Menu

Oμοιοπαθητική, βελονισμός : Πόσο θα αυξήσουν τη γονιμότητά σας;

Oμοιοπαθητική, βελονισμός : Πόσο θα αυξήσουν τη γονιμότητά σας;

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία περισσότεροι από 72,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2,15% των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αναζητούν ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητάς τους.

Είναι λογικό λοιπόν πολλά από αυτά τα ζευγάρια τα οποία συχνά απογοητεύονται από τα ποσοστά επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση) να αναζητούν λύσεις σε πιθανές εναλλακτικές πρακτικές.

Η Ολιστική Ιατρική στηρίζεται στην βασική αρχή πως ο άνθρωπος δεν είναι μόνο το σώμα του αλλά και το πνεύμα του, δηλαδή και τα δύο σαν σύνολο σε αρμονία. Όταν η αρμονία αυτή διαταραχθεί, τότε εμφανίζεται η ασθένεια, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πρακτικές που στόχο έχουν όχι μόνο την αποκατάσταση της σωματικής υγείας αλλά και την αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στο πνεύμα και το σώμα.

Η συγκεκριμένη μορφή εναλλακτικής Ιατρικής μπορεί να επιλέξει να εντάξει στις θεραπείες που προτείνει στοιχεία από την ομοιοπαθητική, τον βελονισμό, την αρωματοθεραπεία, την ρεφλεξιολογία κ.α. και να τα συνδυάσει με τεχνικές αυτοβελτίωσης, θεραπευτικής εικονοπλασίας, που σαν απώτερο στόχο έχουν την βελτίωση της συναισθηματικής και ψυχικής κατάστασης του ανθρώπου που καταφεύγει σε αυτήν.

Η Ολιστική Ιατρική παρά την χρήση του όρου «Ιατρική» δεν εφαρμόζεται πάντα από απόφοιτους ιατρικών σχολών, δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, ούτε υπάρχει κάποιος οργανωμένος σύλλογος που να πιστοποιεί τον αριθμό και τα βιογραφικά στοιχεία των διαπιστευμένων μελών του. Επαφίεται λοιπόν στην κρίση του ατόμου που θα θελήσει να απευθυνθεί σε κάποιον ολιστικό θεραπευτή να ορίσει ο ίδιος τα κριτήρια με τα οποία θα κάνει την εν λόγω επιλογή.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι γονείς πως η Ολιστική Ιατρική δεν διερευνά το πιθανό αίτιο της υπογονιμότητας. Προτείνει διακοπή του καπνίσματος, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο στο οποίο είναι δυνατόν να προστεθούν συμπληρώματα διατροφής και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ό,τι δηλαδή θα συμβουλεύσει και ο εξειδικευμένος σε θέματα γονιμότητας Γυναικολόγος στην πρώτη επίσκεψη του ζευγαριού με την έναρξη της διαγνωστική και θεραπευτικής προσέγγισης του ζευγαριού.

Όσον αφορά το κομμάτι της ψυχικής ενδυνάμωσης του ζευγαριού ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος που γνωρίζει καλά την συναισθηματική και ψυχική καταπόνηση του ζευγαριού, θα συζητήσει με το ζευγάρι και στην περίπτωση που το ζευγάρι το επιθυμεί, θα τους προτείνει τις εναλλακτικές που υπάρχουν τόσο στην συμβουλευτική θεραπευτική όσο και στις εναλλακτικές μεθόδους προκειμένου να επιλέξουν από κοινού την πλέον κατάλληλη μέθοδο.

Οι εναλλακτικές μορφές ιατρικής μπορούν να δράσουν επικουρικά αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας Γυναικολόγο. Το ζευγάρι που επιλέγει αυτές τις μεθόδους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό πριν εμπιστευτεί ένα τόσο ευαίσθητο θέμα σε κάποιον θεραπευτή και ποτέ χωρίς να αναζητήσει εκ των προτέρων στοιχεία αναφορικά με τις σπουδές του, τις μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιήσει, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν.
Μεγάλος αριθμός των εν λόγω θεραπευτών δεν είναι Ιατροί και ακόμα και στην περίπτωση που είναι απόφοιτοι Ιατρικής Σχολής δεν μπορούν να προσφέρουν στο ζευγάρι την ολοκληρωμένη προσέγγιση και καθοδήγηση που παρέχει ένας διαπιστευμένος Γυναικολόγος που έχει εξειδικευτεί σε θέματα αναπαραγωγής.

Dr Ιωάννης Αποστόλου Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Γυναικολόγος – Χειρουργός – Μαιευτήρας
Ειδικός στην Γονιμότητα Ζεύγους και την Ενδοσκοπική Χειρουργική
www.futurefamily.gr

(Το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο συνεργασίας του IVFforums.gr με το health4you.gr)

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα]

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις