Menu

Καθιστική ζωή και υπογονιμότητα

Καθιστική ζωή και υπογονιμότητα

Η ανδρική υπογονιμότητα είναι σε διαρκή άνοδο, κυρίως στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, όπου ο καθιστικός τρόπος ζωής αποτελεί πλέον συνήθεια.

Σύμφωνα με το Fertility Lifeline, η ανδρική στειρότητα οφείλεται κυρίως σε διαταραχές του σπέρματος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο εάν ή όχι ένα σπερματοζωάριο μπορεί να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα, η μορφολογία, η γρήγορη προοδευτική κίνηση και ο όγκος του σπέρματος. Ανεπάρκεια σε οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες είναι πιθανό να προκαλέσει ανδρική υπογονιμότητα.

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, έρευνες απέδειξαν ότι ο τρόπος ζωής, και κυρίως η καθιστική ζωή έχει επίδραση στη διαδικασία της σπερματογένεσης. Οι άνδρες που η δουλειά τους τους επιβάλει να κάθονται στην ίδια σταθερή θέση για πολλές ώρες με περιορισμένη φυσική δραστηριότητα έχουν αυξημένη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας. Ένα αντίκτυπο που προκύπτει από την καθιστική ζωή είναι η θέρμανση του όσχεου. Και γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό;

sedentary3Κατά τη γέννηση ενός μικρού αγοριού, οι όρχεις έχουν κατέβει στο όσχεο. Αν αυτή η διαδικασία αποτύχει μέχρι την εφηβεία του, πιθανόν να μην συμβεί ποτέ η διαδικασία της σπερματογένεσης. Ποια είναι η εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο; Σύμφωνα με τον Richard M Sharpe, για να επιτευχθεί η διαδικασία της σπερματογένεσης θα πρέπει η θερμοκρασία στους όρχεις να είναι 2-4 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του σώματος. Οπότε, οποιαδήποτε δραστηριότητα αυξάνει τη θερμοκρασία στους όρχεις(καθιστική ζωή, καυτό μπάνιο) έχει αρνητικό αντίκτυπο στην διαδικασία παραγωγής των σπερματοζωαρίων, στην διαδικασία ωρίμανσής τους, αλλά και στην αποθήκευσή τους.

sedentaryΟ λόγος που η καθιστική ζωή αυξάνει την θερμοκρασία στο όσχεο θα μπορούσε να αποτελεί το γεγονός ότι μειώνεται η κυκλοφορία του αέρα γύρω από αυτό. Ακόμα χειρότερο γίνεται για εκείνους που συνηθίζουν να φορούν στενά εσώρουχα και παντελόνια, για τους οδηγούς μεγάλων αποστάσεων και για εκείνους που τοποθετούν τους φορητούς υπολογιστές στους μηρούς τους. Οι Bujan et al. (2000) ανέφεραν ότι η θερμοκρασία στο όσχεο των οδηγών φτάνει στους 36,20 C - 36,40 C έπειτα από δύο ώρες οδήγησης.

Αυτό ενισχύει μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε άνδρες στους οποίους μετρούσαν τη θερμοκρασία στο όσχεο σε σχέση με τη θέση και τη δραστηριότητα που είχαν και βρήκαν ότι αφενός η θερμοκρασία στο όσχεο αυξάνονταν με το χρόνο που περνούσαν καθιστοί (Hjollund et. al)και αφετέρου αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγούσε με μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Η άνοδος λοιπόν της θερμοκρασίας οδηγεί σε μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων εξαιτίας της διαταραχής που αυτή προκαλεί στην διαδικασία της σπερματογένεσης και κατά συνέπεια θα οδηγήσει στη μείωση των sertoli κυττάρων. Εκτός από τον αριθμό των σπερματοζωαρίων υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι επηρεάζεται και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Όλες οι παραπάνω μελέτες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η δραστηριότητα και η απασχόληση των περισσότερων ανδρών στις δυτικές χώρες επηρεάζουν κατά πολύ την ανδρική γονιμότητα στα Δυτικά αναπτυγμένα έθνη.
Αυτές είναι μερικές από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην ανδρική γονιμότητα που ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει, έτσι ώστε να μπορέσει να αποφύγει. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προστατέψετε τη γονιμότητά σας εάν η εργασία σας σας επιβάλει την καθιστική ζωή, όπως το περπάτημα, να αποφεύγετε να φοράτε στενά παντελόνια, στενά εσώρουχα και πολλά άλλα.

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα]

φωτογραφία

Αγάπη Σταματάκη

Είναι κάτοχος διπλώματος Βιολογίας και μεταπτυχιακού διπλώματος Μοριακής Βιολογίας και Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης .

Περισσότερα

Ιστότοπος: agapistamataki.blogspot.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις