Menu

Οι νέοι κανόνες της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης μέρος 1ο: Κάνε την επανάσταση σου σήμερα.

Οι νέοι κανόνες της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης μέρος 1ο: Κάνε την επανάσταση σου σήμερα.

Το άρθρο αυτό αποτελεί κατάθεση ψυχής. Ίσως και τον πρόλογο σε ένα βιβλίο που καιρό τώρα προσπαθώ να βρω χρόνο να γράψω. Αφορά τις βαθύτερες σκέψεις μου πάνω στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής / Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

Που πολύ απλοϊκά έκλεισα μέσα σε μια φράση που ανέβασα τις προάλλες στο twitter: πως μπορεί κανείς να επιβιώσει στο χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης όταν οι υποσχέσεις που δίνονται είναι πολύ περισσότερες από τις πραγματικές επιτυχίες. Δηλαδή τα πραγματικά ποσοστά επιτυχίας της όποιας μεθόδου, ιδιαίτερα σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας (πάνω από 36 ετών), ή με βεβαρυμένο ιστορικό.

Στην αρχή, στη γέννηση της ίδιας της μεθόδου, τα πράγματα ήταν πολύ συγκεκριμένα. Υπήρχε το πρόβλημα (πχ ορμονικές διαταραχές, αποφραγμένες σάλπιγγες) προσπάθησε η επιστήμη για τη λύση (ορμονική θεραπεία, απομόνωση ωαρίων και εξωσωματική γονιμοποίηση τους) και τελοσπαντων, σιγά σιγά, με τη σταδιακή εξέλιξη της τεχνολογίας και των φαρμάκων, αναπτύχθηκε η σπουδαία αυτή επιστήμη της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Θεωρώ πως είμαι πολύ τυχερή, από την άποψη πως έχω "ζήσει" την επιστήμη μου σε τρεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους χώρες: την Αγγλία, τις ΗΠΑ και τέλος τη πιο σημαντική για εμένα, τη χώρα μου, την Ελλάδα. Πόσο διαφορετικοί λαοί, πόσο διαφορετικά ήθη και θρησκείες ακόμα (στο Shady Grove Fertility στην Αμερική είχαμε πολλούς Ιάπωνες, Κινέζους, Άραβες και Ινδούς), μα η αλήθεια πάντα μία:

Η υπογονιμότητα πονάει χωρίς διακρίσεις, κοινωνικές, φυλετικές, οικονομικές. Ο πόνος μιας γυναίκας που δεν μπορεί να κάνει παιδί όταν το επιθυμεί, τρώει τα σωθικά σου και δεν κάνει διακρίσεις. Οι ενέσεις πονάνε το ίδιο όταν γίνονται και δεν κάνουν διακρίσεις. Η χαρά όταν πάρεις ένα θετικό αποτέλεσμα, η αγωνία αν όλα θα πάνε καλά, δεν κάνουν διακρίσεις. Ο πόνος μιας παλίνδρομης κύησης δέν κάνει διακρίσεις.

Έχω λοιπόν φτάσει σε εκείνο το σημείο της καριέρας μου που δεν ξέρω πια τι να πω. Μη με παρεξηγήσετε, ξέρω τι πρέπει να συμβουλέψω αλλά δε ξέρω τι να πω. Τι να πω για να μην κουράσω κι άλλο, για να μη μπερδέψω κι άλλο, για να μην επιβαρύνω κι άλλο οικονομικά ή συναισθηματικά το ζευγάρι.

Το ζευγάρι που από τότε που "βρέθηκε" πως δεν μπορεί να κάνει παιδί τη στιγμή που το επιδίωξε:

-έχει κάνει πολλές εξετάσεις που κοστίζουν πολύ

-έχει κάνει πολλές εξετάσεις που δεν ήταν απαραίτητες

-έχει κάνει πολλές εξετάσεις που δε βρέθηκε τίποτα

-έχει κάνει πολλές εξετάσεις σε λάθος χρονική στιγμή

-έχει κάνει πολλές εξετάσεις που ταίριαζαν στους φίλους τους και οχι σε αυτούς

-έχει πάρει πολλά φάρμακα

-έχει πάρει λάθος τα φάρμακα

-δε θέλει να πάρει ενώ πρέπει φάρμακα

-παίρνει ενώ δε θα έπρεπε φάρμακα

-έχει πάει σε ψυχολόγο

-έχει πάει σε ομοιοπαθητικό

-έχει πάει σε βελονιστή

-έχει κάνει πχ μακροβιοτική

-έχει κάνει ειδική yoga, pilates κλπ χωρίς πραγματικά να το απολαμβάνει

-δεν κάνει καθόλου έρωτα

-κάνει sex επειδή πρέπει κι όχι επειδή γουστάρει

-σε ρωτάει γιατί να μην καπνίζει αφού η ξαδέλφη τους που καπνίζει σα φουγάρο έχει 3 παιδιά

-σε ρωτάει γιατί να τρώει υγεινά αφού η κολλητή τους που τρωει junk food μένει "όποτε γουστάρει" έγκυος

-σε ρωτάει γιατί ενώ έχουν 60% πιθανότητα επιτυχίας (ασε με) δεν τα έχουν καταφέρει.

-έχουν χάσει τον ύπνο τους, τη διάθεση τους και όλη τους η ζωή, ότι κάνουν, τρώνε, πίνουν, γίνεται αποκλειστικά για λόγους τεκνοποίησης....

Το ζευγάρι που έχει κάνει άπειρα πράγματα χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Κι εμείς, οι ειδικοί, συνεχώς βρίσκουμε καινούργια πράγματα να κάνει. Μια νέα βιταμίνη, μια νέα άσκηση, μια νέα εξέταση, μια νέα ψυχολογική υποστήριξη.

Και με αυτό τον τρόπο τελικά πιστεύω όσο ποτέ άλλοτε, πως το απομακρύμουμε ακόμα περισσότερο από το στόχο.

Είναι η στιγμή για μια νέα προσέγγιση στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Χρειάζεται ο στόχος να είναι ξεκάθαρος και οι υποσχέσεις μετρημένες. Η δε θεραπεία απόλυτα εξατομικευμένη. Και το σπουδαιότερο: Η σωστή εκπαίδευση του ζευγαριού, σχετικά με τις προσωπικές του πιθανότητες επιτυχίας. 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 30%, 40% (ως εκεί περίπου πάει), οι οποίες όποιες και αν είναι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις.

Πρέπει να τρέφεσαι σωστά; Ναι, γιατί είναι καλό για τον οργανισμό σου. Πρέπει να γυμνάζεσαι; Ναι, γιατί είναι καλό για την υγεία σου. Πρέπει να κάνεις ομοιοπαθητική, βελονισμό κλπ; Ναι, άμα γουστάρεις. Πρέπει να πας σε ψυχολόγο; Ναι, αν νοιώθεις πως χρειάζεσαι βοήθεια. Το στρες προκαλεί υπογονιμότητα; ΟΧΙ. Η ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΡΕΣ (RESOLVE/PATIENT SUPPORT ASSOCIATION USA).

Θα αυξήσουν όλα αυτά κι άλλα πολλά τις πιθανότητες μου να μείνω έγκυος; Όχι, ναι, ίσως. Κι αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Γιατί εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το αίτιο και τη χρονική διάρκεια της υπογονιμότητας.

Ποιοι είναι λοιπόν οι νέοι κανόνες; Ποια είναι αυτή η επανάσταση στην οποία αναφέρομαι;

Πολύ απλά πράγματα: Ζήστε την καλύτερη ζωή που μπορείτε. Ζήστε ακριβώς όπως το επιθυμείτε. Απελευθερωθείτε από βασανιστικά πρέπει, σταματήστε να μετράτε γόνιμες μέρες, ξενυχτήστε αν αυτό σας κάνει ευτυχισμένους ή κοιμηθείτε λίγο παραπάνω, φάτε όπως καθορίζει η όρεξη σας, θυμώστε, τσακωθείτε, αγαπήστε. Μάθετε τον κανόνα της Εξισορρόπησης: σε κάθε τι "κακό" που φαίνεται να κάνετε, κάντε κι ένα "καλό", για ισορροπία. Και κάντε έρωτα, σεξ, όπως θέλετε πείτε το. Επειδή σας αρέσει και το απολαμβάνετε. Κάντε ότι περνάει από το χέρι σας να είσαστε ευτυχισμένοι, ευτυχισμένοι με τον εαυτό σας, ευτυχισμένοι με το σύντροφο σας.

Άλλωστε, ο πυρήνας της οικογένειας είναι το ζευγάρι. Μη το ξεχνάτε αυτό.

Και όταν τελικά έρθει η στιγμή να πραγματοποιήσετε μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, ακολουθήστε με ηρεμία τα απαραίτητα βήματα, ενσωματώνοντας τα στην καθημερινότητα σας, κι οχι ακυρώνοντας την καθημερινότητα σας για αυτά, παρά μόνο όταν αυτό απαιτείται. Εμπιστευτείτε το γιατρό που έχετε επιλέξει και σε καμία περίπτωση μην αναλωθείτε στο "τι άλλο πιθανώς υπάρχει αλλού που θα μπορούσατε να είχατε κάνει μήπως και είχατε περισσότερες πιθανότητες". Οργανωθείτε πριν και καταλάβετε τα προσωπικά ποσοστά επιτυχίας σας. Η γνώση είναι δύναμη και αυτή ακριβώς τη δύναμη σας ζητάω να διεκδικήσετε.

Αναγνωρίζω πως τα πράγματα δεν είναι απλά. Τις περισσότερες φορές μάλιστα είναι πολύ πιο σύνθετα από ότι φαίνονται. Όμως είναι μεγάλη πια η ανάγκη να δούμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Να είστε καλά.

Χ.Μαθιοπούλου Μπιλάλη

Η Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη BSc MMedSci είναι μοριακός βιολόγος ειδικευμένη στον τομέα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, με μεγάλη εμπειρία και κατάρτιση στην αναπαραγωγική υγεία. Από το 2004 είναι ιδρυτικό μέλος της Bilalis Women Wellness Medical Practice (www.dbilalis.gr), κλινική η οποία συνδυάζει την αιχμή της ιατρικής επιστήμης με την ολοκληρωμένη φροντίδα στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Εγκυμοσύνη.

Περισσότερα

Ιστότοπος: harroulabilali.gr/

1 σχόλιο

  • Εφη Δημητρίου

    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά κα Μπιλάλη.
    Οι αναφορές σας συνολικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολύ κατατοπιστικές και σωστά τοποθετημένες. Έκανα κι εγώ κάποτε στη ζωή μου πολύχρονες προσπάθειες για να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα περνώντας από όλα τα ψυχολογικά στάδια που αναφέρατε. Κατέληξα όμως μόνη να εφαρμόσω τους "νέους " κανόνες γιατί είχα φτάσει στο σημείο ακύρωσης του εαυτού μου και ήμουν έτοιμη να τα τινάξω όλα στον αέρα. Τα κατάφερα όμως! Σήμερα έχω δύο εξαιρετικά παιδιά! Στις αναγνώστριες αυτού του άρθρου θα ήθελα να υπερτονίσω όλα αυτά που αναφέρετε και να πω πως είναι απαραίτητο οι γυναίκες που είναι αντιμέτωπες με την εξωσωματική να απαλλαγούν με όποιο τρόπο μπορούν από τα ταμπού, τα πρέπει, τις υποτιμήσεις του εαυτού τους, τον κοινωνικό τους περίγυρο που τις συνθλίβει πολλές φορές κι ένα σωρό ακόμη ψυχολογικά φρένα που τις καταρρακώνουν και δεν τις αφήνουν να χαρούν τη ζωή με όλη της την ομορφιά. Η ψυχή μας και το σώμα μας έχουν ανάγκη να ρουφήξουν την ομορφιά της ζωής αν θέλουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

    δημοσιεύθηκε από Εφη Δημητρίου Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014 11:38 Σύνδεσμος σχολίου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις