Menu

Το δεύτερο παιδί!

Το δεύτερο παιδί!

Όταν γίνεσαι για 1η φορά μαμά όλοι σε ρωτούν πώς νιώθεις, πώς είναι να είσαι μητέρα, ένας ρόλος που δεν ήξερες και έρχεσαι αντιμέτωπη να μάθεις..Όταν έρχεται το 2ο παιδί όλα θεωρούνται δεδομένα!!!

Ξέρεις πώς να πιάσεις ένα μωρό, ξέρεις να αλλάζεις τις πάνες, ξέρεις να το πλένεις, είσαι πιο σίγουρη για το θηλασμό, ξέρεις να αντιμετωπίσεις μια αρρώστια και δεν πανικοβάλλεσαι με τον 1ο πυρετό ή συνάχι. Είσαι πια έμπειρη μαμά!
Αυτό που δεν γνωρίζεις είναι πώς θα αναπτυχθεί η μεταξύ τους σχέση και πώς εσύ θα διαχειριστείς 2 διαφορετικούς χαρακτήρες. Οι αγωνίες σου πολλές, πώς θα αντιμετωπίσει το μεγάλο παιδί το μικρό; θα ζηλεύει; Θα διεκδικεί μια θέση στην αγκαλιά σου ενώ εκείνη τη στιγμή θηλάζεις; Θα ζητά περισσότερο την προσοχή σου; Και εσύ ως μαμά θα μπορείς να αγαπήσεις ξανά και το ίδιο; Θα είσαι δίκαιη; Θα μπορείς να ανταπεξέλθεις με 2 παιδιά στο σπίτι;
Θυμάμαι όταν γεννήθηκε η μικρή μας κόρη και έκλαιγε τη νύχτα ξύπναγε η μεγάλη, έκλαιγε και εκείνη και φώναζε «το μωρό κλαίει!!» Τότε ενώ θήλαζα πήγαινα δίπλα της και ξάπλωνα κοντά της για να ηρεμήσει. Πώς άραγε θα της φαινόταν το κλάμα του μωρού μέσα στη νύχτα;
Και οι μήνες πέρασαν και το μωρό μας μεγάλωσε, έγινε παιδάκι. Και εκεί ξεκίνησαν οι τσακωμοί. Όταν η μικρή ήταν 18 μηνών διεκδικούσε χώρο, στο χώρο της μεγάλης, παιχνίδια και αγκαλιές. Αγκαλιές, όταν η μαμά είχε τη μεγάλη αγκαλιά, προσοχή όταν η μαμά ασχολιόταν περισσότερο με την αδερφή της, επιβεβαίωση και εκείνη όταν η μαμά έλεγε μπράβο αλλά όχι σε εκείνη. Αυτό που δεν γνώριζαν και τα 2 μου αστεράκια, παρόλο που η μαμά τους το έλεγε συνέχεια, είναι ότι η αγκαλιά της είναι τόσο μεγάλη για να χωρέσουν και οι 2 τους μέσα! Ο χρόνος, η διάθεση, η όρεξη να τους προσφέρει γίνεται διπλή.
Όλα αλλάζουν με το 2ο παιδί. Εκεί που νιώθεις ότι η αγάπη σου δεν μπορεί να μοιραστεί ξαφνικά διπλασιάζεται. Εκεί που ένιωθες ότι δεν έχεις άλλες αντοχές ξαφνικά τις αποκτάς. Απορείς πώς κουραζόσουν με μόνο ένα παιδί. φαντάσου!
Τη στιγμή που γεννιέται το 2ο παιδί ξεκινάς να μαθαίνεις πάλι από την αρχή. Σίγουρα όχι πώς να αλλάζεις πάνα, αλλά πώς να μεγαλώνεις παιδιά με διαφορετικές ανάγκες και προσωπικότητες. Μαθαίνεις να οργανώνεις τη μέρα σου για να χωρέσουν όλες τους οι ανάγκες στο πρόγραμμά σου. Μαθαίνεις ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη άλλα παιδιά και η δική σου παρουσία στο παιχνίδι πλέον δεν είναι απαραίτητη όταν είναι 2..Μαθαίνεις να έχεις παραπάνω υπομονή, μαθαίνεις από τον τρόπο που αγαπά το ένα το άλλο...
Φέτος το καλοκαίρι μικρά μου σας παρατηρούσα περισσότερο από ποτέ. Μικρό μου τσουρεκάκι, συγκινούμαι με τον τρόπο που κοιτάς τη μεγάλη σου αδερφή στα μάτια. Κανείς δεν σου έμαθε να την έχεις πρότυπο και όμως εσύ αυτήν βλέπεις. Κάνεις ότι κάνει. Ακόμη και την ίδια πόζα παίρνεις στις φωτογραφίες!
Καραμελένια μου, βουρκώνω κάθε φορά που υπερασπίζεσαι τη μικρή σου αδερφή, που της μιλάς γλυκά, που της μαθαίνεις πράγματα, που την παρηγορείς κάθε φορά που κλαίει. Έμαθες και εσύ από τη μικρή σου αδερφή όπως μαθαίνει και εκείνη από εσένα και μαζί με εσάς διδάσκομαι και εγώ να γελάω πιο συχνά, να βλέπω μέσα από τα μάτια σας τον κόσμο και μακάρι 1 δευτερόλεπτο να κερδίζω από την αθωότητα της ψυχής σας μου φτάνει..

Thinky

Ξεκίνησε στο φόρουμ ως thinkpositve και στην πορεία των χρόνων έγινε thinky..
Aπό τα πρώτα μέλη του ivfforums μετρά 9 χρόνια στη διαδικτυακή παρέα, ήταν νιά και γέρασε που λένε!!
Περισσότερα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις