Menu

Γυναίκα & HPV: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε

Γυναίκα & HPV: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις γυναίκες, τον ιό HPV και τα κονδυλώματα, στο βιβλίο του γυναικολόγου Αλέξανδρου Μορτάκη.

Αν μολυνθώ από HPV θα πάθω καρκίνο; Ποιους καρκίνους προκαλούν οι HPV στις γυναίκες και στους άνδρες; Σχετίζονται οι HPV με καρκίνους στις περιοχές του στόματος και του πρωκτού; Τι σχέση έχουν τα οξυτενή κονδυλώματα και ο καρκίνος; Είναι αλήθεια ότι το κάπνισμα επηρεάζει την άμυνά μας απέναντι στους HPV;

Απαντήσεις σε αυτά και άλλα 311 ερωτήματα που κάνουν τις γυναίκες να ανησυχούν όταν διαγιγνώσκονται με τον ιό HPV ή με κονδυλώματα, δίνει με απόλυτη σαφήνεια το βιβλίο «Γυναίκα & HPV: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε», του κ. Αλέξανδρου Μορτάκη, Χειρούργου Γυναικολόγου, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Μορτάκης με την εξειδίκευση στο αντικείμενο, την 25ετή εμπειρία του και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ανάγκη των γυναικών για σωστή και επικαιροποιημένη ενημέρωση, προχώρησε στην έκδοση ενός βιβλίου - πρακτικού οδηγού, μέσα από τις 260 σελίδες του οποίου για πρώτη φορά οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες για τις μολύνσεις από τους HPV. Στο βιβλίο επισημαίνεται ότι οι λοιμώξεις από τους HPV έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, διευκρινίζεται όμως ότι οι γυναίκες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε εάν ακολουθήσουν τις οδηγίες πρόληψης.

«Καθημερινά, εδώ και πολλά χρόνια τώρα, βλέπουμε στα μάτια της γυναίκας, που κάθεται απέναντί μας, πολλά αρνητικά συναισθήματα όπως ανησυχία, φόβο ακόμη και απελπισία. Η αιτία είναι ότι προσκομίζει ένα τεστ Παπανικολάου που έχει κάνει και το οποίο δείχνει πρόβλημα από κάποιον ιό HPV... Όσοι εξειδικευτήκαμε στο συγκεκριμένο αντικείμενο, γνωρίζουμε, ότι η γυναίκα που έχουμε απέναντί μας συνήθως δεν έχει πρόβλημα», εξηγεί ο κ. Μορτάκης. «Η ιατρική κοινότητα σήμερα αισθάνεται υπερήφανη γιατί υπάρχει και θεραπεία και πρόληψη σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, που παλαιότερα στοίχιζε τη ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο». Και αυτός είναι ο στόχος της έκδοσης του βιβλίου, να σταματήσουν οι γυναίκες να ανησυχούν.

Mortakis 9 5 2016-page-001Μέσα από 311 ερωτήσεις και απαντήσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, η γυναίκα μπορεί να βρει εκτενείς πληροφορίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους HPV και φυσικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο κ. Μορτάκης αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του ότι «σήμερα πλέον, τα νέα εμβόλια που είναι και τα μοναδικά εμβόλια για πρόληψη καρκίνου που υπάρχουν παγκόσμια, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου τραχήλου μήτρας σε ποσοστό 70%. Αυτή η πρόληψη λέγεται πρωτογενής. Όμως, υπάρχει και δευτερογενής πρόληψη, που αφορά στην έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων και στην αντιμετώπισή τους. Η γυναίκα, που έχουμε απέναντί μας με το τεστ Παπανικολάου, το οποίο αναφέρει αλλοιώσεις από HPV, βρίσκεται ήδη σε δευτερογενή πρόληψη». Σήμερα, υπάρχουν και άλλες εξετάσεις στο «οπλοστάσιο» της δευτερογενούς πρόληψης, ώστε όλες οι γυναίκες να μπορούν να παραμείνουν ήσυχες από έναν εφιάλτη που ανήκει στον προηγούμενο αιώνα.

Οι μολύνσεις από τους HPV και τα κονδυλώματα λοιπόν αυτό που απειλούν περισσότερο δεν είναι η υγεία, ειδικά αν διαγνωστούν νωρίς. Τα χειρότερα που προκαλούν, πλέον, είναι ο πανικός, η διάλυση των σχέσεων, οι αναίτιοι καβγάδες με τους συντρόφους και γενικότερα ένα αρνητικό κλίμα στην ψυχολογία και στις ανθρώπινες σχέσεις που μπορεί, αν δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση, να διαλύσει ακόμη και έναν γάμο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.mortakis.gr

[Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα]

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις