Menu

Προσαρμογή σε παιδικό σταθμό

Προσαρμογή σε παιδικό σταθμό

Σεπτέμβρης είναι ο μήνας επιστροφής των μικρών και μεγάλων μαθητών στα σχολεία, όπως σοφά λέει ο λαός ..κάθε κατεργάρης στον πάγκο του !Μα το ξεκίνημα των μικρών παιδιών που πάνε πρώτη φορά σε παιδικό ή βρεφικό σταθμό είναι ένα σταθμός για την κάθε οικογένεια επειδή συντελείται ο πρώτος «αποχωρισμός» .

Για κάποιους είναι πρωτόγνωρο ,κλαμένα παιδάκια με ακραίες αντιδράσεις ,μαμάδες σε απόγνωση με βουρκωμένα μάτια, δασκάλες με ανοιχτές αγκαλιές να χαϊδεύουν τρεμάμενα «σπουργιτάκια »αλλά για κάποιους απλά η δουλειά τους .

Οδηγίες προς μαμάδες και όχι μόνο:

1)Η σωστή προετοιμασία κάθε παιδιού ανάλογα με την ηλικία του είναι πολύ σημαντική. Με συζήτηση, ανάγνωση παραμυθιών, βόλτα μπροστά από το κτίριο και όποιον άλλο τρόπο σκεφτεί κάθε γονιός προετοιμάζει το παιδί εξηγώντας του ότι θα βρεθεί σε ένα χαρούμενο περιβάλλον ,μαζί με άλλα παιδιά , που οι ίδιοι επιλέξατε για αυτό για να περνά όμορφα όσες ώρες είμαστε στην εργασία μας. Μπορείτε να αγοράσετε μαζί την σχολική του τσάντα, το παγούρι που θα έχει μαζί του για να πίνει νερό και να την γεμίσετε με όσα χρειάζονται για την παραμονή του στο σχολειό.

2)Οι αντιδράσεις των παιδιών ποικίλουν. Άλλα αντιδρούν αμέσως κι άλλα βγάζουν αντίδραση αργότερα. Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή πρέπει να γίνεται σταδιακά και να έχετε εμπιστοσύνη στο εκπαιδευτικό προσωπικό . Οποιαδήποτε αμφιβολία μας, το άγχος ,η δυσαρέσκεια μας και γενικά όλα τα αρνητικά συναισθήματα δυστυχώς μεταφέρονται στο παιδί γι αυτό πρέπει να είσαστε κι εσείς έτοιμοι να τα διαχειριστείτε. Το μυστικό της ομαλής ένταξης είναι η σταθερή συμπεριφορά.

3)Κάποια παιδιά προσαρμόζονται ευκολότερα και κάποια δυσκολότερα. Προσέχετε πως μεταφέρετε το σπουδαίο νέο αυτό για το παιδί σας στα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας, δεν το συγκρίνουμε με άλλα παιδιά από τον περίγυρο , δε το κάνουμε να νιώθει ένοχο επειδή κλαίει τα πρωινά κατά την είσοδο του στον παιδικό σταθμό ,έχουμε ανοχή ,υπομονή, κατανόηση και να το επιβραβεύετε συνεχώς για την πρόοδο του μέρα με τη μέρα! Δώστε στο παιδί όσο χρόνο χρειάζεται για να προσαρμοστεί ,είναι απολύτως φυσιολογικό να δυσκολευτεί.

4)Από τη πρώτη μέρα που ξεκινάτε, να συνεργάζεστε με τις παιδαγωγούς, να παραδίνετε το παιδί αφού το αποχαιρετήσετε θερμά και του ευχηθείτε να περάσει όμορφα. Εκείνο μπορεί να αντιδράσει ακραία ,να κλωτσήσει, να γαντζωθεί πάνω σας ,να κάνει εμετό ,να ισχυριστεί ότι πονάει κάπου κλπ. Φυσικά δε θα λυγίσετε ,επιβάλλεται να είσαστε ψύχραιμοι και να του πείτε πόσο το αγαπάτε και ότι σε λίγο θα γυρίσετε να το πάρετε .Τα υπόλοιπα είναι δουλειά των παιδαγωγών ..συνήθως συμβουλεύουμε την μεταφορά του παιδιού προς το σχολείο να την κάνει ο πιο ψύχραιμος γονιός .Επίσης, να είσαστε συνεπείς στην ώρα που θα παραλάβετε το παιδί καθώς κι αυτό το βοηθά πολύ!

5)Τις πρώτες μέρες του νέου αυτού ξεκινήματος μην επιμείνετε να μάθετε πως περνά το παιδί ,είναι πολύ μικρά για να διαχειριστούν και να μεταφέρουν όσα θέλετε να μάθετε.Το αφήνουμε να εκφραστεί ελεύθερα και παρατηρούμε πως συμπεριφέρεται .Οποιαδήποτε απορία μας τη συζητάμε με τη δασκάλα προς όφελος του παιδιού...

6)Τέλος, να σημειωθεί ότι πρέπει να φοράει το παιδί απλά εύκολα ρούχα για να το διευκολύνουμε να παίζει και να αυτοεξυπηρετείται, χωρίς ζώνες ,κουμπιά ,όχι παπούτσια με κορδόνια. Να έχετε στην τσάντα του μια αλλαξιά ρούχα ή και παραπάνω. Ενημερώνουμε τη δασκάλα για θέματα υγείας ή ψυχολογίας αν τυχόν απασχολούν το παιδί .Χρησιμοποιείστε κάποια προληπτική λοσιόν για τις ψείρες.

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ

Μ.Κοτζαμάνη

Σπούδασε παιδαγωγικά στο ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας της Αθήνας και από το 2000 εργάστηκε σε κρατικούς και δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Το 2007 μονιμοποιήθηκε μέσω ΑΣΕΠ, ενώ παράλληλα απέκτησε την επάρκεια στην Νοηματική γλώσσα, την γλώσσα των κωφών.
Περισσότερα

1 σχόλιο

  • Άννα-Συνάδελφος

    Εξαιρετικό κα Κοτζαμάνη! Έξι βήματα πολύ σημαντικά. Ενημερώσατε τους γονείς χωρίς να τους πανικοβάλετε.

    δημοσιεύθηκε από Άννα-Συνάδελφος Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014 21:28 Σύνδεσμος σχολίου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις