Menu

Εγώ και οι αϋπνίες μου...

Εγώ και οι αϋπνίες μου...

Να 'μαι κι εγώ πάλι...Πριν λίγο είδα στις ειδοποιήσεις μου ότι η Σαλώμη μου ζήτησε να κάνω ένα ποστ για ένα θέμα που παίρνει κεφάλια ( το πιάσατε αυτό με τα κεφάλια, έτσι;; ), καισαρικές και πεθερές ή μάλλον καισαρικές και περιβάλλον.

Έτσι λοιπόν, μάνι μάνι, μαζευτήκαμε "Αυτή ... Αυτοί ... και τα Μυστήρια". Η "Αυτή" είμαι εγώ, εσύ και η κάθε γυναίκα που βίωσε μια καισαρική. Μια γέννα delivery όπως λέω εγώ, όπου πας και πριν καλά καλά καταλάβεις τι έγινε, σου δίνουν ένα μωράκι, σου λένε να σας ζήσει κι απο δω παν κι άλλοι!!!
Και μένεις εσύ με το μωρό στα χέρια, το ανερχόμενο μητρικό ένστικτο που πρέπει να ξεπηδήσει από το πουθενά εδώ και τώρα, γιατί δεν είχε χρόνο να αναπτυχθεί και να ωριμάσει μέσα από τη διαδικασία έναρξης τοκετού που σου ξυπνάει το μέσα σου και σου λέει ότι τώρα γίνεσαι μάνα και ένα κάρο συγγενείς και φίλους που γιορτάζουν τον ερχομό του νέου μέλους και μοιάζουν τόσο συνειδητοποιημένοι για το γεγονός, όσο εσύ δε πρόλαβες ποτέ να υπάρξεις.

Να τους πιάσουμε έναν έναν... Ο Σύζυγος / Σύντροφος...

Πρώτος τύπος συζυγοσυντρόφου είναι αυτός που μπαίνει τίγκα στη συγκίνηση, με δακρυσμένα μάτια και περήφανο ύφος και σου λέει σ' αγαπώ, σ' ευχαριστώ με έκανες πατέρα, είμαστε οικογένεια και όλα τα κλισέ. Λες κι εσύ "αυτός είναι που θα με καταλάβει, αυτός είναι ο άνθρωπος μου"... αυτός είναι όμως από τους πρώτους που λίγο πιο μετά που εσύ δε νιώθεις καλά και προσπαθείς να δεις τι πάει στραβά, θα σου πει πως είσαι υπερβολική και πως είσαι μια χαρά αφού κι εσύ και το μωρό είστε υγιείς -σωματικά τουλάχιστον-!!! Πάει ο σύμμαχος.

Ο δεύτερος τύπος συζυγοσυντρόφου, μοιάζει πολύ στο πρώτο όσον αφορά τη στάση στο μαιευτήριο, διαφέρει όμως πολύ στο μετέπειτα.
Είναι αυτός που υποτίθεται σε καταλαβαίνει και ενώνεται μαζί σου κατηγορώντας το γιατρό που σας κορόιδεψε, βρίζοντας το σύστημα που σας φέρθηκε τόσο άδικα και τα κυκλώματα που κάνουν τα πάντα για τα λεφτά, αφήνει αιχμές για το πόσο ανεπαρκής ήταν η έρευνα που έκανες όταν αναζητούσατε γυναικολόγο και γενικά είναι εκείνος που πρέπει να σπαταλάς πολύ χρόνο κι ενέργεια για να τονώνεις τη δική του ανασφάλεια και να καταπραΰνεις τις εκρήξεις του και τον πόνο του -άλλος πονάει, άλλος γκρινιάζει-!!! Πάει κι αυτός.

Τρίτος και καλύτερος ο συζυγοσύντροφος κλαιν μαιν. Είναι αυτός που είναι παντού άνετος. Στο μαιευτήριο σκάει χαλαρός και φρέσκος, σου σκάει ένα φιλί στο μάγουλο και σου λέει ότι πάει να πιει καφέ και τα λέτε πάνω. Είναι αυτός που σου αφήνει το κινητό στο κομοδίνο για να μπορείς να τον πάρεις ότι ώρα θες και αφήνει και το κομοδίνο σε απόσταση που για κανένα λόγο δε θα φτάσεις γιατί απλώς δε μπορείς ούτε να σηκωθείς, ούτε να τεντωθείς και είναι αυτός που σ'αυτό το βουνό που λέγεται μετά τη καισαρική και είναι καθαρά η δική σου ψυχολογία φορτωμένη με τα πάντα, θα σου πει κάνα "έλα ρε μανίτσα τώρα, πως κάνεις έτσι;; εμένα η θεία του μπατζανάκη του κουνιάδου της συννυφάδας του Άκη, του τρίτου μου ξαδέρφου, όταν γέννησε μου είπε η μάνα μου ότι ήταν σαράντα μέρες στο κρεβάτι. Η καισαρική σήμερα είναι εύκολη..."

Και εσύ που δε μπορείς καλά καλά να κατανοήσεις το βαθμό συγγένειας με την εν λόγω κυρία, θα πρέπει να δείξεις ευγνωμοσύνη που δεν είσαι στη θέση της κι επίσης θα πρέπει να δείξεις και μεταμέλεια για την αχαριστία σου να νιώθεις άσχημα, σε εποχές που οι καισαρικές είναι φιλικές!!!

Η Πεθερά... Η πεθερά είναι μία. Πάει και τελείωσε. Είναι μία σε πολλά επίπεδα. Σε πολλές version και όσο πιο νωρίς το καταλάβεις, τόσο το καλύτερο!!! Εμένα προσωπικά, η καισαρική μου έφτιαξε τις σχέσεις με τη πρώτη μου πεθερά. Να φανταστείτε χώρισα το σύζυγο, την πεθερά τη κρατάω μέχρι σήμερα.

Πρώτος γάμος: Μποναμάς η πεθερά!!! Πέρα από το αστείο κομμάτι, η πεθερά μου, ήταν η πρώτη που μου έδωσε να καταλάβω ότι δε γέννησα απλώς εκείνη τη μέρα. Εκείνη τη μέρα, χειρουργήθηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου!!!
Μου φέρθηκε λοιπόν ως χειρουργημένη και όχι ως απλή λεχώνα κι έτσι βρήκα τον άνθρωπό μου.
Τη στιγμή που όλοι γύρω μου, μου έλεγαν πως τώρα έγινα μάνα και πρέπει να κάνω το ένα και το άλλο και πως οι στιγμές που δήλωνα κουρασμένη κι ανήμπορη ήταν απλώς "νάζια", εκείνη τη στιγμή, πεταγόταν η πεθερά και υπενθύμιζε πως η καισαρική, δεν είναι ένα είδος τοκετού όπως ο τοκετός στο νερό ή ο τοκετός στη φύση αλλά χειρουργείο με όλα τα παρελκόμενα.

Υπάρχει βέβαια και η έκδοση πεθεράς που σου κάνει δεύτερο χειρουργείο μετά τη καισαρική. Ψυχολογικό χειρουργείο που σου ξεριζώνει τα τελευταία αποθέματα αντοχής κι ενέργειας, με απώτερο σκοπό όμοιο με αυτό του γυναικολόγου.
Αφού σου έχει ξεριζώσει τα πάντα, σου υπενθυμίζει πόσο τυχερή είσαι με την παρουσία της στο χώρο. Τι θα έκανες χωρίς εκείνη και ποια θα ήταν η έκβαση αυτής της περιόδου της ζωής σου, χωρίς την παρέμβασή της. Σας θυμίζει κάτι;;;

Και τέλος όλοι οι υπόλοιποι. Όλοι αυτοί οι φίλοι και γνωστοί που ξαφνικά μέσα μας χωρίζονται σε δυο κατηγορίες.

Οι φίλοι παρηγοριάς, οι οποίοι θα έρθουν στο σπίτι από τις πρώτες μέρες και θα έχετε κάποιον να πείτε το πόνο σας και τις χαρές σας ( ναι, οι χαρές είναι πολλές, ακόμα κι αν δε φαίνεται τόσο έντονα στην αρχή) και οι γνωστοί που θα τη πληρώσουν για όλα, για όλα εκείνα που δε μπορούν να αποδοθούν άμεσα στους ιθύνοντες. Είναι αυτοί που δε θα πατήσουν στο σπίτι για σαράντα μέρες κι αν το κάνουν θα βουτήξουν πρώτα στον κλίβανο του Άουσβιτς, είναι αυτοί που ό,τι και να κάνουν, ό,τι και να πουν, έχουν χάσει το παιχνίδι πριν ακόμα εμφανιστούν. Με απλά λόγια όλοι οι υπόλοιποι εκτός από το πολύ στενό περιβάλλον, είναι αυτοί που κατευθύνονται από τα δικά σας συναισθήματα κι ορέξεις.

Αυτό που θαυμάζω πραγματικά, είναι πως όσο διαφορετικές ζωές κι αν έχουμε μεταξύ μας οι γυναίκες, όσο μεγάλη κι αν είναι η ποικιλία χαρακτήρων, στο κομμάτι εγκυμοσύνης-τοκετός-λοχεία όλες κάπου συναντάμε ένα κομμάτι του εαυτού μας σε μια γυναίκα τελείως διαφορετική από εμάς. Παράξενος τρόπος να παίρνεις μαθήματα από τη φύση...

Καλό ξημέρωμα

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα]

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις