμος και άλλοτε βλαβερός για την υγεία. Τι ισχύει όμως στο πεδίο της ανδρικής γονιμότητας; Κατά πόσο ο καφές επηρεάζει τη γονιμότητα των ανδρών;

Έρευνα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέττης έδειξε ότι οι άνδρες που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια δυνατού καφέ την ημέρα είχαν μόνο μία στις πέντε πιθανότητες να βιώσουν την πατρότητα με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει δραστικά την ικανότητα ενός ανθρώπου να τεκνοποιήσει.

Οι ερευνητές, πιστεύουν ότι η καφεΐνη μπορεί να βλάψει το σπέρμα σε μοριακό επίπεδο. Ένας μικρός εσπρέσο περιέχει περίπου 100 mg καφεΐνης. Όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι άνδρες που έπιναν 265 mg καφεΐνης ή περισσότερο είχαν και τις μικρότερες πιθανότητες να γίνουν πατεράδες. Ωστόσο, για εκείνους που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι, η πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί ανέβαινε σχεδόν 52%!
Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε να βελτιώνει τη γονιμότητά τους. Συγκεκριμένα οι άνδρες που κατανάλωναν τουλάχιστον 22 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (περί τις τρεις μονάδες) είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με εξωσωματική γονιμοποίηση σε σύγκριση με εκείνους που απείχαν. Ποια μπορεί να είναι η εξήγηση για αυτή τη σύνδεση; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ μειώνουν τα επίπεδα στρες και βοηθούν στη σύλληψη.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ειδικοί μελέτησαν 105 άνδρες με μέση ηλικία 37 ετών των οποίων οι σύντροφοι υποβλήθηκαν σε IVF στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέττης μεταξύ του 2007 και του 2013.

coffee and male fΟ επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης μαιευτήρας-γυναικολόγος δρ Ανάτ Κάρμον ανέφερε ότι «η μεγάλη κατανάλωση καφέ από τους άνδρες φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης των συντρόφων τους, ενώ αντιθέτως η ήπια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης».

Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός συμβούλευσε τους άνδρες που επιθυμούν να γίνουν γονείς να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. «Οτιδήποτε είναι καλό για την υγεία της καρδιάς είναι καλό και για τη γονιμότητα» σημείωσε η ειδικός και προσέθεσε: «Έτσι συμβουλεύω τους άνδρες να ασκούνται όσο πιο πολύ μπορούν και να ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή».

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με τα ευρήματα ούτε η καφεΐνη ούτε το αλκοόλ φάνηκε να επηρεάζουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, τη μορφολογία ή την κινητικότητά τους. Ωστόσο υπήρχε εμφανής συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ ή αλκοόλ και των πιθανοτήτων απόκτησης παιδιού.

coffeeΣχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο δρ Αλαν Πάσεϊ, λέκτορας Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ανέφερε: «Δεν βλέπω τον λόγο να συμβουλεύσω τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση να απέχουν πλήρως από το αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (όχι πάνω από 4 μονάδες, που ισοδυναμεί με 2 ποτήρια μπίρας) μπορεί να είναι επωφελής για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, είτε με φυσικό τρόπο είτε κατά τη διάρκεια μιας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, επειδή βοηθά στη μείωση του στρες. Σε ό,τι αφορά τη γυναίκα, σε περίπτωση που καταφέρει να μείνει έγκυος, χρειάζεται κατά το πρώτο τρίμηνο να σταματήσει την κατανάλωση αλκοόλ προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα βλάψει το έμβρυο που κυοφορεί. Το γεγονός ότι η κατανάλωση καφεΐνης του συντρόφου μπορεί να μειώσει την έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι αρκετά ενδιαφέρον και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ».

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν πως η μέτρια/υψηλή κατανάλωση αλκοόλ (>15γρ/ημέρα) συσχετίζεται με μορφολογικά ανώμαλα σπερματοζωάρια. Τα ζευγάρια που περνούν μέσα από αυτές τις διαδικασίες έρχονται αντιμέτωπα με υπερβολικό στρες, και ενώ φαίνεται από τα παραπάνω αποτελέσματα το αλκοόλ να αποτελεί λύση, θα συνιστούσα την εύρεση άλλων αγχολυτικών μεθόδων , μιας και η κατανάλωσή του μπορεί εύκολα να υπερβεί τα επιθυμητά επίπεδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ελλοχεύει από τη μια ο κίνδυνος του εθισμού και από την άλλη η επιβάρυνση του οργανισμού, και κατ΄ επέκταση της γονιμότητας, με έναν επιπλέον παράγοντα.

Συγκεκριμένα για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας, θα συνιστούσα γυμναστική, σωστή διατροφή, χόμπι και οποιαδήποτε δημιουργική δραστηριότητα που δεν επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητά τους.

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα]

φωτογραφία

]]>
no-spam@ivfforums.gr (Αγάπη Σταματάκη) Μοριακός Βιολόγος Thu, 19 Nov 2015 00:00:00 +0200
Σύλληψη, εγκυμοσύνη και τοκετός μετά τα 40 https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/857-syllipsi-egkymosyni-kai-toketos-meta-ta-40 https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/857-syllipsi-egkymosyni-kai-toketos-meta-ta-40 Σύλληψη, εγκυμοσύνη και τοκετός μετά τα 40

Στo διεθνή και εγχώριο τύπο ολοένα και περισσότερα είναι τα περιστατικά γυναικών πολύ προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας ( πάνω από 45 ετών) που γίνονται μητέρες με την βοήθεια της επιστήμης. Δε θα ξεχάσω το 2009 την ιστορία μιας 66χρονης Βρετανίδας που έγινε η γηραιότερη μητέρα της Βρετανίας, αποτελώντας την κυρίαρχη είδηση για πολύ καιρό, ή την τάση που φαίνεται να υπάρχει στην Ινδία όπου ολοένα και περισσότερες εύπορες γυναίκες θέλουν να αποκτήσουν παιδί πολύ μετά τα 50 έτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας, το ποσοστό των γυναικών άνω των 40 ετών που στρέφονται σε κάποια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης με σκοπό την τεκνοποίηση, έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα τελευταία 15 χρόνια, υπολογίζεται πως ο αριθμός των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιούνται σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 45 έχει αυξηθεί πάνω από δέκα φορές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πραγματικός αριθμός των γυναικών, ανεξαρτήτως αναπαραγωγικής ηλικίας που ζητούν υποβοήθηση και εξωσωματική γονιμοποίηση, δεν έχει μειωθεί, το αντίθετο μάλιστα, αυτή η αύξηση μαρτυρά μία σαφή τάση όλο και περισσότερων ηλικιωμένων γυναικών που προσπαθούν να ξεκινήσουν μια οικογένεια ή ακόμα και να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία. Συζητώντας με συναδέλφους στη διάρκεια συνεδρίων στο εξωτερικό, σε ορισμένες ιδιωτικές κλινικές, το ποσοστό των γυναικών άνω των 40 ετών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση φέρεται να προσεγγίζει το 50%.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η γονιμότητα μιας γυναίκας, ή να το θέσω διαφορετικά, η ικανότητα της για αναπαραγωγή, «τελειώνει» με την εμμηνόπαυση, και αν θέλουμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, 12 συνεχείς μήνες χωρίς περίοδο, μετά την τελευταία περίοδο. Πριν από την εμμηνόπαυση, την οριστική δηλαδή απώλεια της περιόδου, η γυναίκα βρίσκεται σε κλιμακτήριο, το χρονικό εκείνο διάστημα που οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι γίνονται ακανόνιστοι και η περίοδος διαφοροποιείται μέχρι τελικά να σταματήσει εντελώς. Το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κλιμακτήριος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως 10 χρόνια. Φυσιολογικά αναμένεται η γυναίκα να μπει σε εμμηνόπαυση μετά τα 48 με 50 έτη. Κάθε γυναίκα όσο έχει περίοδο και κάνει ωορρηξία θεωρητικά μπορεί να μείνει έγκυος με τα δικά της ωάρια, ακόμα και αν βρίσκεται στην κλιμακτήριο. Όμως οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές.

Μία αντίληψη που υπάρχει λανθασμένα στις γυναίκες στα 40 τους, είναι το ότι θεωρούν πως, εφόσον οι περίοδοι τους είναι ακόμα τακτικές και δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές μεταβολές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, έχουν την ίδια πιθανότητα σύλληψης όπως σε μικρότερες ηλικίες. Η αλήθεια όμως είναι πως όσο μεγαλώνουμε, η ποιότητα των ωαρίων μας χειροτερεύει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η σύλληψη ενός υγιούς μωρού να αποτελεί γεγονός ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί από μόνο του, χωρίς κάποια μέθοδο υποβοήθησης της αναπαραγωγής, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 42 ετών. Αντίθετα οι άνδρες, θεωρητικά παραμένουν γόνιμοι σε όλη τη ζωή τους, αν και ο κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών αυξάνεται σημαντικά όσο η πατρική ηλικία μεγαλώνει καθώς αυξάνεται και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Το θεωρητικά το λέω γιατί ολοένα και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι και οι άνδρες μπορεί να βιώσουν μια πτώση της γονιμότητας τους από τα τέλη της δεκαετίας του '30 και έπειτα, όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως μπορούν και παράγουν σπερματοζωάρια σε όλη τους τη ζωή.

Καθώς λοιπόν είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως ολοένα και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των γυναικών προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας που καταφεύγουν σε κάποια μέθοδο υποβοήθησης της αναπαραγωγής ή εξωσωματική γονιμοποίηση προκειμένου να αποκτήσουν ένα υγιές μωρό, ας δούμε κάποια στοιχεία και σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη πριν ξεκινήσουν ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

1. Γενικότερος έλεγχος της υγείας.

Πολλές φορές οι εξετάσεις που γίνονται σε μία γυναίκα πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση αφορούν μονάχα τη διαδικασία ενώ καλό είναι να πραγματοποιηθεί και ένας γενικότερος έλεγχος υγείας που αφορά και άλλα συστήματα και όχι μόνο αυτό της αναπαραγωγής. Πρέπει σίγουρα να ελεγχθεί η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και να γίνει ένας εκτεταμένος μαστολογικός έλεγχος, ανεξάρτητα εάν θα χρησιμοποιηθούν ορμόνες ή όχι. Επίσης καλό είναι να ελεγχθεί η καρδιά και η αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθούν δανεικά ωάρια. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη μελέτη οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση και χρησιμοποιούν δανεικά ωάρια από δότριες ωαρίων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση της κύησης σε σχέση με τις γυναίκες εκείνες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση με δικά τους ωάρια.

Ένα τεστ Παπ και μία καλλιέργεια κολπικού υγρού καλό είναι να έχουν πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη της όποιας θεραπείας, καθώς και ένας έλεγχος του σακχάρου/ινσουλίνης και βασικές εξετάσεις αίματος όπως αυτές πραγματοποιούνται στα πλαίσια ενός προγεννητικού ελέγχου.

Συνήθως η γυναίκα στα 40+ διακατέχεται από ένα έντονο άγχος αν τελικά θα προλάβει, νιώθει πως ο χρόνος την κυνηγάει και θέλει ότι είναι να κάνει, να το κάνει άμεσα, χωρίς να περνάει άλλος πολύτιμος χρόνος. Αυτό είναι απόλυτα λογικό και αποδεκτό. Σε καμία περίπτωση όμως και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να βάλει σε δεύτερη μοίρα την υγεία της, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινάει διαδικασίες για να γίνει μητέρα.

2. Διάγνωση της υπογονιμότητας.

Πολλές φορές συμβαίνει, επειδή η γυναίκα/ το ζευγάρι αντιλαμβάνεται πως ο χρόνος «τρέχει», και επειδή η εξωσωματική γονιμοποίηση ως τεχνική εξασφαλίζει τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σύλληψης, το ζευγάρι τελικά καταφεύγει σε αυτή τη μέθοδο, χωρίς προηγουμένως να έχει κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να υπάρχει η σωστή διάγνωση υπογονιμότητας.

Σαφέστατα, η προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία από μόνη της αποτελεί αιτία υπογονιμότητας, όμως μπορεί να συνυπάρχουν κι άλλες πολύ σημαντικές αιτίες, πχ ενδομητρίωση, θυρεοειδοπάθεια, ανδρικός παράγοντας, που το σωστό είναι να συνυπολογίζονται στη διαμόρφωση του πλάνου θεραπείας. Η σωστή διάγνωση θέτει τις σωστές βάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

3. Πρωτόκολλα διέγερσης / πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή / εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για τη διέγερση των ωοθηκών ή την προετοιμασία του ενδομητρίου, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες σύλληψης. Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα, ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης με φάρμακα φαίνεται πως έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με έναν φυσικό κύκλο και οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι, η απόκριση των ωοθηκών στα φάρμακα δεν είναι τόσο καλή όσο η γυναίκα μεγαλώνει. Η μέτρηση της ορμόνης ΑΜΗ είναι ένας καλός προγνωστικός δείκτης της πιθανής ικανότητας των ωοθηκών να αποκριθούν τουλάχιστον ικανοποιητικά στα φάρμακα, όχι όμως πάντα. Ακόμα και αν μια γυναίκα στα 42 – 44 φαίνεται πως έχει ένα πολύ καλό ορμονικό και υπερηχογραφικό προφίλ, αυτό δε σημαίνει πως η χρήση ορμονών στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης θα είναι αποτελεσματική. Η γυναίκα λοιπόν πρέπει να συζητήσει αναλυτικά με τον θεράποντα ιατρό της τι επιλογές έχει σχετικά με τα πρωτόκολλα διέγερσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, και να είναι προετοιμασμένη για απρόσμενα αποτελέσματα. Σε πολλές περιπτώσεις ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης, χωρίς τη χρήση φαρμάκων γονιμότητας, είναι η καλύτερη επιλογή.

4. Ποσοστό επιτυχίας στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση ο τρόπος με τον οποίο δίνονται τα αποτελέσματα επιτυχίας για μία προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι συχνά παραπλανητικός. Κάποιοι θεωρούν επιτυχία μία θετική β-χοριακή, άλλοι μία κλινική εγκυμοσύνη και οι πιο αυστηροί τη γέννηση ενός παιδιού ανά προσπάθεια που ξεκινάει (το οποίο έχει και τη σπουδαιότερη σημασία). Επίσης κάποιοι αναφέρουν τα ποσοστά επιτυχίας ανά κύκλο προσπάθειας, ενώ άλλοι το συνολικό ποσοστό επιτυχίας μετά από 2 ή 3 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι ένα εξαιρετικό ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι 60-70% ή παραπάνω, και ότι οτιδήποτε κάτω από το 50% αποτελεί αποτυχία. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένα νεαρό και θεωρητικά γόνιμο ζευγάρι έχει μονάχα 15-20% πιθανότητα να συλλάβει με φυσικό τρόπο μέσα σε ένα μήνα. Έτσι έχει καθοριστεί από τη φύση. Οι γυναίκες με κορυφαίες πιθανότητες επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν ανά κύκλο ποσοστά επιτυχίας 40% ή κάποιες φορές περισσότερο, ενώ η πλειοψηφία των γυναικών έχουν ανά κύκλο ποσοστά επιτυχίας 20-35%. Μία σωστή έρευνα στο διαδίκτυο από έγκυρες πηγές (HFEA,ESHRE, SART, WHO, ASRM) δίνει αυτά τα αποτελέσματα.

Ο παράγοντας ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στις πιθανότητες επιτυχίας σε μία προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Και ενώ σε μία γυναίκα μέσης αναπαραγωγικής ηλικίας ισχύει αυτό το 20 με 35% ανά κύκλο προσπάθειας, η στατιστική δεν είναι η ίδια όσο η γυναίκα μεγαλώνει. Το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι σχεδόν το μισό (περίπου 12%) στα 40 και λιγότερο από 3% από τη στιγμή που η γυναίκα είναι 44, όταν βέβαια χρησιμοποιεί τα δικά της ωάρια.

Πολύ πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βαρκελώνης επιβεβαιώνει τα πιο πάνω δεδομένα, υποστηρίζοντας ότι οι πιθανότητες μια γυναίκα άνω των 44 ετών να αποκτήσει ένα παιδί με κάποια μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης, χρησιμοποιώντας τα δικά της ωάρια, είναι μόνο 1,3%. Οι ερευνητές μάλιστα επεσήμαναν ότι δυστυχώς είναι πολλές οι γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι μετά τα 35, οι πιθανότητες επιτυχίας ακόμα και με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνονται αρκετά, και σχεδόν μηδενίζονται μετά τα 44.

Αυτό δε σημαίνει πως μία γυναίκα πολύ προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας δεν μπορεί να μείνει έγκυος με τα δικά της ωάρια. Σημαίνει όμως πως στατιστικά θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο και αρκετές προσπάθειες προκειμένου να τα καταφέρει, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογιστούν και άλλες πιθανές παράμετροι υπογονιμότητας που μπορεί να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Εάν και πάλι δεν τα καταφέρει η μόνη επιλογή για να αποκτήσει ένα παιδί είναι η δωρεά ωαρίων, με πιθανότητα επιτυχίας που μπορεί να αγγίζει και το 60%.

metata 40

5. Δωρεά ωαρίων

Αν λοιπόν οι προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν έχουν αποτέλεσμα, οι ωοθήκες έχουν πλέον πολύ μειωμένο απόθεμα ωαρίων ή τα ωάρια φαίνεται πως είναι κακής ποιότητας, τότε το επόμενο λογικό βήμα είναι το ζευγάρι να χρησιμοποιήσει τα ωάρια μιας άλλης, πολύ νεότερης γυναίκας, η οποία διαθέτει τα ωάρια της για αυτό το σκοπό. Οι κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο με χρήση δανεικών ωαρίων φαίνεται να έχουν αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης του αριθμού των γυναικών που αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία αλλά και λόγω ενός πιο οργανωμένου και ελεγχόμενου συστήματος δωρεάς ωαρίων. Τα ποσοστό επιτυχίας αυτής της μεθόδου είναι συγκριτικά πολύ θεαματικά, λόγω της μικρής αναπαραγωγικής ηλικίας των δοτριών. Ωστόσο, ως διαδικασία είναι αρκετά πιο ακριβή και μόνο λίγοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Σε κάθε περίπτωση, πριν ένα ζευγάρι προχωρήσει σε μία τέτοια διαδικασία, πρέπει να ενημερωθεί σχετικά με όλες τις παραμέτρους που αφορούν τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης με δωρεά ωαρίων, και, ανάλογα με την περίπτωση, να συμβουλευτεί και έναν ψυχολόγο/ οικογενειακό σύμβουλο σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια διαδικασία στο μέλλον.

6. Χρωμοσωμικές ανωμαλίες

Όπως ανέφερα πιο πάνω, ακόμα και όταν η ορμονολογική και υπερηχογραφική εικόνα μιας γυναίκας προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας είναι καλή, και η ίδια έχει τακτικά περίοδο, η ποιότητα των ωαρίων που απελευθερώνονται κάθε μήνα μπορεί να μην είναι τόσο καλή.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο κίνδυνος χρωμοσωμικών ανωμαλιών όπως το σύνδρομο Down, ή ακόμα πιο θανατηφόρων, όπως το σύνδρομο Edwards, αυξάνει καθώς η γυναίκα μεγαλώνει. Στην ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος μία γυναίκα να έχει παιδί με σύνδρομο Down είναι περίπου 1 στα 70, κίνδυνος που μεγαλώνει δραματικά έως την ηλικία των 44 ετών που η πιθανότητα γίνεται 1 στα 20. Αυτό αποτελεί μία σημαντική διαφοροποίηση των πιθανοτήτων με το πέρασμα των χρόνων, αν σκεφτεί κανείς πως η πιθανότητα αυτή είναι περίπου 1 στα 1000 στα 20 έτη της ηλικίας της. Ομοίως, με το σύνδρομο Edwards, ο κίνδυνος αυξάνεται κοντά στις 20 φορές μεταξύ της ηλικίας 20 και 40. (1 στα 200 στην ηλικία των 40 ετών).

Έως σήμερα, η επιστήμη της εμβρυομητρικής ιατρικής χρησιμοποιεί έμμεσους υπερηχογραφικούς (Έλεγχος Αυχενικής Διαφάνειας, Υπερηχογράφημα Β- Επιπέδου), και βιοχημικούς δείκτες (Papp-A, free b-hCG) προκειμένου να ανιχνεύσει το Σύνδρομο Down και άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Στα χέρια του έμπειρου ειδικού της εμβρυομητρικής ιατρικής, υπάρχει η δυνατότητα ανακάλυψης περίπου του 90% των μη φυσιολογικών κυήσεων. Η μέθοδος όμως αυτή αν και απόλυτα ασφαλής, χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών (~ 5% ) αποτελεσμάτων. Αυτό σημαίνει πως ένας σημαντικός αριθμός γυναικών που λαμβάνουν θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να υποβληθούν σε λήψη τροφοβλάστης ή αμνιοπαρακέντηση για επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Όμως, η λήψη τροφοβλάστης και η αμνιοπαρακέντηση, αποτελούν επεμβατικές διαδικασίες και ενέχουν, αν και είναι μικρός, τον κίνδυνο αποβολής. Στην περίπτωση ενός ψευδώς θετικού αποτελέσματος, ένας σημαντικός αριθμός γυναικών προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας, που κυοφορούν φυσιολογικά μωρά, θα πρέπει να υποβληθούν στον αδικαιολόγητο κίνδυνο (κίνδυνος αποβολής 0.5-1%), άγχος και φόβο που συνοδεύει τις επεμβατικές τεχνικές. Οι περισσότερες γυναίκες, ακόμα περισσότερο σε αυτή την ηλικία, θέλουν να αποφύγουν μία επικίνδυνη διαδικασία αν δεν υπάρχει λόγος, ειδικά όταν πρόκειται για περιστατικά που έχουν πασχίσει πολύ για την επίτευξη της εγκυμοσύνης ή η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ευτυχώς, η εισαγωγή μίας προηγμένης μεθόδου ανίχνευσης του συνδρόμου Down και άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών, που ονομάζεται Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος, λόγω του εξαιρετικά μικρού ποσοστού ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων (λιγότερο από 0.1%) έχει βελτιώσει εντυπωσιακά τα ποσοστά ανίχνευσης των χρωμοσωμικών ανωμαλιών και συνεπώς η πλειοψηφία των εγκύων μπορεί να αποφύγει κινδύνους στους οποίους θα εκτίθετο διαφορετικά. Το απολύτως ασφαλές τεστ Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου TRANQUILITY της Genoma προσφέρει στους ιατρούς, στις γυναίκες και στις οικογένειες τον πλέον αξιόπιστο τρόπο ανίχνευσης χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα αρχικά στάδια κύησης και με τον τρόπο αυτό περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για μία επεμβατική διαδικασία όπως η αμνιοκέντηση.

7. Κίνδυνος αποβολής και επιπλοκές της εγκυμοσύνης

Όσο η γυναίκα μεγαλώνει, οι πιθανότητες να αποβάλει στο πρώτο τρίμηνο λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών ή να εμφανίσει κάποια επιπλοκή αργότερα στην κύηση αυξάνονται. Αυτό είναι μία αλήθεια που πρέπει η γυναίκα να γνωρίζει προκειμένου να κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να αυτό να μη συμβεί ή εάν συμβεί να είναι σωστά ενημερωμένη και προετοιμασμένη.

Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές περιλαμβάνουν προεκλαμψία, διαβήτη της κύησης, πρόωρο τοκετό, περιορισμό της ενδομήτριας ανάπτυξης και διάφορα άλλα. Η κύηση σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία σίγουρα αποτελεί κύηση υψηλότερου κινδύνου. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η έγκυος δεν πρέπει να «χαρεί» την εγκυμοσύνη της ως μία απόλυτα φυσιολογική κατάσταση και όχι ως ασθένεια, εφόσον όλα βαίνουν καλώς ή τα όποια προβλήματα έχουν αντιμετωπισθεί εγκαίρως και η εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά.

8. Τοκετός και προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία

Όσον αφορά στον τοκετό, κάτι που προβληματίζει την πλειοψηφία των γυναικών προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας, σαφέστατα η ηλικία από μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη για καισαρική τομή. Βέβαια, με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα, οι γυναίκες πάνω από 40 ετών έχουν 40% πιθανότητα να γεννήσουν με αυτόν τον τρόπο. Όμως, με τη μέθοδο αυτή θα έπρεπε να γεννούν μόνο οι γυναίκες που έχουν απόλυτη ένδειξη για καισαρική τομή. Εφόσον η ίδια το επιθυμεί και η εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά χωρίς επιπλοκές, η έγκυος μπορεί να γεννήσει απολύτως φυσιολογικά. Για να το καταφέρει όμως αυτό είναι καλό να διατηρεί τον εαυτό της σε καλή φυσική κατάσταση με διατροφή και άσκηση, σε καμία περίπτωση να μην πάρει περιττό βάρος και -το σπουδαιότερο- να κάνει την κατάλληλη προετοιμασία: τόσο με τη μαία της, που θα την προετοιμάσει για ένα φυσιολογικό τοκετό καθώς και για την τόσο απαιτητική περίοδο της λοχείας (θηλασμός, περιποίηση βρέφους), όσο και με το γιατρό, που θα την ενημερώσει με λεπτομέρεια και αναλυτικά για τον τοκετό και θα την κάνει να νιώσει ασφαλής και δυνατή λύνοντας κάθε απορία και καθησυχάζοντάς την. Η εγκυμοσύνη, σε κάθε ηλικία, αποτελεί μία απόλυτα φυσιολογική κατάσταση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Καθώς η επιστήμη προχωράει και ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται, ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να γίνουν μητέρες σε πιο μεγάλη ηλικία. Το γεγονός ότι όλοι μας γνωρίζουμε αρκετές πλέον γυναίκες στα 42, στα 45 ή και τα 48 τους ακόμα που διανύουν επιτυχώς την εγκυμοσύνη τους, κάνει τη διαδικασία αυτή να φαίνεται κάτι σύνηθες ή εύκολο. Στην πραγματικότητα όμως, για την πλειοψηφία των γυναικών, δεν είναι.

Σίγουρα, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, οι γυναίκες έχουν πολλές επιλογές που αφορούν την αναπαραγωγή. Αυτό όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι κάθε τι που γίνεται, να διασφαλίζει όσο είναι δυνατό, όχι μόνο τη γέννηση ενός υγιούς μωρού αλλά και την υγεία της κάθε γυναίκας – μέλλουσας μητέρας.

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.]

φωτογραφίες

]]>
no-spam@ivfforums.gr (Χ.Μαθιοπούλου Μπιλάλη) Μοριακός Βιολόγος Tue, 29 Mar 2016 00:00:00 +0300
Αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/830-apotyximenes-prospatheies-eksosomatikis-gonimopoiisis https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/830-apotyximenes-prospatheies-eksosomatikis-gonimopoiisis Αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί μία προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης να αποτύχει. Αυτό μπορεί να είναι η κακή ποιότητα ωαρίων που συνήθως συνυπάρχει με υψηλή FSH /χαμηλό AMH - φτωχό απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες, χρωμοσωμικές ανωμαλίες των εμβρύων ή ανικανότητα του ενδομήτριου να δεχθεί το έμβρυο.

Επίσης, η γονιμότητα του συντρόφου, αυτό που ονομάζουμε "paternal effect" στην αναπαραγωγή, είναι επίσης πολύ σημαντική και για αυτό πρέπει να εξετάζεται σε αρχικό στάδιο. Σε κάθε περίπτωση, η ηλικία και των δύο παίζει καθοριστικό ρόλο, και αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην αρχική διερεύνηση υπογονιμότητας του ζευγαριού.

Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις οι οποίες μπορούν να προσδιορίσουν κινδύνους ή παθολογικές καταστάσεις που πιθανώς οδηγήσουν σε αποτυχία ή αποβολή. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως όλοι πρέπει να τα κάνουν όλα. Η σωστή διερεύνηση και διάγνωση έχουν εξέχουσα σημασία καθώς βάση αυτών δημιουργείται το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο για μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας τόσο στην εξωσωματική γονιμοποίηση, όσο και στην επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Μια υστεροσκόπηση αποκαλύπτει παθολογικά ευρήματα σε ένα ποσοστό έως και 15% σε ασθενείς με κατά τα άλλα φυσιολογικά υπερηχογραφικά ευρήματα και φυσιολογική υστεροσαλπιγγογραφία.

Σε περιστατικά με πολλαπλές αποβολές, μία εξέταση που ονομάζεται προεμφυτευτικός έλεγχος εμβρύων PGS, μπορεί να διαγνώσει χρωμοσωμικές ανωμαλίες στα έμβρυα που δημιουργούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, και να διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα έμβρυα που μεταφέρονται, εφόσον βέβαια υπάρχει ικανός αριθμός εμβρύων που επιτρέπει μία τέτοια διαδικασία.

Η αποτυχία σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης συνήθως είναι αποτέλεσμα περισσότερων του ενός παραγόντων. Για το λόγο αυτό απαιτείται προσεχτική καταγραφή όλων των σχετικών πληροφοριών που αφορούν ένα περιστατικό, ώστε κάθε επόμενη φορά, εφόσον δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα, να ξεκινάει ακόμα με καλύτερες προϋποθέσεις.

Να είστε καλά,

Χαρούλα

]]>
no-spam@ivfforums.gr (Χ.Μαθιοπούλου Μπιλάλη) Μοριακός Βιολόγος Wed, 22 Feb 2017 00:00:00 +0200
Ο κόλπος θέλει....κόλπο https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/829-o-kolpos-thelei-kolpo https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/829-o-kolpos-thelei-kolpo Ο κόλπος θέλει....κόλπο

Ένα από τα τμήματα του αναπαραγωγικού συστήματος για το οποίο συχνά αδιαφορούμε όταν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, "καταπιανόμαστε" με την γονιμότητα, είναι ο κόλπος. Το μέρος όμως αυτό του γυναικείου σώματος, το μοναδικό σε φυσιολογία, έχει σπουδαίο ρόλο. Πολύ απλά αν το σκεφτεί κανείς, από εκεί ξεκινάει το μαγικό ταξίδι της ανθρώπινης αναπαραγωγής, με την εναπόθεση του σπέρματος κατά τη σεξουαλική επαφή και εκσπερμάτωση, και εκεί ολοκληρώνεται, κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η καλή υγεία του κόλπου, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε γυναίκας, ανεξαρτήτως ηλικίας, όχι μόνο για θέματα αναπαραγωγής αλλά και σεξουαλικής ευχαρίστησης και ευεξίας. Όποια γυναίκα έχει βιώσει ή ταλαιπωρείται συχνά από κάποια λοίμωξη ή ερεθισμό " εκεί κάτω", συνήθως βιώνει και σωματικά αισθήματα που πολλές φορές ξεπερνούν τα αισθήματα του πόνου, της φαγούρας, του καψίματος, της ερυθρότητας ή της δυσφορίας που συνοδεύουν τη φλεγμονή.

Κάθε κολπίτιδα, δεν είναι απλά "άλλη μια κολπίτιδα". Δεν είναι απλά άλλη μια ιστορία "κάνε αυτή την πλύση, βάλε αυτή την κρέμα, βάλε αυτό το υπόθετο, πάρε αυτά τα χάπια" και τελειώσαμε. Η φαγούρα, το κάψιμο, η ερυθρότητα και δυσφορία που συνήθως συνοδεύουν μία κολπίτιδα, έχουν τη δύναμη να διαταράξουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και τη ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας.

Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα γυναικών που τρέμουν στην ιδέα μήπως η κολπίτιδα τους χτυπήσει άλλη μία φορά την πόρτα, σε μία πολύ σημαντική για εκείνες στιγμή, πχ στις γόνιμες μέρες τους και η επαφή γίνει επώδυνη ή ακόμα και απαγορευτική, όταν ο σύζυγος τους επιστρέφει από τα συχνά ταξίδια του, όταν δίνουν εξετάσεις, όταν, όταν όταν.... Και πολύ περισσότερο όταν είναι έγκυες, στην τελική ευθεία για τον τοκετό.

Έχω αναφερθεί με λεπτομέρεια σε άλλο άρθρο μου για την κολπίτιδα και τη θεραπεία της. Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας, να σας υπενθυμίσω, κάποια διατροφικά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να φέρετε ή να αποκαταστήσετε την ισορροπία "εκεί κάτω", για βέλτιστη κολπική υγεία, η οποία βοηθάει στη γονιμότητα και τη σεξουαλική ευχαρίστηση και υγεία.

Διατροφή για άριστη κολπική υγεία

Η ενσωμάτωση ορισμένων τροφίμων σε μια ισορροπημένη διατροφή είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους με τους οποίους κάθε γυναίκα μπορεί, όχι μονάχα να ενισχύσει το αναπαραγωγικό της σύστημα, αλλά και να αποτρέψει μια σειρά από τυπικές "παρενέργειες " μιας κακής διατροφής, όπως κράμπες (έλλειψη μαγνήσιου), μύκητες (πολύ ζάχαρη), λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (αφυδάτωση) , και κολπική ξηρότητα (πολλοί παράγοντες μαζί). Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, σιγουρευτείτε πως έχετε προσθέσει τα παρακάτω στη λίστα σας:

"Ζωντανό" γιαούρτι: Το γιαούρτι με προβιοτικά είναι ίσως το πιο γνωστό προϊόν για τη διατήρηση της ισορροπίας και καλής υγείας του κόλπου. Και αυτό γιατί περιέχει "φιλικούς και ωφέλιμους" μικροοργανισμούς που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός ελαφρώς όξινου pH στον κόλπο σας (περίπου 4.5). Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν αποδείξει πως η κατανάλωση προβιοτικών έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον του κόλπου, προφυλάσσοντας τον από κολπίτιδες και άλλα γυναικολογικά προβλήματα. Για την καθημερινή σας δόση προβιοτικών, προσθέστε στην καθημερινή σας διατροφή αγνό, "ζωντανό" ελληνικό γιαούρτι. Ιδανικά με χαμηλά λιπαρά. Απλά βεβαιωθείτε ότι πλούσιο σε προβιοτικά. Ακόμα καλύτερη επιλογή αποτελούν το ξινόγαλα και το κεφίρ. Σε περίπτωση που λαμβάνετε και έξτρα προβιοτικά σε κάψουλες, καταναλώστε τα μαζί με το γιαούρτι σας.

Λάχανο τουρσί και τουρσί γενικά: Η νέα αυτή τάση διατροφής με πολλούς funs σε όλο τον κόσμο, έχει γερές επιστημονικές βάσεις. Το λάχανο καθώς και άλλα λαχανικά, μετά από μία διαδικασία φυσικής ζύμωσης, μετατρέπονται σε σπουδαία φυσικά προβιοτικά, προφυλάσσοντας τον οργανισμό στο σύνολο του από μικρόβια και δίνοντας στον κόλπο τα βακτήρια που χρειάζεται για να λειτουργεί σε σωστό pH.

Νερό: Είναι αυτονόητο πως πρέπει να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες νερού για την καλή ομοιόσταση του οργανισμού, και όμως οι περισσότερες από εμάς το ξεχνάμε (βάζω και εμένα μέσα για να μου το θυμίζω). Και όχι μόνο αυτό, καταναλώνουμε πολλές φορές μεγάλες ποσότητες καφέ, ίσως και αλκοόλ και αυτό κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Το νερό βοηθά το σώμα να λειτουργεί καλύτερα σε όλες του τις λειτουργίες, ειδικά αυτές που σχετίζονται με μύες και σωματικά υγρά, όπως αυτά του κόλπου. Ο βλεννογόνος (η μεμβράνη) του κόλπου αποτελείται από πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο με τέτοια δομή και μορφολογία που υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητα σε μικρόβια. Ο βλεννογόνος του κόλπου βασίζεται σε ένα καλά ενυδατωμένο σώμα για να λειτουργήσει σωστά. Επαρκής κατανάλωση νερού- οκτώ ποτήρια την ημέρα - όχι μόνο βοηθά στην φυσική λίπανση και ενυδάτωση του κόλπου, αλλά θα μπορούσε επίσης να κάνει και πιο ήπια τη μυρωδιά σε κατά τα άλλα φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις.

Χυμός και συμπληρώματα με cranberry: Παλιό καλό μυστικό για την ικανότητα που έχουν τα θαυματουργά αυτά μούρα να προλαμβάνουν και να ανακουφίζουν από τα συμπτώματα λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό για την υγεία του κόλπου; Γιατί, μία από τις πιο συχνές αιτίες που μία γυναίκα πρέπει να πάρει αντιβίωση, με πιθανή επίπτωση την ανάπτυξη μυκητιασικής κολπίτιδας, είναι η ουρολοίμωξη. Το ουροποιητικό με το αναπαραγωγικό σύστημα στη γυναίκα πάνε πακέτο. Όταν προστατεύεις το ένα, προστατεύεις και το άλλο. Έξτρα tip: Πάντα πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή, να αδειάζετε την κύστη σας.

Ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής: Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι πως μια υγιεινή διατροφή οδηγεί σε ένα υγιές σώμα, το οποίο περιλαμβάνει και έναν υγιή κόλπο. Η βιταμίνη Ε - που βρίσκεται στο φύτρο σιταριού, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, κάποιους σπόρους, και το αβοκάντο - βοηθά στο να κρατάει το δέρμα σε άριστη κατάσταση αποτρέποντας την ξηρότητα του κόλπου. Το ίδιο ισχύει και για τα Ω3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες κλπ. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και σημαντικών ιχνοστοιχείων, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη από τις κράμπες της περιόδου και να ενισχύσει την ομαλή λειτουργία των μυών περιφερικά στον κόλπο.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που θέλω να θυμάστε είναι πως, ακολουθώντας μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, που περιλαμβάνει τα παραπάνω, με ταυτόχρονο περιορισμό του αλκοόλ και της ζάχαρης, μπορείτε να βοηθήσετε τον κόλπο σας να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Η κολπική υγεία εξαρτάται επίσης από την καλή υγιεινή, τη χρήση βαμβακερών εσωρούχων, και πάντα την πρακτική ασφαλούς σεξ. Αν το καλοσκεφτείτε, σε βάθος χρόνου, το ασφαλές σεξ, γίνεται πιο συχνά και με μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Το σώμα σας, η υγεία του, είναι το πιο πολύτιμο αγαθό σας, και έτσι θα πρέπει να αγαπάτε και να φροντίζετε κάθε του τμήμα. Ο κόλπος λοιπόν θέλει.... κόλπο. Ένα κόλπο που είμαι σίγουρη πως όλες μπορείτε να μάθετε και που σίγουρα, όχι μόνο δε θα μετανιώσετε, αλλά και που ο σύντροφος σας θα σας ευγνωμονεί. Για μέγιστη γονιμότητα αλλά και σεξουαλική ευχαρίστηση, σε κάθε ηλικία.

Να είστε καλά,

Χαρούλα

φωτογραφία

]]>
no-spam@ivfforums.gr (Χ.Μαθιοπούλου Μπιλάλη) Μοριακός Βιολόγος Sat, 20 Feb 2016 00:00:00 +0200
11 Μύθοι για την ανδρική υπογονιμότητα https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/820-11-mythoi-gia-tin-andriki-ypogonimotita https://www.ivfforums.gr/doctor-s-corner/moriakos-viologos/item/820-11-mythoi-gia-tin-andriki-ypogonimotita 11 Μύθοι για την ανδρική υπογονιμότητα

Ένα στα τέσσερα ζευγάρια πλήττονται από υπογονιμότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως προέκυψε έπειτα από έρευνα του Π.Ο.Υ το 2004. Αποτελεί όμως σημαντικό γεγονός ότι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά τη γονιμότητα .

Ο Dr.Christopher Sipe του Κέντρου Γονιμότητας του Ιλλινόις, για να βοηθήσει τους άνδρες να ξεπεράσουν το φόβο και τη σύγχυση που έχουν για τη σύλληψη, ανατρέπει 11 μύθους για την ανδρική υπογονιμότητα

1ος Μύθος : Η ηλικία δεν επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature έδειξε ότι η ανδρική γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία . Η έρευνα αποκάλυψε την άμεση συσχέτιση της πατρικής ηλικίας και του αυξημένου κινδύνου αυτισμού και σχιζοφρένειας . Η μελέτη δείχνει επίσης ότι ο πατέρας περνάει τέσσερις φορές περισσότερες γενετικές μεταλλάξεις στο έμβρυο σε σύγκριση με τη μητέρα . Είναι σημαντικό οι άνδρες να έχουν επίγνωση της ηλικίας και του δυναμικού της γονιμότητάς τους κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Αν σκοπεύετε να καθυστερήσετε την πατρότητα , η διατήρηση της γονιμότητας με κατάψυξη σπέρματος είναι ένας σχετικά ανέξοδος τρόπος για να " παγώσετε" τη γονιμότητα σας στο χρόνο . Αν είστε μεγάλοι σε ηλικία και θέλετε να συλλάβετε , ένα σπερμοδιάγραμμα που θα αξιολογήσει τη μορφολογία τη συγκέντρωση και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων σας, θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το δυναμικό της γονιμότητάς σας .

2ος Μύθος : Μόνο οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα για τη βελτίωση της γονιμότητάς τους

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν φυλλικό οξύ ενώ προσπαθούν να συλλάβουν , καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την αποτροπή ορισμένων γενετικών ανωμαλιών , αλλά το φυλλικό οξύ αποτελεί σημαντικό συμπλήρωμα και για τους άνδρες . Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν ένα υψηλότερο ποσοστό χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο σπέρμα τους, όταν η διατροφή τους ήταν χαμηλή σε φυλλικό οξύ . Επίσης, το συνένζυμο Q10 και έχει βρεθεί να αυξάνει τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ η βιταμίνη Ε βελτιώνει τον χαμηλό αριθμό των σπερματοζωαρίων .

3ος Μύθος : Το κάπνισμα δεν επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα 

Στατιστικές αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες της ανδρικής υπογονιμότητας κατά 30% . Μια έκθεση του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου έδειξε ότι οι καπνιστές έχουν μειωμένη γονιμότητα έως και 10-40%. Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής υπολόγισε ότι μέχρι και 13% της υπογονιμότητας μπορεί να οφείλεται στη χρήση καπνού. Το αποτέλεσμα είναι δοσοεξαρτώμενο. Έτσι, έστω και η ελάχιστη δόση των 5 τσιγάρων την ημέρα έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στους άνδρες ( και στις γυναίκες).

4ος Μύθος : Τα κινητά τηλέφωνα , οι φορητοί υπολογιστές , τα τζακούζι και τα ποδήλατα δεν έχουν επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος

Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν τους όρχεις και να μειώσουν την ποιότητα του σπέρματος . Μια πρόσφατη μελέτη από το επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility διαπίστωσε ότι η θερμότητα που δημιουργείται από φορητούς υπολογιστές μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα του σπέρματος και να προκαλέσει βλάβες στο DNA . Εκπομπές του κινητού τηλεφώνου μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβη στο σπέρμα, γι 'αυτό κρατήστε τα τηλέφωνα στην πίσω τσέπη και τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα κάτω από το laptop σας . Οι άνδρες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν περνούν πολύ χρόνο στο ποδήλατο ή πάρα πολύ χρόνο σε ένα ζεστό μπάνιο . Για να μην ανησυχείτε η ποιότητα του σπέρματος συνήθως μειώνεται μόνο με ακραίες χρήσεις ή έπειτα από τακτική έκθεση . Απολαύστε τη ζωή σας και απλά να είστε ενήμεροι και να κρατάτε ένα μέτρο στις συνήθειές σας.

5ος Μύθος : Μόνο τα σκληρά ναρκωτικά μπορεί να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα 

Τα σκληρά ναρκωτικά επηρεάζουν τη γονιμότητα - και πιο σημαντικά , αποτελούν απειλή για τη ζωή σας . Αλλά δεν είναι μόνο τα σκληρά ναρκωτικά που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της γονιμότητάς σας . Συνταγογραφούμενα φάρμακα, αντιβιοτικά, φάρμακα για την ρύθμιση της πίεσης του αίματος , ακόμη και η έκθεση σε μόλυβδο και υδράργυρο, μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος. Η συχνή χρήση μαριχουάνας είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί παρόμοια προβλήματα.

6ος Μύθος : Ένας υγιής άνδρας έχει μόνο υγιή σπερματοζωάρια

Σε ένα μέσο άνδρα , μόνο το 14 % των σπερματοζωαρίων έχουν κανονικό σχήμα, μέγεθος , και την ικανότητα να προχωρήσουν σωστά . Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό ποσοστό , να θυμάστε ότι αρκεί ένα σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.

7ος Μύθος : Η Ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται μόνο σε γενετικά αίτια

Ενώ η ανδρική στειρότητα μπορεί να είναι γενετικής φύσης , υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ανδρική υπογονιμότητα. Η διάγνωση καρκίνου ή τραυματισμού, οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις ή τα ανοσολογικά προβλήματα μπορούν επίσης να μειώσουν την ανδρική γονιμότητα. Επίσης, ,μια πληθώρα επιλογών του τρόπου ζωής όπως η διατροφή , το κάπνισμα , η χρήση ναρκωτικών ,η τακτική χρήση αλκοόλ, η υπερβολική άσκηση και το σωματικό βάρος μπορούν να μειώσουν την ανδρική γονιμότητα.

8ος Μύθος : Δεν υπάρχει καμία κοινή διάγνωση της ανδρικής στειρότητας

Αν και η αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, η πιο συχνή διάγνωση που σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα είναι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων.

9ος Μύθος : Ανεξάρτητα από τη γονιμότητα προβλήματα υγείας, δεν επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα

Οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η κίρρωση του ήπατος μπορεί να προκαλέσουν μη φυσιολογική ανδρική εκσπερμάτιση ή και παλίνδρομη εκσπερμάτιση που οφείλεται σε βλάβη των νεύρων. Σε φυσιολογικές συνθήκες οι μύες της ουροδόχου κύστης κλείνουν κατά την εκσπερμάτιση , εμποδίζοντας έτσι την είσοδο του σπέρματος σε αυτήν . Κατά τη διάρκεια της παλίνδρομης εκσπερμάτισης , το σπέρμα ανακατευθύνεται στην ουροδόχο κύστη , καθώς αυτοί οι μύες αδυνατούν να ενεργοποιηθούν . Εάν αντιμετωπίζετε παρόμοια χρόνια πάθηση, απευθυνθείτε στο γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

10ος Μύθος :Το βάρος δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Το επιπλέον βάρος είναι η αιτία σε ένα πλήθος από θέματα υγείας , και μπορεί να σπείρει τον όλεθρο στην ανδρική γονιμότητα . Η παχυσαρκία προκαλεί αυξημένα οιστρογόνα και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει μείωση του σπέρματος. Υπέρβαροι άνδρες βιώνουν επίσης μειωμένη λίμπιντο. Η άσκηση θα αυξήσει την ενέργειά σας, θα μειώσει το βάρος , και θα εξισορροπήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και της λίμπιντο.

11ος Μύθος : Η διατροφή δεν επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

Πολύ απλά , είμαστε ότι τρώμε . Οι άνδρες που ακολουθούν διατροφή υψηλή σε λιπαρά έχουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων . Αντιστρόφως, μια δίαιτα που βασίζεται ως επί το πλείστον στα λαχανικά ευρέθη να βελτιώνει τη γονιμότητα και τη γενική υγεία . Συμπληρώστε το ψυγείο και το ντουλάπι σας με δημητριακά ολικής άλεσης , φρούτα , λαχανικά και αποφύγετε τα λιπαρά κομμάτια κρέατος και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες , όπως το άσπρο ψωμί και τα μπισκότα.

]]>
no-spam@ivfforums.gr (Αγάπη Σταματάκη) Μοριακός Βιολόγος Tue, 26 May 2015 00:00:00 +0300