Menu

Γεύμα……..αντιγήρανσης

Γεύμα……..αντιγήρανσης

ΦΥΣΙΣ ΝΟΣΩΝ ΙΑΤΡΟΣ δηλαδή η τροφή να είναι το μόνο σου φάρμακο είπε ο Ιπποκράτης ο πατέρας της ιατρικής. Η πρόληψη και θωράκιση του οργανισμού μας εναντίων πολλών ψυχοσωματικών παθήσεων αλλά και η εξαφάνιση διαφόρων παθολογικών συμπτωμάτων βασίζεται στην ολοκληρωμένη θρέψη και αποτοξίνωση του οργανισμού μας και των κυττάρων μας.

Επίσης είναι γνωστό ότι το δέρμα μας είναι ο καθρέπτης της υγείας μας αλλά και ο μάρτυρας εσωτερικών διαταραχών ή νοσημάτων που δεν μπορούν να εκδηλωθούν από άλλο όργανο ή σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Για παράδειγμα η αφυδάτωση, που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε τη σπουδαιότητά της, εκδηλώνεται με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, λεπτές γραμμές στο πρόσωπο και ανοιχτούς πόρους στο δέρμα.

Αρκετές φορές γίνεται λόγος για την καλή θρέψη. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, τα προβιοτικά, τα ένζυμα, τα αμινοξέα, τα ωμέγα λιπαρά οξέα, οι υδατάνθρακες, τα αντιοξειδωτικά, τα θρεπτικά στοιχεία, είναι όλα αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την καλή θρέψη και επιβίωση. Όλα τα παραπάνω πρέπει να λαμβάνονται στη σωστή μορφή και σε σωστές ποσότητες.

Ο δύο φορές νομπελίστας Pauling, αλλά και άλλοι κορυφαίοι επιστήμονες του 20ού αιώνα, διαπίστωσαν μέσα από τις έρευνες τους, ότι η σύγχρονη, βιομηχανοποιημένη και θρεπτικά υποβαθμισμένη τροφή, όχι μόνο δεν θρέφει τα κύτταρα μας, αλλά και τα απογυμνώνει από πολλά πολύτιμα ορθά μόρια. Για παράδειγμα η βρώση ενός μήλου πριν από πενήντα χρόνια αντιστοιχεί σε θρεπτικά συστατικά στη βρώση δέκα μήλων στις μέρες μας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των κυττάρων που αρχίζει να εμφανίζεται ως έλλειψη ενέργειας, πονοκέφαλος, ημικρανίες, παχυσαρκία, δερματοπάθειες, νευροφυτικές και ορμονικές διαταραχές και εκφυλιστικές παθήσεις.
Όσο μεγαλύτερη είναι η κυτταρική δυσλειτουργία, τόσο πιο έντονα είναι τα παθολογικά συμπτώματα. Η σωστή και ολοκληρωμένη κυτταρική θρέψη και αποτοξίνωση του οργανισμού μας, δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι χρήσιμο να ενημερωθούμε για προϊόντα που τρέφουν σωστά τα κύτταρα μας και αποτοξινώνουν τον οργανισμό μας από το οξειδωτικό stress της καθημερινότητας.

Τα προϊόντα αυτά λέγονται ορθομοριακά και σχεδιάστηκαν από ειδική επιστημονική ομάδα που στηρίχτηκε σε πέντε βασικά θεμέλια που εξασφαλίζουν τη σωστή κυτταρική θρέψη. Αυτά είναι ο έλεγχος δυσανεξίας τροφών, η επιστημονική αποτοξίνωση, η ρύθμιση του γαστρεντερικού συστήματος, η εξακρίβωση και αναπλήρωση συγκεκριμένων θρεπτικών ελλείψεων και τέλος ο ορθομοριακός έλεγχος του άγχους.
Είναι σημαντικό να σταθούμε λίγο περισσότερο στο άγχος, μια και αποτελεί μια κατάσταση που αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού μας. Τα άτομα που αισθάνονται πάντα αγχωμένα μπορεί να οδηγηθούν σε κατάθλιψη λόγω εξάντλησης του νευροφυτικού και ενδοκρινικού συστήματος.

Η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως βιοχημικό άγχος. Το βιοχημικό άγχος εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους όπως μειωμένη διάθεση για ερωτική επαφή ή ικανότητα, εύκολος εκνευρισμός, χρόνια κόπωση, ενοχές στη χαλάρωση, φοβίες, διαταραχή μνήμης, αίσθηση έλλειψης χρόνου, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχές περιόδου.

Η παραπάνω κατάσταση επηρεάζει άμεσα το δέρμα, το γαστρεντερικό μας σύστημα και την πέψη, διότι δεν γίνεται σωστά η απορρόφηση της τροφής. Τα ορθά μόρια, μας βοηθούν να γίνει εξισορρόπηση του νεύρο-ανοσο-ενδοκρινικού άξονα και έτσι αποκαθιστούν την καλή λειτουργία και ηρεμία του οργανισμού μας.

Πολλά νοσήματα του δέρματος όπως ακμή, φαγούρα, εξανθήματα, τριχόπτωση, υπερβολική εφίδρωση, αλλά και η γήρανση, σχετίζονται με εσωτερικές διαταραχές των συστημάτων μας, όπως το γαστρεντερικό σύστημα, και οι ορμόνες αλλά και διαταραχές σε επίπεδο κυτταρικής λειτουργίας. Οι υποκλινικές διαταραχές προϋπάρχουν αθόρυβα για χρόνια πριν την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων.

Η πρόσληψη ορθών μορίων και σωστών συστατικών στη διατροφή μας, έχουν έναν βασικό σκοπό. Να καθαρίσουν, να οξυγονώσουν και να αλκαλοποιήσουν το αίμα και όλο τον οργανισμό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την ανανέωση των κυττάρων και όλου του οργανισμού, ο οποίος χτίζει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, έχοντας έτσι μικρές πιθανότητες νόσησης. Επιπλέον διατηρεί τον οργανισμό νέο και ακμαίο, το δέρμα λαμπερό και υγιές και τέλος αναστέλλει τη διαδικασία της γήρανσης.

Είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε μόνοι μας το επίπεδο υγείας που θέλουμε. Άλλωστε, σύμφωνα με το Γαληνό, δεν υπάρχουν ασθένειες, παρά μόνο επίπεδα υγείας.
Καλές γιορτές λοιπόν με ευχή και στόχο για το νέο έτος να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της υγείας μας, εξασφαλίζοντας νεανικότητα και βελτίωση στην ποιότητα της ζωής μας.

Μ.Σηφάκη

Δερματολόγος –Αφροδισιολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης της Δερματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ
Περισσότερα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε εβδομάδα με νέα και προτάσεις