Menu

Πνευμονία – Μπορείς Να Προφυλαχθείς

Πνευμονία – Μπορείς Να Προφυλαχθείς

Σε κάθε xώρα παγκοσμίως, προκειμένου να υπάρχει μια ενιαία πολιτική εμβολιασμών, ορίζεται ένα χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, που προγραμματίζεται από την πολιτεία, σύμφωνα με τα τρέχοντα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα και τις διεθνείς οδηγίες. Εάν τα δεδομένα αλλάξουν, μπορεί να τροποποιηθεί η χρονολογική σειρά, η ηλικία έναρξης ή και όλο το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ένα από τα εμβόλια που δεν πρέπει να παραλείπεται είναι και αυτό ενάντια στον πνευμονιόκοκκο. Ο πνευμονιόκοκκος είναι βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και επικίνδυνες ασθένειες. Αυτός ο παθογόνος μικροοργανισμός αποικίζει τους βλεννογόνους της μύτης και του φάρυγγα πολλών ανθρώπων (φορείς), σε ποσοστό ως και 60% ανάλογα με την ηλικία, χωρίς το γεγονός αυτό να σημαίνει ότι θα νοσήσουν. Ο πνευμονιόκοκκος μεταφέρεται μέσω μολυσμένων σταγονιδίων, για παράδειγμα με το βήχα ή το φτέρνισμα, στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα μικρά ανεμβολίαστα βρέφη και οι ενήλικες άνω των 50 ετών, και συχνά προκαλεί ασθένειες. Πρόκειται για ένα αρκετά σύνηθες βακτήριο, που ενοχοποιείται για την πλειονότητα των τυπικών μικροβιακών πνευμονιών.

Λέγοντας τυπικές μικροβιακές πνευμονίες, εννοούμε αυτές που εκδηλώνονται με τα εξής συμπτώματα: υψηλός πυρετός, βήχας με πυώδη απόχρεμψη, πιθανά πόνος στο θώρακα, και χαρακτηριστικά ακροαστικά ευρήματα κατά την εξέταση του ασθενούς. Όλοι μας είμαστε πιθανοί νοσούντες από μια τέτοια λοίμωξη, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ομάδες ασθενών που είναι ιδιαιτέρα ευαίσθητοι στον πνευμονιόκοκκο όπως:

1. Παιδιά ηλικίας<5 ετών και ενήλικες > 50 ετών

2. Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

• Συγγενείς αντισωματικές ανεπάρκειες (κυρίως έλλειψη της IgG2)
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
• Μειονεκτική σπληνική λειτουργία ή ασπληνία π.χ. δρεπανοκυτταρική νόσο, υπερσπληνισμό, χειρουργική αφαίρεση του σπλήνα
• Νεφρωσικό σύνδρομο ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
• Χρόνιες πνευμονοπάθειες, συμπεριλαμβανομένων του άσθματος και της κυστικής ίνωσης
• Χρόνιοι καπνιστές
• Διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από συγγενείς ή επίκτητες αιτίες
• Κοχλιακά εμφυτεύματα

Streptococcus pneumoniae 3044538Σε γενικές γραμμές, οι λοιμώξεις από τον πνευμονιόκοκκο έχουν καλή πρόγνωση όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της ανάλογης θεραπείας. Όμως οι βαριές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις εξελίσσονται ραγδαία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία με αντιβιοτικά ξεκινά με καθυστέρηση. Εκτός όμως από την μη έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας που αλλάζει την πορεία της λοίμωξης: τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη του μικροβίου, που δυστυχώς κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται συνεχώς αυξανόμενη αντίσταση του πνευμονιόκοκκου στα αντιβιοτικά, και ιδιαίτερα στην πενικιλίνη και την ερυθρομυκίνη. Αυτή η αντίσταση είναι ιδιαίτερα υψηλή σε κάποιες χώρες της Ευρώπης (π.χ. στην Ισπανία). Στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί για την Ελλάδα δείχνουν ότι η αντοχή του πνευμονιόκοκκου στα παραπάνω αντιβιοτικά φάρμακα προσεγγίζει το 40-45%.

Αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ευρεία και άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, η οποία οδηγεί σε «προσαρμογή» των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της αντοχής σε αυτά. Δυστυχώς η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, που αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στη χώρα μας, συνέβαλλε ιδιαίτερα στην αύξηση της ανθεκτικότητας πολλών μικροβιακών στελεχών συμπεριλαμβανόμενου και του πνευμονιόκοκκου. Γίνεται κατανοητό λοιπόν, πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, αλλά και γενικότερα του πληθυσμού άνω των 50 ετών έναντι της πνευμονίας.

Ο ασθενής, σε συνεργασία με τον ιατρό του, μπορεί να επιλέξει εμβολιαστικό σχήμα. Επί του παρόντος υπάρχουν δύο είδη εμβολίων: με πενταετή και ισόβια κάλυψη του ασθενούς. Αν επιλέξουμε το πρώτο, απαιτείται αναμνηστική δόση που θα επαναλαμβάνεται ανά πενταετία.

Καλό χειμώνα!

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα]

Σ.Δημοπούλου

Η Σοφία Δημοπούλου είναι πνευμονολόγος-φυματιολόγος. Ειδικεύθηκε στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών – ΝΝΘΑ (ΣΩΤΗΡΙΑ).
Περισσότερα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η νόσος του κλιματισμού ή «Νόσος των λεγεωναρίων»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις