Menu

Τι εξετάσεις να κάνουμε...;

Τι εξετάσεις να κάνουμε...;

Αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε πάρα πολύ κατά την διάρκεια των προσπαθειών μας.
Και όταν λέω εξετάσεις δεν εννοώ τις τυπικές (σπερμοδιάγραμμα, υπερηχογράφημα, τεστ ΠΑΠ κ.α.). Εννοώ τις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, αυτές που όταν προσπαθείς με τον παραδοσιακό τρόπο για παιδάκι δεν ξέρεις καν ότι υπάρχουν...

Δεν είμαι γιατρός και σε καμία περίπτωση δεν τον παριστάνω.

Εμπειρικά μιλώντας, όμως, πιστεύω πως όταν πρόκειται να προχωρήσεις σε εξωσωματική γονιμοποίηση είσαι κάπως σαν χαμένη μέχρι να βρεθεί κάποιος να σου πει ότι πρέπει να προβείς σε κάποιες εξετάσεις ή καμιά φορά και μικροεπεμβάσεις στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου και της πρόληψης.

Αυτός ο "κάποιος", δυστυχώς, δεν είναι πάντα ο γιατρός.

Και λέω δυστυχώς γιατί οι περισσότεροι γιατροί είναι της άποψης ότι επιπλέον εξετάσεις γίνονται μόνο εάν υπάρξει ιστορικό με αποβολές ή συνεχόμενες αποτυχίες, κατά κανόνα πάντα και φυσικά κατά περίπτωση.

Αυτή είναι η πλευρά του γιατρού........οκ! Η δική μας πλευρά, βέβαια, είναι κάπως διαφορετική. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μεγάλο κόστος, πρωτίστως ψυχολογικό αλλά και οικονομικό.

Όχι... δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα στην τύχη του.
Στη δική μου περίπτωση αυτός ο "κάποιος" που μου άνοιξε τα μάτια ήταν οι φίλες μου στο φόρουμ.

Όταν άρχισα να γράφω, έχοντας ήδη μια αποτυχημένη προσπάθεια στο ενεργητικό μου, κουβέντα στην κουβέντα, τα κορίτσια προσπαθούσαν να μου εξηγήσουν πόση σημασία έχει να γνωρίζεις που βαδίζεις.... πόσο καθοριστικές μπορεί να είναι κάποιες εξετάσεις για την επιτυχία μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στην αρχή αντέδρασα, γιατί ήμουν υγιέστατη, ο λόγος που οδηγηθήκαμε στην εξωσωματική ήταν ο αντρικός παράγοντας και είχα το "ατού" της νεαρής ηλικίας..... με λίγα λόγια είχα όλο το "πακέτο" για να πετύχουμε σύντομα.

Ξαφνικά ανακαλύπτεις ένα σωρό πράγματα που μπορεί να εμποδίζουν την εμφύτευση των εμβρύων. Χίλια δύο εμπόδια, ίσως, υπάρχουν καλά κρυμμένα. Στο χέρι μας είναι, να συζητάμε με τον γιατρό μας και να επιμένουμε καμιά φορά ακόμα κι' αν αυτός δεν θεωρεί απαραίτητες κάποιες εξετάσεις. Καλό είναι να αποκλείουμε ένα-ένα τα εμπόδια, αν υπάρχουν. Δεν χρειάζεται να λήξει άδοξα μία εγκυμοσύνη για να ενεργοποιηθούμε. Δεν χρειάζεται να σπαταλάμε την ενέργεια, τα όνειρα και την λαχτάρα μας σε πολλές αποτυχημένες προσπάθειες επειδή ο γιατρός το αποδίδει στην κακή τύχη......

Ας μην γελιόμαστε, το καλύτερο γιατρό του κόσμου να έχετε, όταν πέφτει το σκοτάδι, μετά από κάθε αποτυχία, εκεί είμαστε όλες μόνες...... εμείς και το βουβό κλάμα που περιμένει να ξεσπάσει, να εκτονωθεί...

Προσωπικά έκανα αρκετές εξετάσεις. Εκτός από αυτές που ζητούν όλα τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης βάσει νόμου, πήρα την πρωτοβουλία και έκανα επιπλέον πλήρη έλεγχο θυροειδούς, θρομβοφιλίας, καρυότυπο ζεύγους, εξέταση για κυστική ίνωση και διαγνωστική υστεροσκόπηση.

Υπάρχουν και άλλες που μπορείτε να κάνετε ανάλογα με το ιστορικό υγείας και την κληρονομικότητα που έχετε.

Μην ντρέπεστε.... ρωτήστε τον γιατρό σας, συζητήστε, ενημερωθείτε, προτείνετε του πράγματα που ίσως του διαφεύγουν....... εκείνος βλέπει καθημερινά δεκάδες περιπτώσεις ενώ εσείς έχετε μόνο εσάς και είστε πολύτιμη.

Believe

Είμαι 29 ετών, η καταγωγή μου είναι απο την Κρήτη και ζω στην Θεσσαλονίκη!
Περισσότερα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η ύλη των ονείρων! Ο «μύθος» της εγκυμοσύνης »

1 σχόλιο

  • Thinky

    έχεις απολυτο δικιο!!πόσα μέλη του φόρουμ μας έκαναν εξετάσεις μέσα απο ιστορίες άλλων μελών που διάβασαν και βρήκαν λύση στο πρόβλημά τους. αυτό που απορώ γιατί δεν ζητούν οι γιατροί εξετάσεις θυρεοειδή στα υπογόνιμα ζευγάρια ή στα ζευγάρια με καθεξιν αποβολές.

    δημοσιεύθηκε από Thinky Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 09:27 Σύνδεσμος σχολίου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις