Menu

Τραχηλική Βλέννη, Γόνιμες Μέρες, Σεξ και άλλα…

Τραχηλική Βλέννη, Γόνιμες Μέρες, Σεξ και άλλα…

Πάντως όχι άλλη μια θεραπεία κολπίτιδας.....
Δύο είναι οι πιο συχνές κατηγορίες ερωτήσεων/ τηλεφωνημάτων που λαμβάνω καθημερινά από όλες εσάς.

Η μία κατηγορία, αφορά γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν και θέλουν να καταλάβουν πότε είναι οι γόνιμες τους ημέρες. Η άλλη κατηγορία αφορά γυναίκες που πιστεύουν πως έχουν πάθει κάποιας μορφής κολπίτιδα και (... αν είναι αρκετά έξυπνες να μην έχουν κάνει ήδη "θεραπεία" από μόνες τους) θέλουν να μου περιγράψουν τα συμπτώματα για να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουν για "θεραπεία". Άντε πάλι αυτή η θεραπεία..

Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχουν αυτές οι δύο κατηγορίες μεταξύ τους. Έλα όμως που έχουν. Γιατί, τις περισσότερες φορές, οι δεύτερες μου περιγράφουν τα συμπτώματα που έπρεπε να αναγνωρίζουν οι πρώτες... Οι οποίες τα αναγνωρίζουν, αλλά με το που τα αναγνωρίζουν, μου τηλεφωνούν τις περισσότερες φορές με πανικό, γιατί "μάλλον έχουν κολπίτιδα και πρέπει να κάνουν θεραπεία"...

Το γυναικείο σώμα είναι ένα απίστευτο θαύμα της φύσης, με λειτουργίες που το κάνουν μοναδικό και του δίνουν τη ικανότητα τεκνοποίησης. Μια από αυτές είναι και ο έμμηνος κύκλος, μια ορχήστρα διαφορετικών οργάνων με μαέστρο τον εγκέφαλο.

Ο έμμηνος κύκλος δεν είναι μόνο η περίοδος. Η περίοδος είναι στην ουσία η ολοκλήρωση μιας σειράς φαινομένων. Η περίοδος είναι η απόδειξη πως τις ημέρες που προηγήθηκαν δεν υπήρξε εγκυμοσύνη. Έχω περιγράψει σε άλλα posts, όπως το αγαπημένο σας του κύκλου τα καλά κρυμμένα μυστικά, τι σημαίνει έμμηνος κύκλος. Σας έχω μιλήσει για συμπτώματα, ορμόνες, διάθεση, ποσότητα αίματος, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο...

Σήμερα θέλω όλες να αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζετε έναν από τους πιο σημαντικούς τρόπους επικοινωνίας του εσωτερικού σας κόσμου με τον εξωτερικό. Υπάρχει αυτό το γνωμικό που λέει πως πρέπει να δεις για να πιστέψεις, και έτσι κάπως φανταστείτε πως κάνει και το σώμα μας. Παράγει, εκκρίνει και σου δείχνει αυτό το υπέροχο υλικό που λέγεται "τραχηλική βλέννη" και σου λέει, ορίστε, ο κύκλος σου λειτουργεί, το σώμα σου δουλεύει.

Και τι κάνουν οι περισσότερες γυναίκες; Επειδή αδυνατούν να το αναγνωρίσουν, θεωρούν πως είναι μύκητες, κολπίτιδα ή ότι άλλο. Και θέλουν "θεραπεία". Χρησιμοποιούν καθημερινά απορροφητικά σερβιετάκια και όταν τους ρωτώ "καταλαβαίνεις αλλαγές στην τραχηλική σου βλέννη", η απάντηση είναι όχι... Απορώ πως δεν έχουν βγάλει ακόμα σερβιετάκια με ειδικούς αισθητήρες που να αναγνωρίζουν τις αλλαγές υγρασίας κατά τη διάρκεια του κύκλου για πιο εύκολο charting της τραχηλικής βλέννης όταν ttc... Που θα πάει, θα γίνει και αυτό.

Αγαπημένα μου κορίτσια, τίποτα από αυτά δε χρειάζεται. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Εμείς τα έχουμε κάνει τόσο πολύπλοκα. Το σώμα δείχνει τα σημάδια του. Όχι όμως για να τα καταγράψουμε. Αλλά για να τα εκμεταλλευτούμε. Ξέρω, κι εγώ σας έχω ζητήσει καταγραφή φαινομένων και συναισθημάτων. Για έναν λόγο όμως μόνο. To make believe. Για να δεις και να πιστέψεις. Και αφού δεις και πιστέψεις να το αφήσεις (το σώμα) να κάνει τη δουλειά του.

Το σώμα σου είναι ο σύμμαχος σου. Να το αγαπάς και να το φροντίζεις.

Η τραχηλική βλέννη δεν είναι τίποτα άλλο από ένα υγρό που παράγεται και εκκρίνεται από τον τράχηλο της μήτρας, σε απόκριση των μεταβαλόμενων επιπέδων της οιστραδιόλης. Η τραχηλική βλέννα παίζει σπουδαίο ρόλο στη διαδικασία της σύλληψης και της αναπαραγωγής καθώς κατά κάποιο τρόπο περιποιείται και προστατεύει το σπέρμα, σε όλη του την πορεία μέσα στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Είναι το όπλο που σας δίνει η φύση για να καταλάβετε πότε είναι πιο πιθανό να μείνετε έγκυος.

Σε όλη τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σας, η τραχηλική βλέννα υπόκειται σε τρομερές αλλαγές τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα και υφή της. Παρατηρώντας τις αλλαγές αυτές μία γυναίκα είναι σε θέση να προβλέψει τις πιο γόνιμες ημέρες του κύκλου της.

Στην αρχή του κύκλου, αμέσως μετά την περίοδο, ο κόλπος είναι ξηρός και στη συνέχεια βγάζει κάτι ενοχλητικά, "στεγνά υγρά" ( ας μου επιτραπεί ο όρος) σαν κόλλα που μπορεί μάλιστα να προκαλούν και φαγούρα ( αυτά τα υγρά δεν είναι μύκητες...). Καθώς πλησιάζετε στην ωορρηξία , και τα επίπεδα των οιστρογόνων (οιστραδιόλης) αρχίζουν να αυξάνονται, ο τράχηλός σας εκκρίνει περισσότερη τραχηλική βλέννα και κάπου εκεί ξεκινάει και αυτό που ονομάζουμε "παράθυρο γονιμότητας" , περίπου τρεις ημέρες πριν και τρεις ημέρες μετά την ωορρηξία. Η τραχηλική βλέννη στη φάση αυτή είναι ελαστική, διάφανη και λεπτόρευστη, ακριβώς σαν ασπράδι αυγού, και απόλυτα γόνιμη. Έχει άψογη υφή και το κατάλληλο pH για να προστατεύσει και να διευκολύνει την ενεργοποίηση και μεταφορά του σπέρματος στον προορισμό του με τον καλύτερο τρόπο.

is-lack-of-cervical-mucus-a-sign-of-infertility

Μετά την ωορρηξία και το πέρας του παράθυρου γονιμότητας, η ποσότητα της τραχηλικής βλέννας αρχίζει πάλι να μειώνεται και να γίνεται πιο παχιά στην υφή. Μπορεί να είναι κρεμώδεις και με κομματάκια που ενοχλούν επειδή έχει αλλάξει το ph και η γυναίκα ξαφνικά να νοιώθει περιέργα και να θέλει συνέχεια να πλένεται αλλά όχι, θα σας στεναχωρήσω, ούτε αυτό είναι απαραίτητα μύκητες που θέλουν "θεραπεία"....

Το οφείλετε στον εαυτό σας να αναγνωρίζετε τα σημάδια του έμμηνου κύκλου σας. Και για λόγους γονιμότητας, αλλά και γιατί το να γνωρίζει μία γυναίκα το σώμα της είναι σύμμαχος υγείας.

Η ανεπαρκής παραγωγή καλής ποιότητας τραχηλικής βλέννας ή η παρουσία αυτού που λέμε "εχθρικής" τραχηλικής βλέννας σε μόνιμη βάση ( βλέννα που είναι διαρκώς πυκνή, κολλώδης και "τραχιά") μπορεί να προκύψει από μια ποικιλία παραγόντων, όπως η κακή διατροφή , αφυδάτωση του οργανισμού, έντονο στρες, ορμονικές διαταραχές, ή ακόμα και από τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως η κιτρική κλομιφαίνη (Clomid ή Serpafar).

Κακής ποιότητας τραχηλική βλέννα μπορεί να δυσκολέψει τις προσπάθειες σας για σύλληψη γιατί εμποδίζει το σπέρμα να ταξιδέψει αποτελεσματικά και με ασφάλεια στην σάλπιγγα για να συναντήσει το ωάριο για γονιμοποίηση.

Επίσης, εάν με το παραμικρό, λανθασμένα αντιλαμβάνεστε την τραχηλική βλέννα ως κολπίτιδα και καταφεύγετε από μόνες σας σε όποια μορφής "θεραπεία", συμβατική, ομοιοπαθητική καμία διαφορά δεν κάνει, ή διαρκώς ξεπλένετε αυτό που φυσιολογικά παράγεται, μπορεί να μποϊκοτάρετε εσείς οι ίδιες τον εαυτό σας στην αυτοΐαση του.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρα posts που δείχνουν πως να κάνετε καταγραφή της τραχηλικής σας βλέννας, πρωτίστως για λόγους γονιμότητας. Εγώ λέω αφήστε για λίγο το πολύ χρήσιμο σε άλλες όμως φάσεις σερβιετάκι, και νοιώστε το σώμα σας. Η υγιής τραχηλική βλέννα είναι sexy και σίγουρα προτιμάει ένα sexy εσώρουχο ή κάτι άλλο even more sexy για να νοιώσει χρήσιμη...

ΥΓΦ: Οι "θεραπείες" είναι απαραίτητες όταν έχει γίνει σωστά η διάγνωση και γνωρίζουμε ότι πράγματι πρόκειται για κάποιο μικρόβιο που έχει προκαλέσει κολπίτιδα. Η άσκοπη και παράλογη χρήση φαρμάκων κάθε μορφής μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην υγιή τραχηλική βλέννη και τον κόλπο για το λόγο αυτό να είσαστε πολύ προσεχτικές. Ο κόλπος είναι αυτοκαθαριζόμενο σύστημα και το μόνο που χρειάζεται είναι TLC (= Tender, Love & Care).

ΥΓΦ2: Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, όποια και αν είναι η αιτιολογία, θεωρώ πως η γυναίκα πρέπει, περισσότερο από ποτέ να αναγνωρίζει τον κώδικα του σώματος της και να μην αγνοεί κανένα σύμπτωμα. Ακόμα και αν απαιτείται η πιο σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση/ παρέμβαση, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να ξεχνάμε τις βασικές αρχές λειτουργίας του αναπαραγωγικού συστήματος. Είναι ο κύριος σύμμαχος μας και πρέπει να τον βοηθήσουμε να πολεμήσει την υπογονιμότητα με τον καλύτερο τρόπο που αυτό μπορεί.

Να είστε πάντα καλά,

Χαρούλα

Χ.Μαθιοπούλου Μπιλάλη

Η Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη BSc MMedSci είναι μοριακός βιολόγος ειδικευμένη στον τομέα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, με μεγάλη εμπειρία και κατάρτιση στην αναπαραγωγική υγεία. Από το 2004 είναι ιδρυτικό μέλος της Bilalis Women Wellness Medical Practice (www.dbilalis.gr), κλινική η οποία συνδυάζει την αιχμή της ιατρικής επιστήμης με την ολοκληρωμένη φροντίδα στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Εγκυμοσύνη.

Περισσότερα

Ιστότοπος: harroulabilali.gr/

1 σχόλιο

  • Καλλιόπη

    Ευχαριστώ προσωπικά για το άρθρο σας. Επιτέλους κάποιος εδώ δε μας μίλησε για σημεία και τέρατα. Εύχομαι υγεία και όλα τα καλά!

    δημοσιεύθηκε από Καλλιόπη Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 00:32 Σύνδεσμος σχολίου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις