Menu

Μία ή περισσότερες προηγηθείσες καισαρικές. Επιβάλλεται καισαρική τομή ή μήπως όχι;

Μία ή περισσότερες προηγηθείσες καισαρικές. Επιβάλλεται καισαρική τομή ή μήπως όχι;

Τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα προτείνεται από επαγγελματίες υγείας και ιδιαίτερα από μαίες και γυναικολόγους, που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, η μέθοδος κολπικού τοκετού μετά από μία ή περισσότερες καισαρικές τομές.

Η επιτυχής έκβαση του τοκετού σε φυσιολογικό/κολπικό μετά από μία ή περισσότερες καισαρικές τομές με παρακολούθηση από μαία (μαιοκεντρική) και κατόπιν ιατρού –γυναικολόγου, αγγίζει το 92%, αισίως στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έρευνες η μαιοκεντρική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, καθώς και η διαχείριση του τοκετού από μαία αυξάνει την πιθανότητα φυσιολογικού τοκετού μετά από μια προηγηθείσα καισαρική τομή κατά 61% έναντι του παραδοσιακού ιατροκεντρικού μοντέλου που φτάνει μόλις στο 47% (Helen K. White, 2016)

Τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μαιοκεντρική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και υποστήριξη του τοκετού από μαία σε σύνολο τεσσάρων γυναικών με τρεις προηγηθείσες καισαρικές τομές, οι τρεις εκ των οποίων γέννησαν κολπικά με φυσικό τοκετό, χωρίς καμία επιπλοκή, ενώ η μία οδηγήθηκε σε επαναληπτική καισαρική τομή μετά από ρήξη υμένων, μη έναρξη τοκετού εντός 24ώρου και δυσφορία εμβρύου που παρουσιάστηκε σε καρδιοτοκογράφημα παρακολούθησης.

Οι γυναίκες ήταν ηλικιακά, μεταξύ 30-40 ετών, με φυσιολογικό BMI, χωρίς να αναφέρουν κάποιο άλλο νόσημα στο ιστορικό τους ή επιπλοκή στα χειρουργεία των καισαρικών. Ο τοκετός ξεκίνησε και στις τέσσερις επίτοκες, μετά την 41η εβδομάδα κυήσεως και σε μία εξ αυτών στις 42+1 εβδομάδες. Ο μέσος όρος χρόνου τοκετού ήταν πάνω από 18 ώρες και το βάρος τον νεογνών κυμάνθηκε μεταξύ 3000γρ- 4100γρ.

Καθόλη την διάρκεια του τοκετού, δεν κρίθηκε απαραίτητη καμία παρέμβαση από γυναικολόγο, και οι επίτοκες είχαν την δυνατότητα να βρίσκονται σε πλήρη ελευθερία κινήσεων, ενώ βρίσκονταν σε συνεχή ασύρματη ηλεκτρονική καρδιοτοκογραφία ,ενυδατώνονταν από το στόμα και μπορούσαν να διατρέφονται με ελαφρά γεύματα. Κατά την διάρκεια των εξωθήσεων δε, η στάση που χρησιμοποιήθηκε ήταν σε *βαθύ κάθισμα*.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας μετά από τρεις προηγηθείσες καισαρικές τομές είναι μόλις 1,8% , όταν ο διεισδυτικός πλακούντας λόγω των προηγηθείσων καισαρικών, που απειλεί με περισσότερες ιατρικές παρεμβάσεις την υγεία της γυναίκας, ανέρχεται στο 2,13%. Κατόπιν τούτου, ο γυναικολόγος θα χρειάζονταν μόνο στην περίπτωση της επιπλοκής, γι' αυτό, άλλωστε, επιβάλλεται να έχει πολυετή -προσοχή, πολυετή- χειρουργική εμπειρία και να ερωτάται περί αυτού και ειδικότερα να έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές χειρουργικά την ρήξη του μυός της μήτρας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η μαία αποτελεί ασφαλή επιλογή για την διεξαγωγή ενός εναλλακτικού φυσιολογικού τοκετού, όπως προαναφέρθηκε!

Ευχαριστώ την Ιωάννα, την Σοφία, την Αμαλία και τέλος την Κωνσταντίνα που εμπιστεύτηκαν την Μαία ως συνοδοιπόρο τους σε αυτό το υπέροχο ταξίδι της εγκυμοσύνης του τέταρτου παιδιού τους και τόλμησαν να διεκδικήσουν, στη χώρα του 65% καισαρικών τομών, τον φυσιολογικό τοκετό!

Να τονιστεί ότι τα vba3c μωράκια ήρθαν φυσιολογικά στον κόσμο με μαιοκεντρική παρακολούθηση, με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς να συμβεί καμία επιπλοκή. Διεκδικήστε τον τοκετό που επιθυμείτε για τα παιδιά σας. Εμπιστευτείτε τις μαίες που έχουν εκπαιδευτεί στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης χαμηλού ρίσκου, αλλά και στην διεξαγωγή του φυσιολογικού τοκετού. Με το καλό, τα αγγελούδια σας να γεννηθούν στην ώρα τους και με σεβασμό!

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα]

φωτογραφία

Κωνσταντίνα Νούσια

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Νούσια και είμαι Mαία. Ως μητέρα δυο παιδιών και έχοντας ζήσει την αγωνία της εγκυμοσύνης και του τοκετού, μέσα στην ψυχή μου, αγάπησα και κατανόησα ακόμα περισσότερο το επάγγελμά μου.

Περισσότερα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τριπλή ευτυχία! STOP στις αναίτιες καισαρικές!!! »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις