Menu

Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ

Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ

O ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2012. Aποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προσφοράς ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ προς τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και τις οικογένειές τους.

Πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι η λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Ο αριθμός των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα είναι μικρός με αποτέλεσμα η κύρια αναζήτηση εθελοντών δοτών να γίνεται στο εξωτερικό. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντικά ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες και στη χώρα μας. Απάντηση σε αυτά είναι η ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», η οποία έχει στόχο την αύξηση του αριθμού των δοτών στην Ελλάδα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» εθελοντών για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των Ελλήνων, κι όχι μόνο, ασθενών. Πρέπει να σημειωθεί, ότι για βρεθεί ένας συμβατός δότης χρειάζονται χιλιάδες εθελοντές.

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων / μυελού των οστών, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ορισμένα απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, που δεν είναι δυνατό να θεραπευτούν με άλλο τρόπο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Όμως μόνο το 30% των ασθενών ανευρίσκει ιστοσυμβατό δότη στο οικογενειακό περιβάλλον, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία τον αναζητά στο Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών. Κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται στην Ευρώπη περισσότερες από 15.000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και στις περισσότερες ο δότης είναι εθελοντής που δεν έχει συγγένεια με τον πάσχοντα. Όμοια και στη χώρα μας, από τους 200 περίπου ασθενείς που μεταμοσχεύονται ετησίως οι περισσότεροι λαμβάνουν μόσχευμα από μη συγγενή εθελοντή δότη.

Εκατομμύρια ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι, πρόθυμοι να προσφέρουν αιμοποιητικό μόσχευμα, είναι καταγεγραμμένοι στο Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Με το Αρχείο αυτό συνεργάζονται στενά οι Τράπεζες Δοτών Μυελού των Οστών όλων των χωρών, με σκοπό να βρεθεί ο κατάλληλος δότης για όποιον ασθενή χρειάζεται μεταμόσχευση.

Όπως είπαμε, χρειάζεται να γίνουμε χιλιάδες εθελοντές για να βρεθεί ένας συμβατός δότης.

orama elpidas-4

Αν είσαι , λοιπόν, μεταξύ 18 – 45 χρόνων μπορείς να γίνεις κι εσύ εθελοντής δότης στο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ με δύο απλά βήματα:

1. Συμπληρώνεις την ειδική αίτηση

2. Δίνεις ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να ταυτοποιηθεί ο ιστικός σου τύπος.

Καταχωρείσαι ως εθελοντής δότης!

Αν κάποιος βρεθεί να είναι συμβατός δότης, μόνο τότε θα κληθεί για δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων και υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να δωρίσει μόσχευμα.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος λήψης μοσχεύματος (80% των περιπτώσεων) είναι η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα. Προηγείται η χορήγηση αυξητικού αιμοποιητικού παράγοντα (ουσία που φυσιολογικά παράγεται από τον οργανισμό μας) υποδορίως για τέσσερις συνεχείς μέρες για την κινητοποίηση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και αύξηση του αριθμού τους στην κυκλοφορία του αίματος. Ακολουθεί η συλλογή τους, η οποία γίνεται με τρόπο παρόμοιο με αυτό της αιμοδοσίας και η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 2-4 ώρες. Μετά τη δωρεά ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του και συνεχίζει τις δραστηριότητες του.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η λήψη μυελού των οστών που γίνεται υπό γενική αναισθησία στο χειρουργείο και πραγματοποιείται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης με ειδικές βελόνες χωρίς να χρειάζεται χειρουργική τομή. Συλλέγεται λιγότερο του 5% των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, τα οποία αναπληρώνονται πλήρως τις επόμενες ημέρες. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα, η πλειοψηφία των δοτών αισθάνεται αρκετά καλά και μπορεί να φύγει μερικές ώρες μετά τη διαδικασία από το νοσοκομείο.

Περισσότεροι από 23 εκατομμύρια εθελοντές δότες είναι εγγεγραμμένοι στα Αρχεία πολλών χωρών. Υπάρχουν αρκετές χώρες με μεγάλο αριθμό εθελοντών. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η Κύπρος με 135.000 δότες (16% του πληθυσμού της) που διαθέτει τη μεγαλύτερη τράπεζα δοτών σε αναλογία πληθυσμού.

Στη χώρα μας ο αριθμός των εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών στο Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) είναι ακόμη μικρός, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που είχαν καταβληθεί στο παρελθόν. Η εγγραφή Ελλήνων στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί η κοινή καταγωγή αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης συμβατού δότη για έναν Έλληνα ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση.

Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» λειτουργεί από τον Ιανουάριου του 2014 και μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί σε αυτήν περισσότεροι από 4.000 εθελοντές δότες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο μικρός αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης. Στόχος μας είναι στην επόμενη πενταετία να έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 100.000 δότες, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών.

Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», από το 1990 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, γνώρισε συγκινητική συμπαράσταση στο έργο του από τον ελληνικό λαό. Σε αυτήν την συμπαράσταση οφείλει τη μοναδική, ακόμη και σήμερα, Παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (1992), τον ξενώνα που μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει περισσότερες από χίλιες οικογένειες παιδιών που νοσηλεύονται για καρκίνο (1999), και το πρώτο στη χώρα μας Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά, την Ογκολογική Μονάδα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» (2010). Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι μαζί αυτόν τον στόχο μπορούμε να τον πετύχουμε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μ.Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»
Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Λεβαδείας 8, 11527 Αθήνα

Τηλ: 210.7775615-6, Fax: 210.7485030
www.oramaelpidas.gr

* Το κείμενο δημοσιεύεται στο πλαίσιο συνεργασίας του IVFforums.gr με τον ΣΥΛΛΟΓΟ «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Το IVFforums.gr στηρίζει το έργο του ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Καλούμε τα μέλη μας και τους αναγνώστες μας, να επικοινωνήσουν με τον ΣΥΛΛΟΓΟ «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά και να γίνουν εθελοντές δότες. Μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ και να καλυφθούν οι ανάγκες των συνανθρώπων μας.

φωτογραφίες

2 σχόλια

  • Μάνος

    Πολυ καλη κίνηση!!! Μπράβο σας!!!! Δεν κοστίζει τίποτα, το εχω κανει σχετικά πρόσφατα!!!!!

    δημοσιεύθηκε από Μάνος Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 13:21 Σύνδεσμος σχολίου
  • Δώρα Μήτρα

    Επικοινώνησα μαζί τους πριν από ένα μήνα περίπου. Σου στέλνουν φάκελο με όλα τα απαραίτητα μέσα σε αυτόν και με λίγο σάλιο γίνεσαι εθελοντής. Κάντε το παιδιά, ποτέ δεν ξέρεις αν θα είσαι εσύ ο τυχερός που θα βοηθήσεις έναν άνθρωπο να ζήσει!

    δημοσιεύθηκε από Δώρα Μήτρα Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 11:25 Σύνδεσμος σχολίου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις