Menu

Η ιστορία του τοκετού στο νερό

Η ιστορία του τοκετού στο νερό

Η γέννηση είναι ένα κυρίαρχο γεγονός στη ζωή μας. Καθώς βγαίνουμε από το καταφύγιο της μήτρας στον κόσμο, κάνουμε τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική μετάβαση της ζωής μας. Αυτή η τόσο σημαντική εμπειρία καθορίζει και το μέλλον μας. Κι όμως, μέχρι πρόσφατα, η «πρωτογενής» περίοδος από τη σύλληψη μέχρι τη βρεφική περίοδο δεν έτυχε της προσοχής που της άξιζε. Η συναισθηματική και φυσική ευαισθησία των νεογνών δεν αναγνωριζόταν. Ούτε ήταν κατανοητό ότι, ό,τι συμβαίνει σε ένα έμβρυο από τη σύλληψή του και μετά μπορεί να καθορίσει τα πρότυπα της ζωής του.

Από τα αρχαία ακόμα χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το νερό ως ανακούφιση από τον πόνο και ως μέσο χαλάρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το ζεστό νερό κατά τη διάρκεια της εμμήνου ροής και του τοκετού, καθώς τις ανακούφιζε από τον πόνο. Υπάρχουν αναφορές για τις γυναίκες στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού ότι γεννούσαν στα ρηχά θαλάσσια νερά και προφορικές παραδόσεις για παρόμοιες τεχνικές μεταξύ των γυναικών της Πολυνησίας, των Ινδιάνων της κεντρικής Αμερικής, των αρχαίων Ελλήνων και των Αιγυπτίων.

Το 1960 υπήρξε η χρονιά όπου η ψυχολογία άρχισε να ευαισθητοποιείται στα ερεθίσματα που λάμβανε το έμβρυο και κατ' επέκταση το νεογνό. Και έτσι, αναπτύχθηκαν νέες θεραπευτικές μέθοδοι στους ενήλικες, που περιελάμβαναν την εμβρυική και τη νεογνική – βρεφική περίοδο.

Εκείνη τη χρονιά, ο Ρώσος ερευνητής και δάσκαλος κολύμβησης Igor Tjarkovsky μελέτησε τη συμπεριφορά των θαλάσσιων θηλαστικών και ανακάλυψε ότι μια πληθώρα θηλαστικών θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν να γεννήσουν κάτω από το νερό. Τα μωρά αυτών των θηλαστικών φαίνονταν να ευδοκιμούν. Έτσι, όταν η κόρη του γεννήθηκε 2 μήνες πρόωρα, δημιούργησε ένα ζεστό υδάτινο περιβάλλον για αυτή, ως αντικατάσταση της μήτρας. Και παρόλο που οι γιατροί της εποχής δεν έδιναν στη μικρή πιθανότητες επιβίωσης, εξεπλάγησαν όταν παρατήρησαν τη θεαματική βελτίωσή της. Έκτοτε, ο Tjarkovsky εγκατέστησε μια γυάλινη μπανιέρα στο σπίτι του στη Μόσχα και βοήθησε πολλές γυναίκες να γεννήσουν τα μωρά τους στο νερό.

Το 1974, ο Γάλλος μαιευτήρας Frederick Leboyer εξέδωσε το βιβλίο «Γέννα χωρίς βία» και δημιούργησε επανάσταση στο χώρο της μαιευτικής. Έθετε ερωτήματα για τον τρόπο υποδοχής του νεογέννητου. Μιλούσε για απαλό φωτισμό και ησυχία στο περιβάλλον την ώρα της γέννησης, το νεογέννητο να τοποθετείται αμέσως μετά τη γέννησή του πάνω στην κοιλιά της μητέρας του, ο ομφάλιος λώρος να κόβεται μόνον εφόσον έχει σταματήσει να πάλλεται, ούτως ώστε το μωρό να έχει το χρόνο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες του περιβάλλοντος. Παρόλο που δεν πρότεινε ότι ένας τοκετός μπορεί να λάβει χώρα στο νερό, εισήγαγε την τεχνική της άμεσης εμβύθισης του νεογνού σε ζεστό νερό, αμέσως μετά την προσαρμογή του στο εξωμήτριο περιβάλλον. Έτσι, βοήθησε τουλάχιστον 1000 γυναίκες να φέρουν στον κόσμο τα μωρά τους, πριν συνταξιοδοτηθεί.

To 1977, ο επίσης Γάλλος Michel Odent ήταν ο άνθρωπος κλειδί για τον τοκετό στο νερό. Η δουλειά του περιστράφηκε γύρω από τη φυσιολογία του τοκετού και συγκεκριμένα στο ρόλο των ορμονών στη διαδικασία του τοκετού. Εγκατέστησε μια μπανιέρα τοκετού στη γενική κλινική του Pithiviers στη βόρεια Γαλλία και επέτρεπε στις γυναίκες να εκφράζονται όπως θέλουν και να γεννούν σε όποια θέση και στάση θέλουν. Η αρχική ιδέα για την εγκατάσταση της μπανιέρας ήταν να χρησιμοποιείται ως μέσο αναλγησίας και να μειωθεί η ανάγκη χρήσης φαρμάκων. Όμως, αναπόφευκτα κάποιοι τοκετοί συνέβησαν στο νερό. Τα επόμενα χρόνια, πολλές γυναίκες γέννησαν τα μωρά τους στο νερό και ο Odent εξέδωσε τα ευρήματά του στο περιοδικό The Lancet, τα οποία αποτέλεσαν και τη βάση των πρώτων μαιευτικών πρωτοκόλλων για τον τοκετό στο νερό.

Με εφαλτήριο τα γενόμενα στη Μόσχα και τη Γαλλία, πολλά ζευγάρια έκτοτε χρησιμοποίησαν το νερό για τον τοκετό του παιδιού τους, με την παρουσία ανεξάρτητων μαιών και χρησιμοποιώντας κυρίως τις μπανιέρες του σπιτιού τους.

Το κλειδί για τη διάδοση του τοκετού στο νερό υπήρξε και η ανάγκη σχεδιασμού για τις μπανιέρες τοκετού (μόνιμες ή κινητές) και του εξοπλισμού τους. Τοκετοί στο νερό συνέχισαν να γίνονται σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη συγκεκριμένα, ο τοκετός στο νερό προωθήθηκε από διάφορους ανθρώπους, όπως ο γιατρός Herman Ponette στο Ostend του Βελγίου (με πάνω από 1000 τοκετούς στο νερό) και ο Josie Muscat (επίσης γιατρός) στη Μάλτα.

0kl

Όταν δημοσιεύτηκαν οι πρώτες αναφορές και φωτογραφίες από τοκετούς στο νερό, προκλήθηκε παγκόσμιος θαυμασμός. Οι γυναίκες που επέλεγαν αυτή τη μέθοδο και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που τις βοηθούσε θεωρήθηκαν τρελοί, παρανοϊκοί, παράτολμοι ή ακόμα και εμπνευσμένοι. Η ιατρική κοινότητα βιάστηκε να αμφισβητήσει την τεχνική, θέτοντας θεωρητικούς κινδύνους, ανησυχίες περί διάδοσης λοιμώξεων και φόβους περί πνιγμού του νεογνού. Παρόλα αυτά, ομάδες δημοσιογράφων, μαιών και γιατρών επισκέπτονταν την κλινική στο Pithiviers και έτσι η γνώσεις για τον τοκετό στο νερό διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Ο τοκετός στο νερό στην Ελλάδα

Ο πρώτος τοκετός στο νερό στην Ελλάδα έλαβε χώρα στο ιδιωτικό μαιευτήριο Λητώ, το 1999 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με μπανιέρα τοκετού. Αρχικά, ελάχιστοι ήταν οι γυναικολόγοι και οι μαίες που είχαν εκπαιδευτεί κατάλληλα για τον τοκετό στο νερό. Καθώς όμως τα χρόνια περνούσαν, οι επίτοκες ενημερώνονταν ολοένα και περισσότερο για τις εναλλακτικές μεθόδους ανακούφισης του πόνου στον τοκετό και γινόταν επιτακτικότερη η ανάγκη εκπαίδευσης νέων γυναικολόγων και μαιών στη μέθοδο. Το παράδειγμα ακολούθησαν κι άλλες ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές, όπως το Ιασώ (στην Αθήνα) και η κλινική Γένεσις (στη Θεσσαλονίκη) και σήμερα είναι μια αρκετά διαδεδομένη μέθοδος εναλλακτικού τοκετού και στη χώρα μας.

Ελ.Σερπετίνη

Το 1999 εισήχθη στη σχολή επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας του ΤΕΙ Αθηνών, στο τμήμα της Μαιευτικής, από όπου και αποφοίτησε το 2003.
Από τον Οκτώβριο του 2003 άρχισε να εργάζεται ως μαία σε μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης, από όπου παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2004, για να αφοσιωθεί στους τοκετούς.
Περισσότερα

Ιστότοπος: www.toketosstonero.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις