Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

3 μήνες για πιο υγιή ωάρια

3 μήνες για πιο υγιή ωάρια

Εάν δούμε τις ωοθήκες σε τομή, θα παρατηρήσουμε ωοθυλάκια διαφορετικού μεγέθους και σταδίου ανάπτυξης. Με λόγια απλά, τα ωοθυλάκια είναι μικροσκοπικές, στρογγυλές κυτταρικές δομές, που περιέχουν ωάρια, αρχικά ανώριμα. Τα ωάρια αυτά ωριμάζουν μέσα στα ωοθυλάκια και τελικά μονάχα ένα, πολύ σπάνια δύο, απελευθερώνονται στην επιφάνεια της ωοθήκης κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Το ωοθυλάκιο, εκκρίνει επίσης τις ορμόνες που επηρεάζουν τα διαφορετικά στάδια του έμμηνου κύκλου των ωοθηκών.

Μετά την ωορρηξία, το ωοθυλάκιο μετασχηματίζεται σε ωχρό σωμάτιο, που παράγει τις απαραίτητες ορμόνες για το ξεκίνημα και την υποστήριξη μιας νέας εγκυμοσύνης.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, καθορίζαμε την ποιότητα των ωαρίων, κυρίως από την ηλικία της γυναίκας. Αυτό είναι πολύ σωστό, πράγματι η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο. Όμως, δε λαμβάναμε τόσο υπόψη και επιπλέον παράγοντες, όπως τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και οξυγόνωση των ωοθηκών, την συνολική ορμονική ισορροπία, την τοξικότητα κάποιων ουσιών ή ακόμα και το στρες. Σαφέστατα και συνδέαμε αυτούς τους παράγοντες με πιθανή υπογονιμότητα, όμως δεν τους συσχετίζαμε άμεσα με την υγεία και τη δυναμική του ωαρίου ως κυττάρου.

Στη σύγχρονη εποχή, ο αριθμός των γυναικών που δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες λόγω προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας, πάνω από 37 ετών, διαρκώς αυξάνει. Ακόμα και στην περίπτωση που δε συντρέχουν άλλοι παράγοντες υπογονιμότητας, πχ ενδομητρίωση ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, έχω γνωρίσει πολλές γυναίκες που έχουν πρόβλημα να μείνουν έγκυες, που τους έχουν πει ότι τα ωάρια τους δεν είναι υγιή, ή έχουν "γεράσει". Έτσι, ως μοναδική επιλογή φαίνεται να είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, και αν θέλουν να είναι πιο "σίγουρες", η δωρεά ωαρίων. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, η δωρεά ωαρίων πράγματι είναι η μόνη επιλογή, σε μεμονωμένες όμως, και σίγουρα όχι με την πρώτη αποτυχία ή απογοήτευση.

Όπως είπα πιο πάνω, δε θα διαφωνήσω με τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της ηλικίας όσον αφορά τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Όσοι με παρακολουθείτε, γνωρίζετε πόσες φορές έχω "φωνάξει" για αυτό. Όμως σε καμία περίπτωση δε θα συμφωνήσω με τη φαινομενικά "εύκολη" λύση της δωρεάς ωαρίων σε κάθε περίπτωση που έχουμε λίγο μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα, ιδιαίτερα εάν η γυναίκα αυτή έχει ελεύθερο ιατρικό ιστορικό.

Σε κάθε περίπτωση, και αυτό είναι κάτι που οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν, είναι ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί μια γυναίκα να κάνει για να βοηθήσει την καλή υγεία των ωοθηκών της, και κατ' επέκταση τα ωάρια που αναπτύσσονται μέσα στα ωοθυλάκια. Ανεξάρτητα από την ηλικία της ή αν πρόκειται να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή όχι. Ανεξάρτητα εάν φαίνεται να έχει νορμάλ ωοθηκική δραστηριότητα ή πρόκειται για αυτό που αποκαλούμε φτωχή ανταποκρίτρια. Ακόμα και αν σκέφτεται, κάπου εκεί στην ηλικία των 35-38 ετών, να καταψύξει τα ωάρια της για μελλοντική χρήση.

20140721-094418-35058331

Όπως βλέπετε από την εικόνα, η ωοθυλακιογένεση και η ωογένεση, είναι διαδικασίες που πραγματοποιούνται μέσα σε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ότι κάνουμε λοιπόν πρέπει να εφαρμοστεί για τουλάχιστον 90 ημέρες για να έχουμε θετική επίδραση. Στο χρονικό αυτό διάστημα των τριών μηνών, όπου τα ωάρια αναπτύσσονται και ωριμάζουν προς την ωορρηξία, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους. Οι παράγοντες αυτοί αφορούν τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της οξυγόνωσης των ωοθηκών, την απομάκρυνση τοξινών και ελεύθερων ριζών, την ορμονική ισορροπία και ενίσχυση της υγείας των ωοθηκών μέσα από ειδική διατροφή.

Μου πήρε αρκετό καιρό να φτιάξω το πρόγραμμα αυτό, σε συνεργασία και με άλλους ειδικούς, το οποίο ήθελα εξαρχής να έχει επιστημονική βάση, και κυρίως να είναι εύκολο για οποιαδήποτε γυναίκα να το ακολουθήσει.

Το ονόμασα "3 – 4 – 3″: Έχουμε 3 μήνες, για να βελτιώσουμε 4 παράγοντες για να γίνετε 3.

Πάντα με την αισιοδοξία που με χαρακτηρίζει, ακόμα και στα πιο δύσκολα περιστατικά, να κάνουμε σαν ομάδα ότι καλύτερο αλλά επιστημονικά αποδεκτό περνάει από το χέρι μας για να αποκτήσει ένα ζευγάρι, με τη βοήθεια του Θεού, ένα υγιές μωρό.

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου,

Χαρούλα

Χ.Μαθιοπούλου Μπιλάλη

Η Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη BSc MMedSci είναι μοριακός βιολόγος ειδικευμένη στον τομέα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, με μεγάλη εμπειρία και κατάρτιση στην αναπαραγωγική υγεία. Από το 2004 είναι ιδρυτικό μέλος της Bilalis Women Wellness Medical Practice (www.dbilalis.gr), κλινική η οποία συνδυάζει την αιχμή της ιατρικής επιστήμης με την ολοκληρωμένη φροντίδα στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Εγκυμοσύνη.

Περισσότερα

Ιστότοπος: harroulabilali.gr/
Copyright © 2013 IVFforums.gr All Rights Reserved       Developed by Simplemind