Menu

Γέννα με Υπομονή και Σεβασμό

Γέννα με Υπομονή και Σεβασμό

Η ομιλία της κας Κωνσταντίνας Νούσια, αντιπροέδρου του παρατηρητηρίου μαιευτικής βίας, στη βουλή στις 31-03-2017.

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρος, κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κυρίες και κύριοι, η ανάγκη για νομοθετικές ρυθμίσεις που να καλύπτουν κενά και παθογένειες σε σχέση με την περιγεννητική υγεία είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική στην χώρα μας.

Όπως ακούσαμε διά στόματος του υπουργού υγείας , η Ελλάδα κατέχει την ευρωπαϊκή και ίσως την παγκόσμια θλιβερή πρωτιά στις αναίτιες καισαρικές. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού μακροχρόνια και για τα δημόσια ταμεία, στην Ελλάδα της κρίσης.

Αιτούμαστε από το βήμα της αξιότιμης αυτής επιτροπής την προώθηση θεσμικών αλλαγών για την προστασία των οικογενειών και του συστήματος εν συνόλω.

Όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των γυναικών που ίσως έχουν πέσει θύματα μαιευτικής βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης κατά τη γυναικολογική εξέταση.

Αιτούμαστε τη θέσπιση νόμου για την μαιευτική βία, ο οποίος θα προστατεύει μητέρες και βρέφη από τη χρήση ή την απειλή χρήσης αναίτιων παρεμβάσεων και αναχρονιστικών πρακτικών. Η πολιτεία οφείλει να βάλει φρένο άμεσα, ει δυνατόν χθες, στις αναίτιες καισαρικές και στις αναίτιες προκλήσεις.

Ενδεικτικά, αναφέρω ότι κύηση χαμηλού κινδύνου, θα πρέπει να παρακολουθείται για 42 εβδομάδες ενώ κάθε γυναίκα σε κύηση χαμηλού κινδύνου, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε μαιοκεντρική παρακολούθηση, σε πρωτοβάθμιες και σε τριτοβάθμιες δομές υγείας. Επίσης, άμεσα θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική - ΦΥΤΜΑΚ, καθώς και εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Ελληνικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Εταιρίας για τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική, τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές δομές υγείας, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των καισαρικών τομών που οφείλονται σε προηγηθείσα καισαρική.

Ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη γέννα είναι η προώθηση της δημιουργίας κέντρων φυσικού τοκετού-BIRTH CENTER. Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν υφίσταται κανονιστικό πλαίσιο για την δημιουργία κέντρων φυσικού τοκετού, για τις γυναίκες που διανύουν κυήσεις χαμηλού κινδύνου και ανέρχονται στο 45% των εγκύων.

Η αναγκαιότητα δημιουργίας τέτοιων χώρων προκύπτει από διεθνείς μελέτες σχετικά με την αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων περιγεννητικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, τα κέντρα φυσικού τοκετού ευνοούν τη μείωση αναίτιων παρεμβάσεων, αλλά έχουν και χαμηλό οικονομικό κόστος σαν δομές υγείας.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας, ότι αν θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο , τότε σίγουρα πρέπει να δυναμώσουμε την *Μάνα* και αυτό θα το πετύχουμε ευκολότερα εάν εξασφαλίσουμε στις γυναίκες τις συνθήκες να γεννούν τα παιδιά τους με υπομονή και σεβασμό!

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα]

Κωνσταντίνα Νούσια

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Νούσια και είμαι Mαία. Ως μητέρα δυο παιδιών και έχοντας ζήσει την αγωνία της εγκυμοσύνης και του τοκετού, μέσα στην ψυχή μου, αγάπησα και κατανόησα ακόμα περισσότερο το επάγγελμά μου.

Περισσότερα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η "μάχη" του τοκετού! Γονείς της καρδιάς »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις